Xavi Pascual ratează prima finală cu Barcelona în baschetul spaniol, dar rămâne în funcție

FC Barcelona a oferit o mostră de sprijin și susținere. Mai exact managementul secției de baschet a făcut acest lucru. Este vorba despre decizia lui Joan Creus de a-l menține în funcție pe antrenorul Xavi Pascual în pofida faptului că echipa catalană parcurge unul dintre cele mai dificile sezoane de la numirea tehnicianului amintit în funcție.

Gruparea blaugrana avea doar trei victorii din șapte partide disputate în prima jumătate a TOP 16 la nivel de Euroligă și ocupa locul al 5-lea, unul care nu asigură calificarea în playoff-ul celei mai redutabile competiții. De asemenea, Barcelona s-a prezentat la turneul de Cupa Spaniei în calitate de a 2-a favorită la trofeu și nimic nu prevestea faptul că trupa lui Pascual va fi eliminată din primul tur al evenimentului găzduit de Coruna.

pascual_creus

Xavi Pascual și Joan Creus, antrenorul și managerul secției de baschet de la FC Barcelona

Joan Creus, managerul secției de baschet, a oferit o declarație în seara meciului pierdut cu Bilbao în sferturile de finală ale cupei. Exstrem de supărat, acesta a declarat că Barcelona nu s-a aflat niciodată într-o astfel de situație, referindu-se la eliminarea din primul tur al cupei. Întrebat dacă se gândește la schimbarea antrenorului, oficialul blaugrana a evitat un răspuns direct și a afirmat că în acest moment toată atenția echipei trebuie să se îndrepte către Euroligă.

A urmat o săptămână de liniște totală dinspre Barcelona. Aflată în umbra secției de fotbal, una care de altfel finanțează și echipa de baschet, formația pregătită de Xavi Pascual a fost ferită de ochiul critic al presei. Catalanii s-au antrenat și pregătit exact așa cum o fac de obicei, indiferent care e deznodământul ultimului meci disputat.

FC Barcelona a spulberat pe Olympiacos Pireu într-un meci extrem de important pentru ambele echipe în cursa pentru calificarea în playoff. Ibericii nu au lăsat nicio șansă finalistei Euroligii din sezonul precedent, având în Joey Dorsey un catalizator pentru ambele faze ale jocului.

Două zile mai târziu, Barcelona s-a prezentat pentru prima dată în competiția internă după eșecul dun Cupa Spaniei. Catalanii au învins la Zaragoza, scor 87-76, au profitat de eșecul în ultima secundă înregistrat de Valencia și au urcat în prima poziție a clasamentului Ligii ACB.

Iată cum se schimbă situația într-o săptămână.

Desigur, nu știm ce s-a întâmplat în culise. Cu siguranță managerul Joan Creus a fost chemat să dea explicații cu privire la eșecul echipei de baschet în condițiile în care secția condusă de acesta depinde în mare măsură de banii veniți de la fotbal.

Totuși, Creus a rămas lângă Pascual. Un antrenor catalan, crescut și format de Barcelona la echipa a 2-a, respectiv în calitate de asistent pentru Dusko Ivanovic. Cu alte cuvinte, Xavi Pascual este mai mult decât un antrenor pentru Barcelona. Este un catalan. Este unul de-al lor. Pe care îl susțin până la capăt. Chiar dacă rezultatele nu sunt cele mai bune. Chiar dacă e posibil ca acest sezon să nu se termine cel mai bune pentru roș-albaștri.

Pe de altă parte, întrebarea este: ce antrenor sau ce om poate garanta că un alt antrenor poate să obțină mai mult decât Pascual? Fără să intrăm în detalii de genul: noul antrenor ar trebui să pregătească o echipă construită de altcineva.

Pe scurt despre Xavi Pascual

– s-a născut pe 9 septembrie 1972
– a început antrenoratul la vârsta de 18 ani și nu a jucat niciodată baschet
– este antrenor principal la Barcelona din anul 2008
– a câștigat Euroliga în 2010
– a câștigat Liga ACB de patru ori
– a câștigat Cupa Spaniei de trei ori
– a câștigat SuperCupa Spaniei de trei ori
– a fost antrenorul anului în Spania de patru ori
– a fost antrenorul anului în Euroligă în 2010
– a fost desemnat cel mai bun antrenor al anului de asociația antrenorilor din Spanie de trei ori

Barcelona sub comanda lui Xavi Pascual, adică din primăvara anului 2008 (după disputarea turneului de Cupa Spaniei din acel an)

Liga ACB – a jucat finala în fiecare an.
Copa del Rey – a jucat finala în 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.
SuperCupa Spaniei – a jucat finala în fiecare an.

Așadar, prima finală pe care FC Barcelona o ratează de la numirea lui Xavi Pascual în funcția de antrenor este cea de Cupa Spaniei din acest an.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.