Tex Winter, creatorul „triangle offense”, s-a stins din viață

Tex Winter, părintele așa numitului „triangle offense” (triunghiul ofensiv), care a stat la baza succeselor înregistrate de echipele Chicago Bulls și Los Angeles Lakers în perioada în care ele au fost antrenate de Phil Jackson, s-a stins din viață. El a plecat dintre noi la vârsta de 96 ani.

În urmă cu peste 55 ani, Winter a publicat cartea intitulată „The Triple-Post Offense”. Aproape un deceniu mai târziu a fost numit în funcția de antrenor principal la Houston Rockets, unde a petrecut două sezoane la începutul anilor 70.

Aprecierea pentru munca de cercetare și documentarea științifică în jocul de baschet, depusă neîncetat de către Winter de-a lungul întregii sale cariere, a venit la peste 20 ani de la publicarea cărții ce a revoluționat baschetul profesionist și a ghidat pe Chicago Bulls spre o dominație nemaipomenită în lumea baschetului profesionist.

Winter (foto dreapta, alături de Phil Jackson) a fost angajat pe post de antrenor secund în anul 1985 la Chicago Bulls, acolo unde a colaborat cu Phil Jackson. Cei doi au implementat triunghiul ofensiv în sistemul de joc al „taurilor”, aceștia câștigând șase titluri NBA între 1991 și 1998.

În anul 1999, Tex Winter l-a urmat pe Phil Jackson în California, preluând o funcție identică la Los Angeles Lakers. Din această funcție a cucerit trei alte trei titluri NBA, între 2000 și 2002. Winter a fost consultant la aceeași echipă în 2009 și 2010, atunci când Lakers au cucerit ultimele două titluri NBA.

Anunțul trecerii în neființă a lui Winter a fost făcut de către universitatea Kansas State, a cărei echipă de baschet a fost prima pe care acesta a antrenat-o.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.