Will Franklin și aruncarea liberă la final de meci

Cât de mult contează aruncările libere? Enorm. Statistica lui William Franklin, căpitanul echipei CSM CSU Oradea, confirmă acest lucru.

Se spune că un procentaj de 80% la linia de pedeapsă este unul bun. Pentru un jucător, pentru o echipă. Elocvent în acest sens este faptul că echipa cu cel mai bun procentaj la linia de pedeapsă în actuala ediție a Ligii Naționale are 75,2%.

Ei bine, Franklin este jucătorul cu al 2-lea procentaj la aruncările libere în echipa bihoreană. Are 42/49 în actuala ediție de campionat. Adică un procentaj de 85.7%. De asemenea, are 6/10 în Cupa României, pentru 60%. Așadar, în total, Will are 48/59 pentru 81,3% în toate competițiile în sezonul competițional 2015/16.

Aruncarea liberă se spune că este cea mai ușoară din baschet. Nimeni nu îți iese în cale din față, lateral sau spate în momentul în care vrei să eliberezi mingea. Ai tot timpul din lume să-ți controlezi respirația, să se concentrezi și să execuți cât mai corect posibil aruncarea.

Pe de altă parte, se spune că pe cât este de ușoară, într-atât poate să fie de dificilă în momentele cruciale ale jocului. Pe final de partidă, la scor echilibrat, atunci când de una sau două libere depinde soarta unui meci, deciderea sa ori trimiterea lui în prelungiri. În acele momente linia de pedeapsă poate să fie un loc în care nu mulți jucători își doresc să ajungă.

Will Franklin este un asasin în baschet. Este omul potrivit pentru a-i încredința mingea la final de joc echilibrat. Omul este născut pentru așa ceva și putem să găsim o grămadă de exemple în care și-a asumat ultima acțiune, una de care a depins deznodământul partidei.

Are o mulțime de reușite și implicit de meciuri câștigate pe curajul, efortul și sacrificiul său. Firește, are și meciuri pierdute. Nu unul sau două. Pe de altă parte nu vreți să știți câte meciuri a pierdut Michael Jordan la ultima fază.

De această dată am să fac referire la un singur aspect din jocul lui Franklin pe final de meci: aruncarea liberă. Sportivul originar din statul Texas are 25 aruncări libere marcate din 26 executate în sfertul 4 (și prelungiri) pe parcursul sezonului competițional 2015/16. Așadar, un procentaj de 96,1% la acest procedeu în momentele în care presiunea este, pentru mulți, insuportabilă.

franklin

Etapa 1: Steaua vs Oradea, scor 68-72

Franklin înscrie două libere în ultimele secunde ale meciului, pentru a desprinde echipa orădeană la două posesii, după ce tot el a marcat din acțiune la scor egal. Americanul a înscris ultimele patru puncte ale meciului.

Etapa 3: Mureș vs Oradea, scor 76-85

Franklin transformă două libere la jumătatea secvenței decisive pentru a menține Oradea în control, după care tot el a transformat din acțiune pentru a mări ecartul la peste zece lungimi.

Etapa 4: Oradea vs Cluj, scor 67-68

Căpitanul echipei bihorene a transformat patru aruncări libere în secvența decisivă a primei partide pe care Oradea a pierdut-o în acest sezon competițional.

Etapa 7: Craiova vs Oradea, scor 78-73

Will a împărțit două libere în secvența decisivă a unuia dintre cele mai modeste jocuri ale întregii sale activități în echipamentul lui CSM CSU Oradea.

Etapa 9: Dinamo vs Oradea, scor 75-93

Franklin a înscris o liberă, pe un coș cu fault, în sfertul 4 și două în prelungiri.

Etapa 10: Oradea vs Mediaș, scor 79-72

Americanul a transformat patru aruncări libere în ultimele 63 secunde de joc efectiv ale partidei.

Etapa 12: Oradea vs Steaua, scor 77-79

Will a transformat o liberă acordată în contul unui fault tehnic comis de echipa adversă.

Etapa 14: Oradea vs Mureș, scor 78-77

Franklin transformă două aruncări libere sinonime cu victoria. El a fost ultimul care a modificat tabela de marcaj în această partidă.

Etapa 16: Oradea vs Târgu-Jiu, scor 65-62

William Franklin a înscris patru aruncări libere, fiind jucătorul care a consfințit victoria echipei orădene. El a marcat ultimele patru puncte ale meciului.

Cupa României, sferturile de finală – manșa 2: Steaua vs Oradea, scor 72-76 (în tur: 76-77)

Will a transformat două aruncări libere cu câteva secunde înainte de final pentru a mări avantajul echipei sale la un total de șapte puncte la general.

Pe de altă parte, se impune să remarcăm un aspect extrem de interesant. CSM CSU Oradea a ratat 106 aruncări libere în actuala ediție a Ligii Naționale. Echipa pregătită de către Cristian Achim este singura, după primele 16 etape, cu procentaj sub 70%. Mai exact are 69,36%. Așadar, Oradea este ultima în Liga Națională de la linia de pedeapsă din punct de vedere al preciziei.

În schimb, cu Will Franklin atât de precis pe final de meci, respectiv cu un Radovan Markovic, ce are 38/39 la linia de pedeapsă în actuala ediție de campionat, CSM CSU Oradea are doi oameni capabili să aducă puncte din acel loc în care mulți consideră că e ușor să te afli, dar e atât de greu să fii precis.

Foto: Roby Boros

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.