„We meet again!”

Ce semnifică titlul? Este o piesă cântată inițial de Vera Lynn în anii 30, pentru ca mai apoi același titlu să-l aibă o piesă interpretată de Johnny Cash. Pentru precizie piesele se numesc We’ll meet again (afirmație care merge și în acest text). Mai aproape de zilele noastre este o replică a lui Jim Carrey în comedia The Mask. În cazul baschetului românesc nu e vorba de romantism, așa cum în exemplele de mai sus a fost cazul.

Aproape un an s-a scurs de la ultima confruntare directă, însă lucrurile bune merită așteptarea. Niksa Bavcevic și Cristian Achim se duelează din nou.

În sezonul competițional 2012/13 cei doi tehnicieni „s-au luat la trântă” de opt ori. Achim era, ca și acum, antrenorul lui CSM Oradea, în vreme ce Bavcevic activa pe postul de antrenor principal al lui U Mobitelco Cluj. Cele două echipe s-au confruntat pe toate planurile posibile, victoriile și jocul celor două alternând de la o competiție la alta.

Totul a început în decembrie 2012 (cu toate că prima întâlnire a celor doi tehnicieni datează din sezonul 2010/11), atunci când Oradea s-a impus la Cluj cu scorul de 84-82, într-un meci din sezonul regulat. Avea să fie primul succes bihorean în Sala Horia Demian, dar nimic nu avea să prevestească un sezon în care CSM-ul lui Achim să scrie istorie chiar în celebra polivalentă clujeană.

www.sportoldal.ro BASCHET MASCULIN - U MOBITELCO CLUJ - BCM PITESTI

A urmat dubla din Cupa României. Așa cum adesea întâlnim în sportul cu mingea la coș din țara noastră, atunci când se confruntă două echipe de valori apropiate, deznodământul poate fi oricare. Oradea a găzduit prima manșă pentru a construi un avantaj de șase puncte. Partida respectivă s-a disputat chiar între sărbătorile de iarnă. Revanșa a consemnat victoria și totodată calificarea Clujului, o echipă care în mod tradițional a fost superioară celei din Oradea.

Se părea că lucrurile intră pe un făgaș normal, cu atât mai mult cu cât Bavcevic s-a revanșat în partida retur din sezonul regulat al precedentei ediții de campionat. Deși Clujul s-a prezentat la Oradea fără doi dintre componenții rotației de bază, a învins Oradea la ea acasă. Chiar dacă nu a spus-o nimeni răspicat, acea înfrângere a împiedicat CSM-ul orădean să câștige sezonul regulat.

După victoria din cupă, respectiv cea din returul sezonului regulat, Niksa Bavcevic și al său U Mobitelco Cluj părea să aibă un ascendent mai mult decât moral în fața lui Cristian Achim și al său CSM orădean. Se părea că echipa de pe Someș se împerechează foarte avantajos cu gruparea orădeană în perspectiva duelului din playoff.

La ora confruntărilor directe lucrurile au stat complet diferit. CSM Oradea a luat Clujul cu fulgi cu tot și a dat cu el de pământ într-un meci de deschidere la capătul căruia Bavcevic a atacat dur arbitrajul. Meciul 2 părea să-l confirme, Clujul învingând la Oradea pentru a dobândi avantajul terenului propriu și pentru a confirma parcă avantajul împerecherii între jucători.

Seria s-a mutat la Cluj, acolo unde Ivan Stefanovic a cărat formația orădeană într-o manieră impresionantă. Sârbul s-a luptat cu jucători mai puternici din punct de vedere fizic, arătând că se potrivește la perfecție într-un sistem elaborat, parcă geometric, jucat de Oradea. Deși între timp a devenit istorie la clubul bihorean, Stefanovic a trăit acea serie de parcă întreaga sa viață ar fi depins de ea. A ghidat Oradea spre două victorii imense la Cluj, însă logice ca mod de desfășurare, oferindu-i lui Achim ascendentul moral în fața lui Bavcevic.

Concluzia celor opt întâlniri directe a fost simplă: cei doi antrenori nu s-au sfiit să se surprindă unul pe celălalt, iar rezultatul final al fiecărui meci dintre cele opt a fost în favoarea acelei echipe care a jucat mai bine. Cheia seriei de playoff a fost ocuparea spațiului de trei secunde. O suprafața de teren dominată copios de trupa lui Bavcevic în confruntările din cupă respectiv din returul sezonului regulat. În seria de playoff, Oradea a muncit pe brânci: a împins adversarul în afara acelei zone și a câștigat. Acum, deși dispun de structuri diferite, ambii antrenori sunt conștienți că următoarea confruntare directă se va decide tot acolo: în spațiul de trei secunde.

Cele opt confruntări directe din sezonul precedent au scos în relief doi oameni complet diferiți. Două temperamente radical opuse. Două minți sclipitoare, însă atât de diferite. Două stiluri complet și radical diferite. Ambii antrenori cu adepții lui, cu susținătorii săi.

Sâmbătă (15.03), pe lângă lupta Stelei pentru calificarea în playoff, respectiv a CSM-ului de a schimba impresia din ultima perioadă, ne așteaptă un duel între doi dintre antrenorii importanți ai campionatului nostru. Dacă ne uităm peste istoricul duelurilor directe observăm că de fiecare dată cel care a avut avantajul moral a pierdut. Ținând cont de faptul că ultimele două întâlniri directe s-au încheiat cu victoria lui Achim, dacă se merge pe același făgaș, atunci Bavcevic ar trebui să câștige. Însă baschetul nu e vreo problemă de matematică și niciun vreuna de logică. Baschetul este o necunoscută până la ora jocului.

Foto 1: Manases Sandor (sportoldal.ro)

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.