În vizită la Kauhajoki, Finlanda

CSM CSU Oradea susține primul meci oficial în sezonul 2018/19. Acesta are loc joi (20.09), ora 18:30, la Kauhajoki, Finlanda. Adversar este Karhu Basket din localitate, partida contând pentru manșa inaugurală a primului tur din Basketball Champions League 2018/19.

Kauhajoki este o localitate ce intră cu greu în topul primelor 100 ca și populație din Finlanda, considerată cea mai fericită țară de pe planetă. O țară cu o suprafață mai mare cu aproape 100.000 kilometri pătrați decât România, dar cu o polulație totală de 5.5 milioane locuitori. O țară cu aproape două milioane de saune. O țară cu 188.000 lacuri și care este acoperită în proporție de 75% de păduri.

În localitatea Kauhajoki principala atracție în plan sportiv este echipa de baschet, Karhu. Aceasta a devenit campioană a Finlandei în premieră la finele sezonului 2017/18, cu un antrenor aflat la primul sezon în calitate de principal în carieră.

Fiind un oraș mic, fără prea multe atracții, turismul nu este prea dezvoltat. Prin urmare, localitatea are un singur hotel, care nu se încadrează în categoria celor de lux.

Actualmente, lotul de jucători al lui Karhu cuprinde cinci americani și un bosniac. Cel din urmă, Boris Sarcevic, este naturalizat și evoluează pe post de conducător de joc. Se află la cel de-al 6-lea sezon alături de Karhu Basket, el fiind căsătorit cu o localnică.

Participarea în Basketball Champions League reprezintă un moment de sărbătoare pentru clubul finlandez. Acesta are un buget de sub 500.000 euro pentru sezonul 2018/19. El este alcătuit din contribuția aproape tuturor companiilor private din localitatea Kauhajoki.

Peste 40 de sponsori contribuie, fiecare cu sume mărunte, însă este o dovadă cu privire la atașamentul față de echipa locală și ne duce cu gândul la ideea de cea mai fericită țară din lume. Aici, cel puțin la prima vedere, nu prea întâlnești oameni care să despice firul în patru. Tot așa cum nu găsești politicieni corupți, iar încrederea în poliție și conducători este deplină. Nu din prostie, ci pur și simplu pentru că încrederea a fost câștigată în timp. De altfel, elocvent este faptul că lângă sala de sport este o școală, iar în fața ei în dimineața meciului erau parcate zeci ce biciclete, aparținând elevilor și profesorilor, majoritatea nefiind legate.

În altă ordine de idei, ieșirea pe străzile din Kauhajoki este acompaniată de multă liniște. Indiferent de ora la care decizi să te plimbi, observi două lucruri: oameni pe stradă sunt foarte puțini, iar spațiile sunt imense, pe stilul localităților mici din SUA. Peste tot există spații verzi, dar și distanțe considerabile între clădiri, fie că vorbim despre case de locuit, întreprinderi, birouri, sedii de firme sau magazine.

Revenind la marele meci de joi (20.09), ora 18:30, echipa locală a solicitat și primit sprijinul federației de specialitate a Finlandei pentru organizarea meciului. Astfel, de la Helsinki au fost aduse instalații Schelde (sistem complet de coșuri de baschet) acceptate în Basketball Champions League. Interesant că cele două instalații sunt fizate pe poziții cu ajutorul unor greutăți care împiedică mișcarea de pe poziție a instalațiilor. De obicei sunt utilizate coșurile cu care este dotată sala, coborâte din tavan. Astfel, greutățile amintite înlocuiesc tradiționala ancorare a instalațiilor, administrația sălii nedorind să găurească parchetul pentru a le fixa conform metodei tradiționale.

De asemenea, au fost aduse instalații de 24 secunde de nivel 1. Potrivit noilor prevederi ale regulamentului jocului de baschet, afișajul timpului de atac și a celui de joc deasupra coșurilor trebuie să se facă în minim trei direcții, iar ultimele cinci secunde de atac să fie afișate cu zecimală. Aceste prevederi sunt obligatorii pentru Basketball Champions League (de altfel pentru orice competiție internațională de baschet sub egida FIBA).

În plus, gazdele au instalat două ecrane de mari dimensiuni în vecinătatea băncilor de rezerve. Această decizie a redus din capacitatea sălii pentru meciul cu CSM CSU Oradea, fiind necesare pentru a fi utilizate pe post de tabele de marcaj.

În plus, instalarea echipamentelor de tip LED a condus la mutarea mesei oficiale pe un podium foarte înalt. Poziționarea oficialilor pentru statistica, foaia electronica, operatorul de 24 secunde și comisarul tehnic sunt nemaiîntâlnire în lumea baschetului, undeva pe o scenă înaltă de un metru, de unde vizibilitatea este redusă, astfel încât solicitările de schimbare și timp de odihnă trebuie semnalizate insistent pentru a fi remarcate de oficiali.

Fără îndoială liniștea și curățenia, spațiile verzi și impresia că ai loc pentru tine însuți sunt elementele pe care le întâlnești în Kauhajoki. Aglomerația, gălăgia, poluarea de toate felurile, sunt noțiuni care nu au pătruns în acest așezământ, amplasat în Vestul Finlandei. Vizita aici este fără îndoială o experiență, care te pune pe gânduri și te ajută, măcar pentru scurt timp, să înțelegi și apreciezi anumite lucruri.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.