VIDEO. Meciul 7 al finalei NBA 2005 – Un nou moment de sclipire din cariera lui Tim Duncan

Tim Duncan continuă să țină capul de afiș al verii. Retragerea celui mai bun Power Forward din istoria baschetului și unul dintre cei mai buni jucători ai tuturor timpurilor este fără îndoială un subiect important.

Puțini au fost atât de buni și cu siguranță chiar mai puțini au îmbinat atât de armonios competitivitatea cu modestia, rezultând o influență impresionantă asupra întregii sale echipe și chiar oganizații. Duncan s-a modelat pe el însuși și a influențat major întregul club pentru care și-a desfășurat întreaga activitate profesionistă. Ce îl caracterizează pe Tim a ajuns o etichetă pentru întreaga grupare a „pintenilor”.

Duncan a jucat, de-a lungul întregii sale carierei, șase finale NBA. A câștigat cinci dintre ele. Zilele trecute ne-am amintit cum s-a încheiat singura finală pe care Tim a pierdut-o. Cea din 2013, când Spurs au irosit un avantaj de 3-2 la general și un plus de zece puncte la intrarea în sfertul 4 al Meciului 6, pentru a pierde în fața lui Miami Heat.

Nu puteam să omitem nici frumoasa rivalitate pe care Duncan a purtat-o preț de 19 ani cu Kobe Bryant. Una ce și-a pus amprenta asupra lui Spurs și Lakers, echipe ce au câștigat, însumat, zece titluri NBA în ultimele 18 ediții desfășurate.

Un moment important dintr-o carieră încărcată de astfel de povești, s-a consumat în anul 2005. San Antonio Spurs au avansat în finala NBA, trecând în ordine de Denver, Seattle și Phoenix, urmând să se dueleze în ultimul act cu Detroit Pistons.

Spurs au beneficiat de avantajul terenului propriu și au profitat de el surclasând pe Pistons în primele două jocuri, scor 84-69, respectiv 97-76.

Situația s-a inversat în următoarele două partide. Detroit a câștigat cu 96-79 și 102-71 pentru a egala situația la general.

În acele vremuri, finala NBA se juca pe sistemul 2-3-2, astfel încât, Palace of Auburn Hills din Michigan avea să găzduiască și Meciul 5. A fost primul meci din finala 2005 ce s-a desfășurat sub semnul echilibrului. Atât de echilibrat a fost, încât Meciul 5 avea să fie decis în prelungiri. După 48 minute de joc a fost 89-89, însă Robert Horry a ieșit la rampă, cel poreclit Mr.Big Shot marcând o triplă ce a stabilit învingătoarea, scor 96-95 pentru San Antonio.

Astfel, texanii deveneau favoriți cerți la câștigarea titlului. Seria s-a mutat în San Antonio, acolo unde Pistons au reușit re-break-ul, impunându-se cu scorul de 95-86. Jocul a fost decis în repriza secundă, când Detroit a realizat un parțial de 49-39.

Scorul general a devenit 3-3. Cele două echipe s-au anulat reciproc, primele patru meciuri fiind adjudecate categoric de gazde, pentru ca în următoarele două să se consemneze câte un break.

A fost un meci decisiv extrem de echilibrat, un veritabil festin pentru consumatorii de baschet cu ochiul format. Defensive de excepție în condițiile în care ambele echipe au avut grijă de minge. Jocul s-a desfășurat pe un ritm lent, cu multe acțiuni poziționale, lucru ce a favorizat apărarea. Cele două formații s-au succedat de mai multe ori la conducere. Pistons au reușit să se desprindă la nouă puncte pe parcursul sfertului al 3-lea, însă Spurs au încheiat meciul cu un parțial de 27-11.

Duncan a avut o prestație și un impact deosebite. El a terminat meciul decisiv cu 25 puncte și 11 recuperări, fiind desemnat MVP al finalei pentru a 3-a oară în carieră. În schmb, Robert Horry a devenit campion NBA cu a 3-a echipă diferită.

Ben Wallace, liderul lui Detroit Pistons, echipă ce cu un an înainte a spulberat în finală pe Los Angeles Lakers cu Kobe, Shaq, Karl Malone și Gary Payton în componență, a declarat despre Duncan: „Are tot respectul meu. A făcut exact ce trebuie să facă un lider: și-a condus echipa spre trofeu!”

A fost o finală aspră, dură, fizică. În același timp a fost o finală a defensivelor, respectiv a echipelor organizate. O finală de baschet într-o ligă ce visa la prestații individuale fabuloase. O finală în care doi dintre cei mai talentați jucători ai generației, Tim Duncan și Rasheed Wallace, au oferit un duel impresionant și de care iubitorii de baschet cu ochiul format își amintesc cu deosebită plăcere chiar și la o distanță de 11 ani de la consumarea acelei bătălii.

Foarte probabil, Pistons regretă finalul Meciului 5, deoarece mai multă atenție în defensiva la Robert Horry ar fi putut înclina balanța în mod decisiv. Însă, Spurs au avut mai multă inspirație în acea finală, spre deosebire de cele întâmplate opt ani mai târziu, la ultimul act din 2013, când San Antonio a pierdut de la 3-2 la general, cu o serie de greșeli pe finalul Meciului 6, exact așa cum a profitat de greșelile oponentului în finala din 2005.

Spurs au detronat Pistons, iar Duncan revenea în prim plan, demonstrând că este unul dintre cei mai buni jucători ai planetei la vârsta de 29 ani. Tim fusese inclus în sezonul 2004/05 în echipa ideală, în cea mai bună echipă devensivă, cu titlul de MVP al finalei și cel de campion NBA.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.