VIDEO. Matt Barnes vs Goran Martinic – Facem sau nu fault la plus doi pe tabela de marcaj cu cinci secunde înainte de finalul partidei? (2)

barnes

La finele săptămânii precedente am avut parte de o reușită extraordinară din partea lui Goran Martinic. Muntenegreanul a înscris un coș de trei puncte dintr-o poziție dezechilibrată pentru a câștiga meciul pentru BC Mureș în confruntarea cu U BT Cluj-Napoca.

De această dată servim un exemplu din liga ligilor, NBA.

Matt Barnes a înscris un coș de trei puncte de la centrul terenului prin intermediul căreia Memphis Grizzlies au învins pe Detroit Pistons, scor 93-92. Acesta a recuperat defensiv și a pornit în dribling spre coșul advers. Inclusiv pe comentariul în direct al meciului se poate constata faptul că aruncarea lui Barnes a venit mai devreme, adică jucătorul avea posibilitatea de a se apropia mai mult de coș. Nu a făcut-o și în cele din urmă a fost benefic pentru echipa sa.

Firește, există destule deosebiri între cele două reușite. Martinic a marcat după ce adversarul a avut o liberă pe care a ratat-o. Barnes a înscris după ce adversarul a avut mai multe oportunități de a câștiga din acțiune. Nu mai vorbim despre timpi de odihnă sau de faptul că Barnes are 29% la aruncările de trei puncte în acest sezon. Nici de faptul că în cazul lui Barnes mai erau 1.1 secunde de joc după reușită.

Singura comparație constă în faptul că ambii jucători au efectuat aruncări pe care sigur nu le antrenează la fel cum o fac cu procedeele pe care le utilizează frecvent. Așadar, întrebarea este dacă facem fault în cazul lui Barnes? Părerile au fost împărțite în cazul Martinic, deși sunt anumiți antrenori care au opinat, fără să declare în public acest lucru, că la faza ce a decis duelul Mureș vs Cluj nu ar face fault.

În NBA, de regulă nu se face fault jos pe ultima fază. Uneori nu se face nici măcar la plus trei puncte. S-a întâmplat chiar în finală. San Antonio Spurs au pierdut un titlu din acest motiv. Însă asta e cu totul altă discuție.

Iată și reușita lui Martinic:

Ca și opinie proprie, decizia (nu știm dacă cei de la Detroit, staff și jucători, s-au gândit la asta) de a nu face fault este cea potrivită.

Ca fapt divers, Barnes are procentaj de 78,8% la linia de pedeapsă, însă nu știm ce procentaj are la aruncările de la centrul terenului, cu adversar în față și încercuit de trei jucători ai echipei oponente (cum nu știm nici ce procentaj are Martinic la aruncările din plonjon).

Trebuie notat faptul că în NBA există posibilitatea solicitării unui timp de odihnă în acest gen de situații. Barnes nu a făcut acest lucru.

Foto: AP Photo/Paul Sancya

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.