Vara anului 2019 – Un coșmar pentru baschetul juvenil din Serbia

Vara anului 2019 este una de coșmar pentru baschetul juvenil sârbesc. Prima retrogradare din istorie a fost urmată de o eliminare în optimile de finală, pentru ca ultima șansă a Serbiei la o medalie să se năruie pe 14 august, cu o eliminare în sferturile de finală.

Generația 1999 a Serbiei a ocupat locul 15 din 16 participante la Campionatul European U20 masculin Divizia A – ediția 2019. Astfel a devenit prima echipă din istoria baschetului sârbesc retrogradată în cel de-al 2-lea eșalon.

Generația 2001 a Serbiei s-a clasat pe locul 10 din 16 la Campionatul European U18 masculin Divizia A – ediția 2019. Acest rezultat vine după ce anterior Serbia a fost campioană continentală la categoria U18 masculin în 2017 și 2018.

Generația 2003 a Serbiei a fost eliminată de Spania în sferturile de finală ale Campionatului European U16 masculin Divizia A – ediția 2019. Ex-iugoslavii au fost învinși cu scorul de 71-72, în cursul serii de miercuri (14.08), la Udine, Italia.

Așadar, Serbia nu se califică în semifinale la nicio categorie de vârstă pentru prima dată după cele consemnate în 2016. Atunci, la U20 s-a ocupat locul 11, iar la U18 și U16 s-a obținut locul 10.

De notat că în vara anului 2019, generația 2000 a baschetului juvenil sârbesc a participat la Campionatul Mondial U19 masculin. Aici Serbia a ocupat locul 7 din 16 participante. Așadar, nici la Mondial nu a reușit calificarea în careul de ași.

După desprinderea de Iugoslavia, respectiv de Muntenegru (în 2006), Serbia a obținut următoarele rezultate în baschetul juvenil:

U20 masculin – trei medalii de aur și una de bronz
U18 masculin – patru medalii de aur, două de argint și una de bronz
U16 masculin – o medalie de aur, una de argint și trei de bronz

Ultimul obiectiv al Serbiei pentru vara anului 2019 în baschetul juvenil rămâne calificarea la Campionatul Mondial U17 masculin – ediția 2020. Acesta poate fi îndeplinit dacă generația 2003 va obține locul 5 la Campionatul European U16 masculin Divizia A – ediția 2019, de la Udine.

2 comentarii On Vara anului 2019 – Un coșmar pentru baschetul juvenil din Serbia

  • Informatia esentiala, care lipseste din articol, este aceea ca Serbia si-a revizuit politica la nivel de juniori in ultimii ani, in sensul in care au considerat ca un numar foarte mare de tineri baschebalisti se „ard” pe parcursul junioratului si fie se lasa de baschet, fie nu performeaza la acelasi nivel cand ajung la nivel de seniori. In consecinta au decis sa relaxeze obiectivele si pregatirea si sa schimbe focusul dinspre rezultatele la nivel de echipa, inspre rezultatele la nivel individual!

  • Adevarul este ca sunt jucatori care la nivel de U 16….U 20 te ajuta mult sa faci rezultate, dar care au sanse mici de a performa la nivel inalt ca seniori.
    Insa Serbia nu cred ca a plecat cu ideea de a sacrifica totul pentru a forma citeva individualitati. Presupun ca a fost un accident sau o conjuctura nefavorabila, echipa practic nu a jucat atit de rau, incit sa merite retrogradarea.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.