Tudor Costescu, antrenorul echipei care a câștigat Campionatul European U20 masculin Divizia B

Echipa națională de tineret U20 masculin a României a câștigat Divizia B a Campionatului European de tineret – ediția 2017. Evenimentul s-a desfășurat la Oradea, în perioada 14-23 iulie anul curent și a reunit 21 echipe naționale.

Succesul tricolorilor s-a conturat prin prisma unui joc colectiv remarcabil, vizibil în mod deosebit în jocurile decisive, din fazele eliminatorii ale competiției. România a învins Portugalia, Rusia și Croația, după ce în grupe a trecut de Georgia, Malta, Macedonia și Albania.

Reprezentativa României a fost condusă la acest eveniment de către Tudor Costescu. Este un nou rezultat important, după cele obținute de tehnicianul amintit la seniori, la nivel de club. Este vorba despre Cupa României și SuperCupa României, performanțe realizate în cursul anului calendaristic 2012.

Costescu a activat în cadrul Federației Române de Baschet preț de aproximativ trei ani, fiind un membru de seamă al Colegiului Central al Antrenorilor și unul dintre inițiatorii actualului sistem de licențiere al antrenorilor de baschet, care a avut un început promițător. De asemenea, Costescu a fost coordonator al loturilor naționale ale României în perioada în care a activat în cadrul Federației Române de Baschet.

El a revenit în activitatea de antrenorat la începutul actualului an calendaristic, atunci când a preluat pe BC SCM Timișoara, alături de care a încheiat sezonul regulat al Ligii Naționale pe locul al 5-lea, fiind eliminat în primul tur al playoff-ului, scor general 3-0, într-o serie cu trei meciuri deosebit de echilibrate, în compania lui CSM CSU Oradea.

Antrenorul amintit a fost unul dintre principalii susținători ai implementării actualului regulament din Liga Națională, ce implică folosirea în permanență a cel puțin unui jucător autohton. De asemenea, el a susținut și introducerea regulii jucătorului român tânăr în primul eșalon al țării.

Posted by Federatia Romana de Baschet on 23 Iulie 2017

În vârstă de 43 ani, Tudor Costescu este un tehnician deosebit de apreciat în cercurile înalte ale baschetului românesc. Un foarte bun pedagog și orator, respectiv un fin specialist al sportului cu mingea la coș, Costescu a lucrat de-a lungul carierei sale, la nivel de seniori, la cârma echipelor Sportul Studențesc, BC Târgoviște, CSM București, BCM U Pitești și BC Timișoara.

Costescu a fost antrenor al echipei naționale U18 masculin a României în deceniul precedent. Este vorba despre Campionatul European Divizia A din anul 2007, când tricolorii au jucat în compania unor redutabile echipe, precum Spania sau Serbia, incluzând adversari ca Ricky Rubio. România nu s-a putut salva atunci de la retrogradare. De altfel, acel eveniment a fost ultimul în care România a fost reprezentată la nivel de Divizia A în baschetul juvenil masculin.

De asemenea, tehnicianul originar din București a pregătit echipa națională a României la Jocurile Mondiale Universitare de la Kazan, desfășurate în anul 2013. Tricolorii s-au clasat atunci pe locul al 6-lea din totalul de 24 echipe participante. Tricolorii au repurtat cinci victorii din opt partide disputate la acel eveniment, fiind eliminați în sferturile de finală tocmai de formația gazdă, care a câștigat competiția cu un bilanț de 8-0.

Posted by Federatia Romana de Baschet on 23 Iulie 2017

Staff-ul echipei naționale U20 masculin a României i-a mai cuprins pe Alex Ziguli, Ionuț Bâscoveanu, Cosmin Radu și Constantin Ioan.

Related Post

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Site Footer

Sliding Sidebar