Traiectoria lui Anadolu Efes Istanbul – Avantajul unei ligi semi-închise

Ergin Ataman declara la conferința de presă premergătoare semifinalelor Euroligii de la Vitoria că și-ar dori, din perspectiva echipei sale, ca ierarhia să fie răsturnată față de anul trecut. Asta însemnând că Anadolu Efes Istanbul va câștiga trofeul. Mai are un meci până la acest deznodământ!

Criteriul pur sportiv ne-ar fi privat în acest sezon de cel puțin o echipă în Euroliga masculină. Este vorba despre Anadolu Efes Istanbul, formație calificată în finala ediției 2018/19.

Formația antrenată de Ergin Ataman a ocupat ultimul loc, al 16-lea, în sezonul 2017/18 la nivel de Euroligă. Efes a obținut doar șapte victorii și nu a putut emite pretenții în amintita stagiune între cele mai puternice echipe ale Europei.

Avantajul că deține un contract pe zece ani cu Euroleague Basketball a fost exploatat de turci în sezonul imediat următor. Formația din Istanbul a investit o sumă importantă de bani, a remaniat lotul de jucători și a găsit soluții rapide de a omogeniza efectivul pentru a performa la cel mai înalt nivel posibil.

Anadolu Efes a terminat sezonul regulat pe locul al 4-lea, după care a învins cu 3-2 la general pe FC Barcelona, în playoff. În paralel, formația din Istanbul a câștigat SuperCupa Turciei, a disputat finala Cupei Turciei și a câștigat sezonul regulat al Basketbol Superligi (primul eșalon baschetbalistic din țara Semilunei).

Dacă numai criteriul sportiv ar fi contat, Efes nu ar fi participat în actuala ediție a Euroligii. Nu ar fi avut același buget și prin prisma acestor două ingrediente nu ar fi putut recruta jucătorii pe care îi are la ora actuală în componență.

Iată avantajul unei ligi semi-închise. O echipă care nu are rezultatele scontate, dar deține absolut toate uneltele necesare înaltei performanțe, a devenit (din codașa competiției) finalistă în cea mai puternică întrecere baschetbalistică a Europei.

Deoarece este absolut firesc ca o echipă, oricare ar fi ea, să aibă momente grele și foarte grele. De pe urma cărora să reacționeze și să crească. Important e modul în care o echipă, oricare ar fi ea, înțelege să gestioneze un eșec și felul în care reacționează.

Fără îndoială povestea lui Anadolu Efes Istanbul dă aripi companiei conduse de Jordi Bertomeu. Calea aleasă spre o întrecere cu adevărat valoroasă este cea potrivită. Deoarece o echipă care ar fi venit în locul lui Efes – indiferent de nume, țară, suporteri… – nu avea, probabil, experiența, bugetul și nici celelalte ingrediente pentru a performa așa cum trebuie.

De altfel, ținând cont de dominația instaurată de Fenerbahce Istanbul, CSKA Moscova și Real Madrid, parcursul lui Anadolu Efes Istanbul este ca o rază de lumină. Este alternativa și dovada că oricine poate să facă performanță la cel mai înalt nivel cu condiția depunerii absolut tuturor eforturilor.

Foto: www.euroleague.net

1 comentarii On Traiectoria lui Anadolu Efes Istanbul – Avantajul unei ligi semi-închise

  • In lumina meciurilor de ieri as zice ca are chiar sanse bune, reale sa cistige finala cu TSKA. Ar fi spectaculos tinind cont de sezonul trecut si ar fi si o poveste frumoasa pentru suporteri si spectatori.
    Eu unul o sa le tin pumnii.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.