Toronto Raptors au câștigat titlul NBA 2019

Toronto Raptors sunt campioni NBA în premieră. Canadienii au învins în Meciul 6 al finalei 2019 pe terenul lui Golden State Warriors – acolo unde s-au impus de patru ori în tot atâtea apariții în sezonul 2018/19 – pentru a pune capăt ultimului act. Canadienii au învins cu scorul de 114-110, în timp ce viitorul lui Golden State este pus sub semnul întrebării după ce și Klay Thompson a suferit, se pare, o accidentare gravă.

Raptors au marcat primele opt puncte ale meciului și au impus ritmul pe parcursul primelor aproximativ 9-10 minute de joc efectiv. Kyle Lowry a înscris 15 puncte în primul act, având 4/4 de la distanță, dar a fost sancționat cu a 2-a greșeală personală, una discutabilă, spre finalul secvenței inaugurale. De cealaltă parte, Klay Thompson a avut un impact la finalizare, în timp ce Draymond Green a fost organizatorul jocului pentru Warriors, însă el a comis și câteva greșeli la construcție. Primul sfert s-a terminat cu scorul de 33-32 în favoarea lui Toronto după patru schimbări la conducere în ultimele trei minute.

Foto: Toronto Raptors (Twitter)

Echilibrul s-a menținut pe parcursul sfertului al 2-lea consemnându-se alte zece schimbări la conducere pe tabele de marcaj. Oaspeții au rămas foarte periculoși din spatele semicercului. În schimb, Warriors au fost lipsiți parcă de încredere în propriile abilități la aruncări, forțând multe acțiuni în spațiul de trei secunde, fie pe pătrundere, fie prin intermediul abilității lui Draymond Green de a găsi omul liber sau în situație favorabilă cât mai aproape de coș. Canadienii au terminat repriza în avantaj lăsând impresia că au mai multe arme. În schimb, Golden State a continuat să comită greșeli ușoare în atac și pe alocuri să aibă o apărare modestă. Scorul la jumătatea partidei a fost de 60-57 în favoarea lui Toronto.

Repriza secundă a început sub același semn, al echilibrului. Toronto a avut inițiativa, însă reușitele de pe semicerc ale lui Stephen Curry au adus pe Golden State aproape pe tabela de marcaj. Thompson a egalat la 64, după care Iguodala a avut aceeași șansă. Pascal Siakam a ținut pe Raptors în avantaj cu mai multe reușite din apropierea coșului, însă Klay Thompson a replicat de pe semicerc. Iguodala a adus primul avantaj pentru californieni în repriza secundă, scor 78-76. Klay Thompson a căzut la pământ și se părea că a suferit o accidentare la genunchi, fiind trimis la vestiare pentru investigații. El nu a mai revenit pe parchet. Iguodala a reușit să înscrie un coș de trei puncte pe sirenă, cu toată opoziția apărătorului, în timp ce oaspeții au avut dificultăți la linia de pedeapsă. Warriors au tratat extrem de modest finalul sfertului al 3-lea, atât ca decizie, cât și ca intensitate, însă coșul marcat de Raptors în finalul secvenței nu a fost valabil. Astfel, după 36 minute de joc scorul a fost de 88-86.

Sfertul 4 a început cu suedezul Jonas Jerebko în teren, acesta nefiind utilizat de Golden State din Meciul 3 al finalei. Californienii au continuat să comită niște greșeli incredibile pentru acest nivel, iar VanVleet a egalat la 91 cu o aruncare de pe semicerc. Același jucător a adus Toronto la conducere cu o reușită similară. Californienii au replicat cu un nivel impresionant de intensitate, preluând din nou conducerea, scor 97-94, la jumătatea sfertului decisiv. Același VanVleet a restabilit egalitatea la 99, de la linia de pedeapsă, după care a marcat de pe semicerc pentru a aduce definitiv la conducere pe Toronto.

Californienii s-au apropiat la un singur punct în ultimul minut de joc, prin acțiunea lui DeMarcus Cousins. Replica a venit de la Pascal Siakam, tot pe pătrundere. Curry a fost trimis la linia de pedeapsă pentru a se preveni o aruncare de trei puncte, acesta menținând suspansul cu 18.5 secunde înainte de final. Raptors au scăpat mingea în afara terenului cu 9.6 secunde înainte de final, oferind californienilor o șansă pentru a obține victoria. Curry a aruncat de pe semicerc, însă mingea nu a intrat, iar Toronto a devenit campioană, după ce jucătorii gazdelor au cerut timeout deși nu mai aveau, fiind sancționați cu fault tehnic. Kawhi Leonard a închis tabela de marcaj cu trei libere și a devenit campion NBA pentru a 2-a oară în carieră.

Raptors au beneficiat de contribuții masive din partea a cinci jucători. Kyle Lowry a totalizat 26 puncte, 9 pase decisive, 7 recuperări, Pascal Siakam a adăugat 26 puncte, 10 recuperări, Fred VanVleet a terminat cu 22 puncte, Kawhi Leonard a izbutit 22 puncte, iar Serge Ibaka a terminat cu 15. În replică, Klay Thompson a reușit 30 puncte, Andre Iguodala a adăugat 22, Stephen Curry a încheiat cu 21 puncte, 7 pase decisive, DeMarcus Cousins a terminat cu 12 puncte, iar Draymond Green a avut 11 puncte, 18 recuperări și 13 pase decisive pentru Golden State.

Toronto Raptors obțin primul titlu NBA din istorie, la distanță de 24 ani de la debutul absolut în ligă. Golden State Warriors pierd a 2-a din cele cinci finale disputate consecutiv.

1 comentarii On Toronto Raptors au câștigat titlul NBA 2019

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.