Tony Parker și-a anunțat retragerea

Tony Parker și-a anunțat retragerea din activitate. Cel mai de succes jucător de baschet al Franței spune adio acestei activități după ce a câștigat titlul NBA de patru ori și a fost o dată campion al Europei.

Născut la Bruges, Belgia, în 17 mai 1982, din tată american, Tony a dobândit cetățenia franceză la vârsta de 15 ani. Acest statut i-a permis să beneficieze de cele mai bune condiții posibile și cei mai buni antrenori din baschetul francez în perioada junioratului.

Înalt de 1.88 metri, Tony Parker a fost conducătorul de joc al celei mai disciplinate și organizate echipe din istoria modernă a jocului de baschet. A fost ales cu opțiunea a 28-a în NBA Draft 2001, an în care a și făcut pasul spre liga nord-americană. Și-a început cariera profesionistă alături de Racing Paris, în 1999, jucând pentru această grupare timp de două sezoane.

Parker este un produs al celebrei INSEP – Institut national du sport, de l’expertise et de la performance – centrul de excelență în sport al Franței. Este practic un laborator de formare al sportivilor profesioniști în 26 discipline diferite.

În vârstă de 37 ani, Parker are în spate 18 sezoane în cea mai redutabilă ligă de pe planetă. Similar oricărui jucător legendar, Tony a rezistat celui mai crunt test la care sunt supuși sportivii – timpul. El a petrecut 17 ani alături de San Antonio Spurs, iar în ultimul sezon a evoluat pentru Charlotte Hornets.

Parker a bifat 1480 prezențe în NBA și a avut medii pe carieră de 15.5 puncte, 5.6 pase decisive și 2.7 recuperări pe partidă în aproape 31 minute pe meci. A fost campion NBA de patru ori și a participat la NBA All Star Game de șase ori.

Alături de prima reprezentativă a Franței, TP9 a bifat opt participări la EuroBasket și una la Jocurile Olimpice. A fost campion european la nivel de seniori în 2013, la distanță de 13 ani după ce a cucerit medalia de aur la Campionatul European U18. El are un argint și două medalii continentale de bronz.

Între premiile individuale se remarcă titlul de MVP al EuroBasket 2013. El a fost cel mai bun marcator la două ediții diferite ale Campionatului European de baschet și a fost desemnat de FIBA de două ori consecutiv cel mai bun baschetbalist al Europei.

Parker este deja parte din istoria baschetului european și o legendă a ligii nord-americane. Alături de Dirk Nowitzki, Pau Gasol și Andrei Kirilenko, francezul născut în Belgia este unul dintre cei mulți europeni care au început baschetul după ce au fost fascinați de Dream Team-ul care a participat la Jocurile Olimpice 1992 de la Barcelona și între puținii care au atins cele mai înalte culmi posibile în această disciplină sportivă.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.