Tocmai s-a demonstrat rostul găzduirii EuroBasket 2017

România a obținut prima victorie din istorie împotriva Croației în baschetul masculin la nivel de seniori. Performanța s-a consemnat la Zadar, în data de 23 februarie 2018. Rezultatul final a fost de 58-56.

Vulturii au repurtat cel de-al 2-lea succes în campania de calificare pentru FIBA Basketball World Cup 2019. O competiție care a oferit țării noastre o șansă pe care noi nu am mai avut-o de mult. De altfel povestea stă puțin altfel și îmi face o deosebită plăcere să o prezint.

Vă amintiți de EuroBasket 2017? Ei bine toată lumea a sărit să spună că noi nu avem ce să căutăm la o astfel de competiție. Știți ceva? Tocmai s-a demonstrat rostul găzduirii unei grupe la EuroBasket 2017.

Mulți au fost deosebit de critici că nu rămânem cu nimic după EuroBasket 2017. Unii s-au manifestat cu o înverșunare ceva de nedescris. De parcă nu ar fi o mândrie pentru tot românul că ai oportunitatea să găzduiești 15 meciuri din cea mai tare competiție baschetbalistică a Europei la nivelul echipelor naționale. Sau faptul că 11 jucători de NBA, între ei o veritabilă legendă a acestui sport cel puțin în Europa, prezenți în țara noastră pentru o manifestare sportivă nu ar fi un motiv general de mândrie pentru tot românul indiferent de condiția sau postura sa în toată această poveste.

Tocmai am avut oportunitatea să jucăm cel de-al 2-lea meci oficial în compania Croației. Primul s-a consemnat la EuroBasket 2017. Vorbim despre țara care i-a dat baschetului pe Drazen Petrovic, Tony Kukoc, Kresimir Cosic, Dario Saric, Bojan Bogdanovic, Ante Tomic și alți asemenea jucători.

Pe teren, baschetul românesc nu ar fi avut posibilitatea să se califice la un turneu final al EuroBasket. Trebuie să admitem acest lucru. Deoarece preț de 30 ani nu am făcut-o. Ba mai mult, din momentul în care numărul țărilor existente în baschet a început să crească (prin divizarea Uniunii Sovietice și Iugoslaviei), FIBA a trecut la un sistem pe eșaloane valorice. România a evoluat în cel de-al 2-lea. Acolo unde nu a avut oportunitatea să întâlnească forțele consacrate ale baschetului de pe continent.

Așadar, România a găzduit un EuroBasket, dacă tot nu s-a putut califica. Astfel încât a avut posibilitatea să participe. Dacă nu ar fi participat la EuroBasket 2017, echipa națională a României nu ar fi evoluat nici în campania de calificare pentru FIBA Basketball World Cup 2019. Reamintesc faptul că înaintea celor cinci meciuri jucate la EuroBasket 2017, România nu exista în Ranking-ul FIBA. Prin urmare nu avea cum să se numere între țările înscrise în campania de calificare pentru World Cup 2019.

Tricolorii ar fi jucat în precalificările pentru EuroBasket 2021. Cu alte cuvinte, compatrioții noștri nici măcar nu ar fi avut șansa să-și măsoare forțele cu țări precum Croația sau Italia. Pentru că, să nu uităm, vulturii au avut o prestație solidă și în Italia, în urmă cu trei luni. Chiar dacă au pierdut.

Așadar, înainte să ne bucurăm de victoria cu Croația consider că trebuie să ne bucurăm de faptul că am participat la EuroBasket 2017. O stare pe care nu și-a prea manifestat-o nimeni în cursul lunii septembrie a anului trecut.

Nu știu câți conștientizează acest lucru. Tot așa cum nu știu dacă toată lumea înțelege că o victorie în Croația este imensă. Da, sunt conștient că am învins Croația fără jucătorii din NBA și Euroligă. Dar am învins o echipă a Croației în care a evoluat Luka Zoric (jucător cu șase sezoane și 93 meciuri disputate în Euroligă), Darko Planinic (două sezoane și 41 meciuri în Euroligă), Hrvoje Peric (campion în exercițiu al Italiei), Miro Bilan (trei sezoane și 43 meciuri în Euroligă).

În altă ordine de idei, România a repurtat cea de-a 2-a victorie împotriva Croației în decurs de mai puțin de un an. Reamintesc finala Campionatului European U20 masculin Divizia B – ediția 2017, găzduită la Arena Antonio Alexe din Oradea. Cățe, Nicolescu și Kuti au jucat în ambele victorii ale României. Croația chiar i-a format pe toți băieții mai sus menționați. Și încă mulți alții.

Prezența României în campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019 înseamnă că baschetul din țara noastră există la nivel internațional. Pentru asta trebuie să fim recunoscători. Și să muncim pentru a ne menține la acest nivel.

Foto: FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

2 comentarii On Tocmai s-a demonstrat rostul găzduirii EuroBasket 2017

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.