Terenul propriu separă primele patru de urmăritoare în Grupa Roșie

Prima fază a sezonului regulat în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2018/19 s-a încheiat. Cunoaștem cele șase echipe calificate în faza a 2-a și situația în clasament, deoarece punctajul obținut în Grupa valorică A se păstrează în Grupa Roșie.

Știm că între ocupanta locului 4 și urmăritoare există o ruptură. Mai exact, CSM CSU Oradea are trei victorii mai mult decât a 5-a clasată, BCM U FC Argeș Pitești. Totodată, bihorenii au 2-0 și un coșaveraj de plus 28 în urma confruntărilor directe, astfel încât pentru a urca în clasament, echipa lui Florin Nini va trebui să obțină cu patru victorii mai mult decât cea a lui Cristian Achim până la încheierea sezonului regulat, adică în următoarele zece runde.

Marcus Ginyard aruncă cu toată opoziția lui Maskym Korniienko, sub privirile băncii piteștene. Foto: Roby Boros

Unde s-a creat prăpastia între primele patru și restul? Pe toate planurile.

BC CSU Sibiu și SCM Universitatea Craiova au 7-0 în partidele disputate pe teren propriu în actuala ediție de campionat. U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea au 6-1. Aici trebuie notat că eșecul formației antrenate de Mihai Silvășan a venit surprinzător, în compania Stelei București, formație care după ce a învins la BT Arena a mai câștigat doar în compania lui Dinamo Știința București, adică a celeilalte echipe care nu a pătruns în Grupa Roșie.

În schimb, BCM U FC Argeș Pitești are 4-3 în partidele de pe teren propriu. Adică cu două, respectiv trei înfrângeri mai mult decât echipele din TOP 4. Timișoara are 3-4 în jocurile de acasă.

De altfel, echipele situate pe primele patru locuri ale Grupei Roșii au cele mai mari medii de spectatori în urma primelor șapte partide disputate pe teren propriu în actuala ediție de campionat:

Preluare de pe site-ul www.frbaschet.ro

Sigur, sălile din Cluj-Napoca și Craiova sunt mai mari, iar acest lucru favorizează numărul sporit de spectatori. De exemplu, doar BT Arena din Cluj-Napoca și Sala Polivalentă din Craiova au o capacitate mai mare decât media de spectatori a lui U-BT Cluj-Napoca în Liga Națională.

În altă ordine de idei, remarcăm că în afara echipelor din Grupa valorică A, în prima fază a campionatului, interesul publicului față de meciurile echipei locale s-a manifestat în trei orașe care în ultimul deceniu au avut echipe foarte importante în Liga Națională. Este vorba despre Tîrgu Mureș, Mediaș și Tîrgu Jiu. „Intrusă” în TOP 10 este Sighetu Marmației, aflată la pionieratul în baschetul masculin la nivel de seniori.

În jocurile disputate în deplasare situația este un pic mai echilibrată, însă la ora actuală ea este favorabilă tot echipelor din cvartetul fruntaș. U-BT Cluj-Napoca are 5-2 în partidele din deplasare, BC CSU Sibiu are 4-3, iar SCM U Craiova și CSM CSU Oradea au 3-4 fiecare.

În schimb, BCM U FC Argeș Pitești și SCM Timișoara au 2-5, similar Stelei București. Rezultă că și în partidele din deplasare, Piteștiul și Timișoara au un deficit de unu, două sau chiar trei meciuri în raport cu fruntașele clasamentului la zi.

De aici pornește faza a 2-a, în perspectiva obținerii avantajului terenului propriu în primul tur al playoff-ului LNBM – ediția 2018/19. Rămâne de văzut dacă terenul propriu va fi atât de important și în Grupa Roșie, dar mai ales în playoff.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.