CSA Steaua București în ultimii 22 ani în baschet

Pe parcursul ultimelor două decenii, CSA Steaua București – una dintre cele mai titrate echipe din baschetul românesc – a fost implicată în diferite proiecte. Fiecare a rezistat între doi și cinci ani.

Gruparea militară a dominat baschetul românesc în anii 80, ultima perioadă în care sportul cu mingea la coș din țara noastră a obținut calificări în plan pur sportiv la EuroBasket. Desigur, trebuie ținut cont și evidențiat faptul că vorbim despre o perioadă în care baschetul nu era așa popular precum în zilele noastre (ascensiunea a crescut după Jocurile Olimpice din 1992), iar numărul țărilor angrenate în baschet era mult mai mic (Uniunea Sovietica, RS Iugoslavia și Cehoslovacia erau unite).

Revenind la Steaua București, trebuie notat că această formație a câștigat zece titluri de campioană a României între 1980 și 1991, adică în 12 ediții desfășurate. Până în zilele noastre ultimul titlu național câștigat de militari este cel din 1991.

Însă dincolo de trofee, roș-albaștrii au avut mari probleme în a alcătui echipe competitive și chiar să se înscrie în competiții. Astfel, în ultimii 22 ani au existat următoarele proiecte în care a fost implicat clubul militar:

– între 1996/1998 – numele echipei a fost Erbașu Steaua
– între 2009/2011 – numele echipei a fost Steaua Turabo
– între 2013/2018 – numele echipei a fost CSM Steaua Eximbank

Aici se impune să precizăm că Erbașu a fost sponsor al echipei militare. Steaua avea propriul său loc în eșalonul de elită al României. După plecarea sponsorului (Erbașu), secția de baschet a CSA Steaua a evoluat până în anul 2003, având inclusiv două sezoane în Divizia B. În anul 2003, secția de baschet a Stelei București a dispărut.

Sportul cu mingea la coș a renăscut la Steaua în anul 2009, atunci când militarii au fuzionat cu BC Târgoviște și au preluat locul dâmbovițenilor în Divizia A (actuala Ligă Națională), denumirea echipei incluzând sponsorul, Steaua Turabo București. Problemele financiare ale acestui sponsor au dus la încheierea proiectului în 2011. Echipa nu s-a prezentat la startul sezonului 2011/12, după o vară incertă, în care nici măcar nu a anunțat că nu se va înscrie în campionat.

În anul 2012, Virgil Stănescu a relansat echipa de baschet Steaua București. A pornit la drum în cel de-al 2-lea eșalon al României și a izbutit prima promovare pe criterii pur sportive în istoria echipei de baschet a clubului militar la capătul sezonului 2012/13. În vara anului 2013 s-a semnat protocolul cu CSM București, a cărui scop a fost formarea unei echipe cu finanțare puternică, în care Primăria capitalei avea să vină cu finanțele, iar clubul militar cu brandul și sala. Protocolul a fost semnat pe patru ani, după care a fost prelungit pentru încă unul.

De notat că spre deosebire de primele două proiecte, cel care a implicat participarea CSM București a inclus și sectorul juvenil. Un lucru ce merită subliniat, dar în același timp trebuie evidențiat cât se poate de clar că în ultimii ani baschetul juvenil românesc, în special cel sub 12 ani, cu precădere în capitală (dar nu numai) a devenit o afacere extrem de profitabilă pentru unii, fără a avea vreo finalitate.

Pe 6 septembrie 2018, Consiliul General al capitalei a decis ieșirea din acest parteneriat a CSM București, astfel încât, conform celor anterior stabilite, Steaua București obține locul în prima grupă valorică. Interesant este că la momentul semnării protocolului, în vara anului 2013, atât CSM București, cât și Steaua București aveau propriul loc în Liga Națională (primul eșalon, prima grupă valorică…).

De altfel, în 2013 era general acceptat că Bucureștiul nu poate să susțină două echipe de baschet în primul eșalon al României. Asta și datorită problemelor lui Dinamo, a faptului că Rapid a retrogradat, că Granitul a promovat însă nu a găsit resurse să participe în eșalonul de elită și așa mai departe.

CSA Steaua București va juca în ediția 2018/19 a Ligii Naționale de baschet masculin, Cupa României și FIBA Europe Cup. Este neclar în ce formulă ca lot de jucători, staff tehnic și echipă managerială/administrativă. De asemenea, este neclar cu ce buget. Întrebări la care se caută răspuns. Dincolo de sumedenia de discuții, vorbe și zvonuri, așteptăm informații cu caracter oficial despre echipa care între 1952 și 1991 a câștigat 21 titluri de campioană a României și a înregistrat participări memorabile în cupele europene.

Așadar, în ultimii 22 ani au existat trei proiecte ce s-au legat de brandul Steaua, care însumate nu au un deceniu. Au fost șase ani fără baschet la clubul militar, respectiv trei sezoane în cel de-al 2-lea eșalon al României.

1 comentarii On CSA Steaua București în ultimii 22 ani în baschet

  • Rezolva bugetul domnul Talpan in urma procesului de peste 30 milioane de euro pe care domnul Becali il va pierde.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.