Stagger

Pasionații de baschet care nu ajung la sală pentru meciurile din Liga Națională, ori cei care urmăresc transmisiunile din Euroligă, EuroCup, EuroChallenge, Liga Balcanică sau NBA au posibilitatea să audă, în timpul minutelor de odihnă solicitate de antrenori, indicații fie ele de natură tactică ori simple încurajări sau muștruluiri. Depinde cine este antrenor, ce temperament are, ce stil are și cât de bine este pregătit pentru a-și conduce echipa în timpul desfășurării meciului.

În cadrul scurtelor ședințe de la marginea terenului sunt rostiți, cu regularitate, o serie de termeni specifici baschetului. O parte a acestor termeni sunt nume ale acțiunilor lucrate de-a lungul timpului la antrenament, astfel încât la auzul unui singur cuvânt toți jucătorii trebuie să știe ce au de făcut în continuare.

Un astfel de termen, auzit cu regularitate în timpul meciurilor de baschet este „stagger”. Aceasta este o acțiune ofensivă utilizată de aproape toate echipele ce joacă baschet. Ea este utilizată atât la nivel juvenil, acolo unde întâlnim des jucători cu un potențial deosebit și pe care îl valorifică cu mult mai ușor decât ceilalți sportivi, cât și la nivel de seniori, acolo unde toate acțiunile trebuie executate cât mai apropiat de perfecțiune pentru ca ele să aibă sorți de izbândă.

Stagger este o acțiune ofensivă. Ea este menită să elibereze un jucător de adversarul direct. Prin stagger se înțelege acea acțiune în care un jucător, de obicei poziția 2, dar uneori poate fi așezată și pentru poziția 3 sau 1, aleargă prin două blocaje, așezate de cei mai masivi jucători ai echipei din ofensivă, în speță pozițiile 4 și 5. Scopul acestei acțiuni este de a-l elibera pe jucătorul care aleargă prin blocaje de apărătorul direct.

Mai exact, presupunem că stagger-ul este jucat pentru poziția 2. El primește mingea de la conducătorul de joc, după care îi pasează în zero grade poziției 3. În clipa în care mingea se îndreaptă spre jucătorul de poziția 3, cei doi oameni mari așează blocajele succesive pentru a crea stagger-ul pentru poziția 2. Acesta aleargă prin blocajele pozițiilor 4-5 în încercarea de a se elibera de adversarul direct. Poziția 2 iese din stagger și primește mingea pentru o aruncare complet deschisă de la semidistanță. Desigur acest lucru se întâmplă în cazul ideal (acțiunea este prezentată în imaginea alăturată).

stagger

La nivel juvenil executarea corectă a acestei acțiuni se va încheia inevitabil cu aruncare complet deschisă la coș. În schimb, la nivel de seniori numărul acțiunilor încheiate cu aruncare din partea jucătorului pentru care s-a jucat stagger-ul este relativ mic.

Reușita acțiunii, similar oricărei acțiuni colective în baschetul serios, depinde de ritm, de executarea cât mai corectă a fiecărui pas. Așezarea greșită a unuia dintre blocaje, ritmul prea alert ori prea lent, mișcarea haotică, lipsa de concentrare pot conduce la eșuarea acțiunii. Fără a ne gândi că apărarea adversă are tot felul de soluții de a se apăra împotriva stagger-ului.

Indiferent de nivelul la care se joacă, stagger-ul poate fi citit de apărarea adversă, însă acest lucru se întâmplă cu regularitate la nivel înalt. Acolo unde atât nivelul de inteligență pur baschetbalistică al jucătorilor îi ajută să citească planul de joc al adversarului, cât și scouting-ul își spune cuvântul. În plus, cu cât nivelul este mai ridicat cu atât întâlnim jucători capabili să acopere suprafețe tot mai mari de teren, atât prin talie și dimensiunile membrelor, cât și prin reacția intelectuală și cea fizică. Desigur un aspect deosebit de important în apărarea împotriva stagger-ului constă exercițiul. Echipele antrenează nu doar ofensivă pentru executarea stagger-ului, ci și apărarea împotriva acestei acțiuni.

În fine, nu e mai puțin relevant faptul că un rol important îl joacă și nivelul de agresivitate permis. Pe parcursul anumitor meciuri este permisă intensitatea de natură fizică până la limita sau chiar peste limita regulamentului. În schimb, sunt jocuri în care se fluieră orice atingere, orice bump.

Așadar, stagger-ul este o acțiune des utilizată și întâlnită în planul de joc al majorității echipelor. El poate avea continuitate, fiind legat de o altă acțiune sau schemă pentru faza de atac.

Concluzia este că pe cât de des este utilizat, stagger-ul depinde de mulți factori: ofensivă, defensivă, manieră de arbitraj, intensitate și agresivitate.

Notă
Stagger-ul poate fi jucat în multe alte moduri și prin plasarea blocajelor, respectiv a întregii acțiuni în cu totul alte zone ale terenului față de cea descrisă mai sus.

Sursă info și foto: teamsnap.com

2 comentarii On Stagger

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.