Sportzentrum Olymp – O bijuterie tratată ca atare de proprietari

Prezența lui CSM CSU Oradea în Ucraina a oferit posibilitatea campioanei în exercițiu a României să viziteze localitatea Youzhne, aflată la aproximativ 60 kilometri de Odessa, la malul Mării Negre. Formația bihoreană a pierdut categoric, scor 49-78, pe terenul campioanei în exercițiu a țării vecine.

Subiectul acestui text este însă altul. Se referă la ceea ce am găsit in cadrul complexului Sportzentrum Olymp, în care Khimik își desfășoară activitatea zilnică. Este vorba despre o bază sportivă de excepție, dublată de o atenție la detalii acordată de către administratorii acestei construcții așa cum probabil întâlnim adesea în Vest, dar aproape deloc în fostul bloc comunist.

Sala este amplasată în imediata vecinătate a hotelului Ellada. Acesta este utilizat pentru a găzdui majoritatea jucătorilor echipei locale care sunt originari din alte zone, dar și delegațiile formațiilor oaspete. Este un hotel dedicat în principal sportivilor, majoritatea camerelor fiind twin. De notat că nu doar angajații de la recepție, dar și cei de la restaurant și chiar de la cleaning vorbesc limba engleză, lucru pe care în Rusia nu îl întâlnești în prea multe locuri.

Însă mai important este altceva. Hotelul Ellada este contectat de Sportzentrum Olymp printr-un tunel subteran de aproximativ 50 metri. După străbaterea acestui tunel, pentru a ajunge în sala de joc, se folosește un ascensor.

Sala este o bijuterie. Capacitatea ei nu atinge 2.000 locuri, însă felul în care este îngrijită este impresionant. Prezența pe suprafața de joc îți lasă impresia că ești primul om care calcă pe acel parchet. Este atât de curată, îngrijită și parcă a fost lăcuită în urmă cu câteva minute.


Imaginile alăturate arată mai ușor decât ar putea exprima cuvintele faptul că administrația sălii investește în protejarea jucătorilor de nedorite accidentări în eventualitatea alunecării în afara terenului. S-a investit și în securitate, în spatele băncilor de rezerve și a mesei de arbitraj existând un imens perete din plastic transparent, pentru a preveni incidentele nedorite.

Sistemul LED este încapsulat. Suporții care permit înclinarea panourilor luminoase și cablurile sunt ascunse, oferind astfel un plus de protecție la șocuri întregului sistem. De asemenea, protejează și ferește sistemul de eventuale disfuncționalități, dar în același timp sportivii și antrenorii nu trebuie să se preocupe să ocolească cablurile ori piciorușele care susțin LED-urile.

De asemenea, se pot identifica acele panglici, care indică în mod cât se poate de civilizat locurile în care publicul nu are permis. Sala de conferințe este frumos amenajată și dotată cu instalație ultra modernă de sonorizare, oaspeții fiind întâmpinați cu grijă și atenție. Adică investiție în chestiuni mărunte, dar care aduc un important capital de imagine din partea „vânătorilor” de detalii.

De altfel, în exteriorul arenei am putut remarca și alte elemente ce „trădează” preocuparea proprietarilor cu privire la menținerea în cât mai bune condiții a întregului domeniu. Vorbim despre curățarea permanentă a întregului loc, existența unor aparate speciale de deszăpezire, numărul consistent al forțelor de securitate, respectiv discreția cu care aceștia își desfășoară activitatea. Adică elemente de întreținere care spun multe despre felul în care oamenii înțeleg să aprecieze lucrurile pe care le dețin.

Am mai putut remarca faptul că BC Khimik are în proprietate două autocare. Asta în condițiile în care ele sunt utilizate pentru a transporta echipele oaspete de la aeroportul din Odessa până la Hotel Ellada și înapoi, respectiv pentru a transporta propria echipă prin deplasările apropiate din competiția internă. Ambele autocare sunt echipate extrem de bine și se comportă exemplar pe șoselele înzăpezite și temperaturile extrem de scăzute din Ucraina lunii ianuarie.

Sala este branduită cu gust, fiind evidențiate performanțele echipei de baschet, incluzând aventurile din cupele europene, respectiv cele mai importante rezultate din competiția internă. Nu lipsesc bannere cu fotografia de grup a echipelor campioane ale lui Khimik și chiar cu suporterii, având darul de a evidenția respectul oferit de club propriului public. Nu este omisă nici echipa de volei feminin, la rândul ei campioană în exercițiu a Ucrainei.

Ar mai fi de remarcat faptul că mascota echipei este un arici. De asemenea, nu au putut fi trecute cu vederea nici majoretele. Acestea au o gamă foarte consistentă și extrem de variată de costume, fiecare întrerupere a jocului aducându-le pe parchet în altă vestimentație. Nu lipsește nici portul tradițional.

Sportzentrum Olymp are patru nivele. Pe cel mai înalt nivel este amplasată sala de joc. Sub ea, sunt vestiarele, sala de forță, depozitul, un cabinet medical și birourile, adică sediul clubului BC Khimik. În fine, nivelul cel mai de jos cuprinde instalațiile de încălzire, electrice și tot ce ține de mentenanță.

Localitatea Youzhne este situată la malul Mării Negre. Am avut posibilitatea să vedem nisipul înghețat la minus 10 grade Celsius, în combinație cu zăpada. De asemenea, prezența soarelui pe cer oferă imagini extraordinare.

A fost o experiență foarte frumoasă și care a arătat subsemnatului că atunci când există preocupare în special asupra menținerii și respectării propriilor bunuri, atunci când principala preocupare este legată de buna funcționalitate a unui lucru, în detrimentul altor elemente sau influențe, atunci activitatea poate să funcționeze în acest fel. Chiar și în Ucraina. Țară aflată în conflict și sub influența fostului bloc comunist/sovietic.

Pot să spun că am fost impresionat de:

Antares Arena din Le Mans – construită din beton, pe un proiect similar celui cu care a fost construită sala olimpică din Barcelona.

Karsiyaka Arena din Izmir – o sală ce lasă impresia că este un câmp de luptă pentru gladiatori.

Joensuu Arena din Joensuu – o arenă multifuncțională în care este prezentată faptic ce înseamnă cu adevărat o sală multi funcțională.

Toate sălile mai sus menționate sunt impresionante, însă Sportzentrum Olymp mi-a plăcut cel mai mult. A fost o experiență cu adevărat deosebită.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.