Spania nu va avea mai mult de patru echipe în următoarea ediție a Euroligii masculine

Jordi Bertomeu, CEO-ul Euroleague Basketball, a anunțat că Spania nu va avea cinci echipe în următoarea ediție a Euroligii masculine, indiferent cine va câștiga EuroCup – ediția 2018/19. Prezent la o întâlnire cu presa la Kaunas, Lituania, șeful Euroligii a dat explicații cu privire la această situație.

Spania are trei echipe cu contract pe termen lung în Euroliga masculină. Este vorba despre Real Madrid, FC Barcelona și Kirolbet Baskonia Vitoria. Potrivit regulamentului în vigoare, echipa cu cea mai bună clasare la încheirea sezonului 2018/19 în Liga ACB în afara celor trei, primește un wildcard de participare în ediția 2019/20 a Euroligii masculine.

În prezent, Spania are două echipe calificare în semifinalele EuroCup. Este vorba despre Valencia Basket și MoraBanc Andorra. Se știe că învingătoarea EuroCup primește la rândul ei un wildcard pentru următoarea ediție a Euroligii. Astfel, dacă Valencia sau Andorra câștigăt a 2-a competiție continentală se ajunge la situația în care cea mai bine clasată echipă din Spania să nu aibă drept de participare în Euroligă.

Iată ce a declarat Bertomeu (foto):

„În sezonul 2017/18 a fost o excepție. Atunci au participat cinci echipe din aceeași țară, însă regulamentul s-a schimbat și nu mai este posibil ca o țară să aibă mai mult de patru echipe în același sezon la nivel de Euroligă.

Dacă o echipă spaniolă va câștiga ediția 2018/19 a EuroCup, atunci cea mai bine clasată echipă din Liga ACb nu va mai primi wildcard de participare în următoarea ediție a Euroligii masculine. Cu alte cuvinte, câștigătoarea EuroCup are avantaj în fața celei mai bine clasate echipe din Spania, chiar dacă aceasta va ajunge campioană în Liga ACB.”

Prin urmare, în eventualitatea în care Valencia sau Andorra câștigă EuroCup, locul alocat Spaniei se va transforma într-un wildcard, pe care Euroleague Basketball îl va aloca unei echipe din afara Spaniei. Așadar, cu toate că are de departe cel mai puternic campionat național din Europa și a faptului că face performanță pe plan continental, câștigând Euroliga și EuroCup în multiple rânduri de-a lungul ultimilor ani, Spania nu va beneficia de mai mult de patru locuri în Euroliga masculină pe viitor, chiar dacă performanța sportivă recomandă acest lucru.

Conferința de presă desfășurată joi (14.03), la Kaunas, cu participarea lui Jordi Bertomeu, CEO Euroleague Basketball, respectiv Paulius Motijeunas, președintele Zalgiris Kaunas, poate fi urmărită mai jos. Oficialul Euroleague Basketball a vorbit despre posibilitatea ca anumite echipe să iasă din competițiile interne, fără a avea o poziție tranșantă în acest sens, dar a subliniat că retragerea unei echipe precum Real Madrid din competiția internă poate avea consecințe nefaste.

Reamintim că începând din sezonul competițional 2018/19, Euroliga masculină va cuprinde 18 echipe, o mărire de la 16, în comparație cu perioada 2016/19.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.