Singurul jucător din LNBM campion în 2017 și 2018

Vaidas Kariniauskas este singurul jucător care a câștigat titlul de campion al României la baschet masculin în ultimele două ediții desfășurate. Lituanianul a cucerit medalia de aur în sezonul 2016/17 alături de U-BT Cluj-Napoca, pentru ca apoi să o câștige în sezonul 2017/18 împreună cu CSM CSU Oradea.

Fundașul ex-sovietic s-a alăturat echipei antrenate de Cristian Achim în cursul lunii ianuarie 2018, la distanță de 11 luni de la debutul în primul eșalon al României. Kariniauskas se înscrie în lista jucătorilor care au venit la Oradea direct de la Cluj. Aceasta îi cuprinde pe Sean Barnette, Andrei Mandache și Muhamed Pasalic.

Deosebirea între Vaidas și cei trei jucători enumerați este că el a fost campion la Cluj. Asemănarea constă în faptul că fiecare dintre acești jucători a explodat cu adevărat în uniforma roș-albastră. Statistic, Kariniauskas se aseamănă cu Barnette, ambii având un rol și sarcini mai puțin importante la Cluj-Napoca, cu precădere în faza de atac. De altfel, Barnette a fost MVP-ul sezonului 2015/16 în Liga Națională, la primul sezonul după ce s-a transferat la Oradea.

În ceea ce îl privește pe baschetbalistul baltic, cifrele sunt elocvente. În același sezon, Vaidas a jucat 11 meciuri pentru U-BT Cluj-Napoca, respectiv 29 pentru CSM CSU Oradea. Iată comparația statistică în ceea ce privește statisticile lituanianului în cele două echipe:

MJ Minute 2pt 2pt% 3pt 3pt% 1pt 1pt% R PD Eff Pt
29 26:52’ 99/177 55.9 42/93 45.2 36/57 63.2 2.8 3.6 12.1 12.4
11 16:04’ 24/40 60 0/14 0 8/17 47.1 1 2.7 4.6 5.1

Cel mai spectaculos salt s-a consemnat la aruncările de la distanță. Kariniauskas nu a marcat niciodată de pe semicerc în uniforma Clujului în campionat în ediția 2017/18. Ce-i drept, el a avut 40% la trei puncte în FIBA Europe Cup. La Oradea a marcat 42 coșuri de trei puncte, incluzând cinci în Meciul 3 al finalei LNBM, clasându-se între primii 25 de shooteri ai LNBM în amintitul sezon. El a terminat cu un procentaj de 45% la aruncările de pe semicerc în partidele disputate pentru CSM Oradea.

În playoff, numărul 8 a avut șase meciuri cu peste 13 la eficiență și cinci partide în care a înscris cel puțin 12 puncte.

Au fost momente în care Kariniauskas a „arestat” mingea la Oradea. Uneori a tras cam mult la coș. Au existat însă momente în care a adus un plus absolut necesar echipei. Antrenorul Cristian Achim a găsit soluții să-l pună în situații favorabile dat fiind numărul mare de fundași scunzi din Liga Națională. În fine, chiar dacă experiența îi lipsește comparativ cu alți fundași de succes din LNBM, Vaidas a avut multe momente în care a dus la îndeplinire planul echipei. Chiar dacă pasul în colț sau cel în 45 grade nu este încă la fel de productiv precum pick and roll-ul cu poziția 5.

În urmă cu un an, Kariniauskas a făcut pasul în față în după accidentarea lui Aleks Rasic. El a ajutat pe U-BT Cluj-Napoca în decisivul cu CSM CSU Oradea din semifinale, respectiv în finala cu CSM Steaua EximBank. De această dată, la Oradea, a lipsit din cauza unei probleme medicale în primul meci din playoff, însă a jucat în celelalte 11 partide, bifând între 26 și 32 minute în fiecare dintre ele.

Cert este că Vaidas Kariniauskas este campion în competiția în care evoluează pentru a 4-a oară consecutiv. În 2015 a câștigat campionatul în Lituania, alături de Zalgiris Kaunas. În 2016 a triumfat în cel de-al 2-lea eșalon al Greciei, alături de Kimi, formație ce a promovat atunci în eșalonul de elită elen. În 2017 a devenit pentru prima dată campion al României, alături de U-BT Cluj-Napoca. Iar acum, în 2018, este campion alături de CSM CSU Oradea.

Foto: Roby Boros, Sandor Manases

1 comentarii On Singurul jucător din LNBM campion în 2017 și 2018

  • Ce înseamnă factorul psihologic. Achim î.a dat încredere la.a lăsat sa aibă inițiativa și totul în limitele jocului mai elaborat pe care îl arata deobicei Oradea.
    La Cluj unde an de an exista vedete nu a fost loc pentru așa ceva. Reversul este ca acolo jocul colectiv nu ajunge deobicei la nivelul Orădeei.
    În LNB oricum jocul colectiv nu este în primele primplan.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.