Sibiu vs Timișoara. Stiluri diferite. Ambele de succes!

BC CSU Sibiu și BC SCM Timișoara se află în postură favorabilă la ora actuală în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2017/18. Protagonistele celui mai lung meci de baschet din România în ultimii ani – duelul direct din sferturile de finală ale Cupei României 2018 – se situează pe primele două poziții ale ierarhiei provizorii în campionat.

Echipa antrenată de către Dan Fleșeriu are 15-4 la general și este lider solitar al campionatului în condițiile în care U-BT Cluj-Napoca, campioana în exercițiu și formația aflată pe primul loc până la data de 2 martie, și-a amânat meciul de campionat de la mijlocul acestei săptămâni pentru a disputa prima manșă a optimilor de finală în FIBA Europe Cup.

BC SCM Timișoara vine după o perioadă excelentă din punct de vedere al jocului prestat. Acesta a fost răsplătit cu rezultate pe măsură. Este vorba despre cinci victorii în campionat, respectiv două prestații deosebit de solide la turneul final de Cupa României, acolo unde a întâlnit adversari de calibru, precum Sibiul și Clujul.

Interesant este că cele două echipe amintite au cele mai lungi serii de victorii active la ora actuală. Este vorba despre șase victorii consecutive pentru CSU Sibiu, respectiv cinci succese înlănțuite pentru BC SCM Timișoara.

Deosebiri substanțiale din perspectivă baschetbalistică

CSU Sibiu este o echipă ce depinde foarte mult de calitatea fizică/atletică a jucătorilor. Nu este un secret faptul că Dan Fleșeriu și-a construit de-a lungul timpului echipele pe baza acestui aspect, al capacității echipei sale de a finaliza acțiunile înainte ca defensiva adversă să se așeze. De asemenea, intensitatea și agresivitatea sunt elemente esențiale pentru buna desfășurare a activității la CSU Sibiu.

Abilitatea lui Tyler Laser de a împinge jocul, primul pas de-a dreptul uluitor al lui Marcel Davis (nu am mai văzut așa ceva în România la niciun jucător), mobilitatea și capacitatea lui Moneya Pratt de a juca în ambele faze împotriva pozițiile 1-2-3-4, uneori chiar și 5, iar forța de la interior a lui Chris Cooper – Jordan Williams, cu aportul lui Lawrence Kinnard atât pe semicerc, cât și în spațiul de trei secunde, fac din Sibiu un matchup extrem de dificil.

BC SCM Timișoara este o echipă care mizează pe un sistem de joc mai elaborat. Mingea ajunge adesea în spațiul de trei secunde, acolo unde Tudor Costescu mizează pe talia lui Ionuț Drăgușin, respectiv pe capacitatea lui Adrian Diaz de a-și folosi atuurile. De asemenea, jocul alb-violeților se aseamănă cu cel al Piteștiului condus de același Costescu în urmă cu 5-6 ani, atunci când a și câștigat Cupa României.

Este vorba despre miza pe baschetul sârbesc, pe educația baschetbalistică a acestora, pe experiența lor și pe capacitatea de a-și pune propria echipă în valoare. Vorbim aici despre tridentul Igor Mijajlovic – Mladen Jeremic – Milos Komatina. Acestora li se alătură un alt element care ne amintește de Piteștiul din 2012-2013. Este vorba despre Octavian Popa Calotă.

O altă deosebire constă în faptul că Sibiul a început acest sezon cu un singur străin din sezonul precedent. Și acela la poziția 5. Ulterior a revenit Marcel Davis. În schimb, Timișoara contează pe serviciile a trei jucători străini cu care a evoluat și în sezonul precedent. Este vorba despre Jeremic, Komatina și Diaz. În schimb, au venit Mijajlovic, tocmai de la Sibiu, respectiv Burdgess. Practic Timișoara a mizat în acest sezon pe omogenitate. Sibiul a mizat pe calitate atletică. Ambele au dat roade.

Construcția loturilor de jucători

Cele două grupări se aseamănă prin faptul că mizează în prezent pe același nucleu de autohtoni pe care au contat și în sezonul anterior. Aici trebuie precizat faptul că rolul lui Bogdan Popescu la Sibiu este redus substanțial prin apariția lui Williams. De cealaltă parte, Georgian Păun a devenit a 5-a opțiune la capitolul autohtoni. Ținând cont de particularitatea, experiența și modul de construcție al echipei, Costescu mizează pe românii U23 la poziția 1 în primul sfert – Gheorghe și Tohătan, respectiv pe Calotă și Drăgușin la capitolul români de bază.

Trupa de pe Cibin are un program extrem de favorabil în continuare, iar la ora actuală putem să spunem că ar fi o surpriză ca Sibiul să nu ocupe primul loc al clasamentului după jocurile etapei a 22-a din sezonul regulat. Reamintim faptul că CSU are trei deplasări în ultimele trei runde din faza inaugurală, însă vorbim despre meciuri cu BC Mureș, Politehnica Iași, respectiv Dinamo București. Adică ultimele trei clasate.

Program rămas în Faza 1

Formația de pe Bega are un program mai complicat pe finalul primei faze a sezonului regulat. Asta nu înseamnă automat că va pierde, ci pur și simplșu este cât se poate de evident că spre deosebire de CSU Sibiu, trupa lui Tudor Costescu întâlnește echipe mai bine cotate, atât prin prisma clasamentului, cât și a valorii intrinseci a echipelor. Concret, BCT primește vizita lui Phoenix Galați, după care se deplasează la Craiova și Cluj-Napoca. Adică ocupantele locurilor 8, 7 și 4 la ora publicării acestui text, cu reamintirea faptului că echipa din Cluj are un meci mai puțin disputat.

Concluzii

Chiar dacă se deosebesc substanțial ca stil de joc, unde putem să spunem că Sibiul reprezintă școala americană – cu viteză, forță și calitate atletică, iar Timișoara pe cea sârbească – cu scouting amănunți, circulație a mingii, improvizație utilă echipei și jucători extrem de inteligenți, capabili să expună minusurile din jocul adversarului, cele două formații au găsit soluții de a câștiga. Sunt dovada clară că există diferite drumuri spre succes.

Avem echipe în Liga Națională cu bugete mai mari, care nu performează la nivelul așteptărilor. Aici nu este vorba neapărat despre rezultatele obținute până la această oră. Nu se oferă premii pentru parcursul din sezonul regulat. El aduce doar avantajul terenului propriu în playoff. Care poate să fie importantă. Revenind, sunt echipe care nu și-au atins potențialul și performează sub așteptări. Sibiul și Timișoara sunt echipele care nu doar că au confirmat, dar într-o oarecare măsură și-au depășit condiția. Nu spun că și-au depășit potențialul!

Foto Alina Cojocaru / Federatia Romana de Baschet (Facebook)

10 comentarii On Sibiu vs Timișoara. Stiluri diferite. Ambele de succes!

 • Foarte interesantă paralela dintre cele două echipe / filozofii de a vedea baschetul. Am o singură rugăminte domnule Micinic: puteți detalia puțin caracterizarea lui Davis, mărturisesc că e ceva care îmi scapă.

  • Urmăriți acțiunile lui Marcel Davis când pune mingea în pământ. Omul este devastator. Este arma sa principală în ofensivă și nu cred că am văzut un jucător mai exploziv în LNBM în astfel de situații. Cu siguranță are minusuri în joc și poate că principalul său minus este tupeul sau lipsa lui (pe care alții din echipă îl au mai mult decât e indicat, dar asta e altă discuție). Fără să fi purtat vreo discuție cu antrenorul, sunt ferm convins că această calitate l-a determinat să-l aducă de la bun început și să-l readucă după accidentarea lui Capers.

   • Mulțumesc pentru răspuns, mă gândeam că la asta vă referiți, dar vroiam să fiu sigur. Într-adevăr asta pare principala lui armă, precum aruncarea pare sa fie principalul setback. Tupeul în jocul trebuie măsurat și în raport cu vârsta / experiența, eu văd un ușor progres anul ăsta la el. Dar mai vorbim în playoff.

 • Ca sa mă bag și eu în discuție, Sibiul cred eu si-a reconfirmat condiția ținând cont ca sezonul trecut ar fi trebuit sa câștige finala mica.
  Timișoara Da, si-a depășit condiția.
  Orîcum echipele mari ramin Cluj și Oradea. Steaua este încă undeva intre cele doua grupuri, dar tinde sa intre în tridentul de vârf.
  Echilibrul statistic din acest sezon este o imagine de bun augur.

 • Si a inceput „razboiul psihologic”!:)).mai sunt 3 etape pana la sfarsitul campionatului si deja lumea a inceput sa „umfle” anumite echipe sau jucatori.scopul este de a destabiliza.cele doua echipe, dar mai ales Sibiul, au inceput sa deranjeze.noroc ca antrenorul Sibiului e informat de toate articolele.Despre succes sau nu, se poate vorbi, la sfarsitul playoff ului, nu acum.Sibiul si Timisoara, au stiluri de succes si Clujul castiga cupa.parerea mea ca Sibiul are prima sansa la castigarea campionatului anul acesta.si asta datorita lui Fleseriu.

 • Ar fi mare pacât sa o faceți. Pină la urma oamenii sunt diferiți și au opinii așijderea, dar dvoastra sunteți oricum mult maij în tema decit un suporter obișnuit.
  Părerea ăsta este nu numai de interes ci cred ca este și o responsabilitate pe care trebuie sa v-o asumatî.

 • Foarte interesant articolul. Mi se pare de asemenea ca Sibiul si Timisoara sunt singurele echipe care reflecta un stil consecvent de a juca baschet ,,poate si Oradea.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.