CSU Sibiu, echipa care se ridică sau depășește nivelul așteptărilor

CSU Atlassib Sibiu are o serie activă de patru victorii consecutive în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2015/16. Formația pregătită de către Dan Fleșeriu a bifat câte două succese pe teren propriu și două în deplasare în această perioadă.

Coincidența face ca de la venirea lui Igor Mijajlovic, CSU Sibiu este neînvinsă. Fundașul ex-iugoslav a fost legitimat din Ungaria, acolo unde a început actualul sezon sub comanda lui Srecko Sekulovic.

În ultimele patru meciuri disputate, CSU Atlassib a înregistrat următoarele rezultate:

BCM U Pitești vs CSU Sibiu, scor 76-80
CSU Sibiu vs Energia Târgu-Jiu, 98-80
Phoenix Galați vs CSU Sibiu, scor 64-78
CSU Sibiu vs SCM U Craiova, scor 85-78

Remarcăm, în primul rând, faptul că ardelenii au întâlnit trei echipe cu pretenții de calificare în playoff și una cu obiectiv declarat evitarea retrogradării (întâlnită în deplasare). Așadar, valoarea rezultatelor obținute este de necontestat.

În prealabil, adică în primele patru etape, Sibiul a obținut o victorie împotriva unei echipe în suferință și a suferit trei înfrângeri în compania unor adversari de certă valoare. Aceste meciuri s-au jucat fără Igor Mijajlovic.

Iată rezultatele din primele patru etape:

BC Timișoara vs CSU Sibiu, scor 53-61
CSU Sibiu vs Steaua CSM EximBank București, scor 60-76
U BT Cluj-Napoca vs CSU Sibiu, scor 77-74
CSU Sibiu vs BC Mureș, scor 98-99

Remarcăm o înfrângere clară în compania Stelei. Ne putem aminti de o prestație solidă la Cluj, respectiv despre o partidă pierdută mai evident decât o arată rezultatul final în confruntarea cu BC Mureș. Chiar și așa, sunt numeroase exemple în care o echipă nu merită, dar în cele din urmă reușește să învingă. Astfel, rămâne doar rezultatul final, ceea ce înseamnă că înaintea seriei pozitive și a venirii lui Mijajlovic, Sibiul a fost aproape de alte două rezultate pozitive.

Dacă tot am amintit de Mijajlovic, iată comparația între cifrele acestuia și cele ale jucătorilor pe care l-a înlocuit, Marek Klassen:

Jucător MJ Min Eff Pt Rec PD MC MP AA % AL %
M. Klassen 4 21:22 3,8 5,8 3,3 2,0 0,8 0,8 17,6 87,5
I. Mijajlovic 4 33:11 12,3 12,0 1,8 5,0 1,8 2,3 37,5 87,5

Pe de altă parte, trebuie să remarcăm faptul că Dan Fleșeriu a operat alte două modificări în efectivul de jucători față de cel inițial chemat în pregătiri. Ce-i drept, doar legitimarea lui Mijajlovic este trecută la capitolul extra-transferuri.

Ceilalți doi veniți după începerea pregătirilor sunt alți sportivi cu bogată experiență. Este vorba despre muntenegreanul Boris Lalovic, respectiv americanul Michael Harrison.

Cei trei străini păstrați de la începutul pregătirilor sunt Kevin Hardy, Lawrence Gilbert și Will Paul. Primii doi se numără printre cei mai buni marcatori ai echipei, cu precizarea că Hardy este cel mai eficient jucător al întregului campionat, iar Paul este un pivot cu aruncare de la mare distanță, adică un jucător extrem de periculos pe faza ofensivă, a cărui prezență este importantă nu doar prin cifrele proprii ci mai ales prin faptul că va atrage inevitabil atenția defensivei adverse. Cu alte cuvinte, undeva în ofensiva Sibiului se deschid oportunități pentru ceilalți jucători.

Două dintre principalele arme ale Sibiului în acest sezon competițional sunt:

1. Aruncarea de trei puncte a oamenilor mari

– Lawrence Gilbert are 1.6 reușite de trei puncte pe meci pentru 48,1%
– Boris Lalovic are 1.4 reușite de trei puncte pe meci pentru 47,8%
– Will Paul are 1.0 reușite de trei puncte pentru 32,0%

2. Oamenii mici au drept principală calitate pătrunderea, atacarea coșului în dribling

Kevin Hardy și Octavian Popa Calotă fac acest lucru în permanență, sunt slasheri. Venirea lui Igor Mijajlovic a adus o piesă cu experiență, capabilă să înțeleagă jocul și care știe când să pătrundă, respectiv când să forțeze de pe semicerc. De altfel, ultima achiziție este principalul creator al echipei, dar în același timp este jucătorul cu cele mai multe aruncări de pe semicerc.

Mijajlovic dispune de un fizic excelent pentru postul de fundaș. El se folosește de talie pentru o mai bună viziune asupra terenului în faza ofensivă, pentru a depăși adversarul în forță și pentru a arunca din fața adversarului direct, mai scund. În faza de apărare, el poate acoperi o bucată mai mare de teren, iar membrele lungi îi oferă un avantaj major în duelurile directe cu jucătorii mai scunzi. În plus, îi permite antrenorului Fleșeriu să jongleze cu împerecherile în faza de apărare, Mijajlovic având capacitatea de a se apăra cu succes la pozițiile 2 și chiar 3.

Valoarea individuală intrinsecă nu este la nivelul Stelei sau Clujului. Îi va fi extrem de greu să se lupte cu aceste echipe, dar e limpede că CSU Sibiu se ridică și chiar întrece nivelul așteptărilor. Cel puțin în acest moment. În plus, oferă un baschet interesant și competitiv.

Bine-nțeles există și minusuri. Unul dintre ele ar fi rotația scurtă. Acesta poate deveni un dezavantaj dacă unul dintre oamenii de bază suferă o accidentare. Pe termen scurt o accidentare dă peste cap ierarhia obligatorie și general acceptată de toți jucătorii. E greu de găsit un înlocuitor într-o echipă în care al 8-lea om este folosit doar pentru a-i oferi momente de odihnă unicului român de bază. În plus, ultimii patru jucători de pe foaia oficială nu au experiența și probabil nici valoarea necesare să acopere rolul celui căzut.

De asemenea, în cazul unei accidentări de durată, staff-ul tehnic se orientează spre înlocuirea sa (dacă e străin) cu un alt jucător. Până la introducerea acestuia în rotație și la înțelegerea rolului propriu, respectiv a jocului prestat de ceilalți componenți ai echipei, va trece ceva timp și e posibil ca mecanismul să nu mai funcționeze niciodată în acest mod.

Desigur, cel mai important jucător în actuala echipă a Sibiului este Calotă. Dacă el se accidentează va fi imposibil pentru Dan Fleșeriu să găsească un jucător autohton capabil să-l înlocuiască cu succes, în așa fel încât să preia rolul acestuia. În plus, o nedorită dispariție a lui Calotă din rotație va conduce spre o schimbare de structură, astfel încât rolul celorlalți din echipă se va schimba, întrucât va fi aproape imposibil de găsit un jucător care să preia atribuțiunile lui Calotă.

Pe de altă parte, chiar dacă am convenit că rezultatele obținute în ultimele patru etape sunt de mare preț și deloc de neglijat, ceea ce face din CSU Sibiu o nucă tare pentru oricine în LNBM, acest gen de prestații și implicit rezultate este necesar să continue. Firește, e normal să pierzi un meci sau două. Toate echipele pierd. În sport nu s-a inventat invincibilitatea. Ideea e să nu treci de la o serie lungă de victorii la una la fel de lungă de înfrângeri. Lucru de altfel remarcat și de antrenorul Fleșeriu.

Foto: Adrian Bugariu

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.