Un sfert de secol de la momentul în care baschetul a devenit mai mult decât un sport

Miercuri (26.07) se aniversează 25 ani de la primul meci oficial jucat de cea mai bună echipă de baschet a tuturor timpurilor. Echipa națională a Statelor Unite ale Americii a dat prima reprezentație la Barcelona, în urmă cu un sfert de secol.

Dream Team – originalul și unicul – a spulberat echipa națională a Angolei cu scorul de 116-48. Întreaga lume a sportului a fost hipnotizată la acea vreme. Echipa antrenată de regretatul Chuck Daly – omul care a asamblat celebra „Bad Boys”, trupa lui Detroit Pistons care l-a pus serios la încercare în anii 80 pe Michael Jordan – a fascinat întreg sportul și a atras privirile întregii planete.

Chiar dacă până atunci, dar și de atunci, Jocurile Olimpice au fost locul în care disciplinele individuale, cu precădere, atletismul, înotul și alte asemenea sporturi au atras atenția publicului în mod deosebit, ediția 1992 a Jocurilor Olimpice a fost acaparată de Dream Team. A fost prima apariție a jucătorilor din NBA în cadrul programului olimpic. A fost primul test cu adevărat important în care toată lumea a putut să vadă că NBA-ul este o cu totul altă lume.

Cel mai important lucru pe care Dream Team l-a realizat în memorabila vară a anului 1992 în Barcelona are o importanță ce depășește barierele Jocurilor Olimpice de atunci sau a celor care au urmat. Impactul pe care cei 12 super jucători l-au avut asupra planetei este imposibil de redat în cuvinte. Acea echipă a schimbat în totalitate disciplina baschet.

Au urmat 25 de ani în care baschetul a devenit cea mai practicată disciplină sportivă de pe planetă. Sportul cu mingea la coș a unit oamenii de pe întreg mapamondul, indiferent de religie, culoare a pielii, politică sau alte aspecte ce continuă să divizeze rasa umană chiar și în zilele noastre, în lumea modernă.

În anul 2017, baschetul este mai mult decât un sport. El nu se mai luptă cu fotbalul și cu nicio altă disciplină. Pur și simplu nu există altă invenție a omului care să aibă un asemenea impact asupra maselor precum o face mingea portocalie. Și pentru asta, principalul merit îl are Dream Team. Cei 12 jucători care au compus echipa SUA, David Stern (comisarul NBA din acele vremuri), Comitetul Internațional Olimpic din acele vremuri, respectiv întreaga generație de baschetbaliști din NBA de la începutul anilor 90.

Planeta a luat atunci la cunoștință și a luat notițe. A descoperit baschetul și în următorii ani s-a pus pe treabă. Europa, America de Sud, Oceania, Africa și Asia s-au pus pe treabă. Așa încât în zilele noastre baschetul este nu doar cel mai practicată formă demișcare sportivă, ci și cel mai competitiv sport de pe planetă, echilibrul existent astăzi fiind o mostră în acest sens.

Influența Dream Team a fost și continuă să fie una incredibilă. În anul 1992, sportul cu mingea la coș era jucat în multe țări, dar pretutindeni, cu excepția Statelor Unite ale Americii, baschetul era într-o fază incipientă. Următorul sfert de secol a consemnat o ascensiune incredibilă pentru tot ce înseamnă baschet. Astăzi, jocul cu mingea la coș este extrem de competitiv, foarte bine organizat, atrage mase de oameni în săli și umple terenurile de joacă din parcuri, curțile școlilor și oriunde există instalat un coș de baschet.

James Naismith ar fi cu adevărat mândru în anul 2017. La 25 ani de la Dream Team – care a venit și a măturat totul în cale pe parchet, fascinând publicul din Palau Sant Jordi și pe cel din fața televizoarelor – invitat la Jocurile Olimpice de la Barcelona din 1992, pentru a aniversa așa cum se cuvine 100 de ani de la invenția profesorului canadian amintit.

Ce înseamnă Dream Team?

Pentru un pasionat de baschet înseamnă totul. Pentru cineva care aprofundează lucrurile, împarte firul în patru și de abia apoi trage concluziile, Dream Team este echivalentul acelui grup de specialiști care vin la muncă din pasiune, din dorință de a face treaba așa cum scrie la carte. Niște oameni foarte bine pregătiți, care au trăit și văzut multe, capabili să găsească soluțiile optime și de a se simți bine făcând o treabă impecabilă. Adică un exemplu de urmat pentru întreg Universul.

Componența Dream Team

Jucători – Michael Jordan, David Robinson, Magic Johnson, Larry Bird, John Stockton, Karl Malone, Clyde Drexler, Charles Barkley, Patrick Ewing, Scottie Pippen, Chris Mullen, Christian Laettner.

Antrenori – Chuck Daly, Mike Krzyzewski, PJ Carlesimo, Lenny Wilkens.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.