Semnificația prezenței în FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers

Echipa națională de baschet masculin a României a avansat în calificările FIBA EuroBasket 2021. Tricolorii au obținut patru victorii din tot atâtea meciuri în vara anului 2019, câștigându-și grupa din care au făcut parte. Vulturii au șapte victorii consecutive înaintea campaniei de calificare programată să demareze în luna februarie 2020.

Ce semnifică această calificare?

Compatrioții noștri avansează în calificări, acolo unde vor face parte din Grupa A, alături de Spania, Israel și Polonia. Vulturii vor disputa șase meciuri în compania unor adversari de certă valoare. Vorbim despre două echipe calificate la FIBA Basketball World Cup 2019 (Spania și Polonia). Este cert că jucătorii din NBA și Euroligă vor lipsi, dar ei au absentat și în campania de calificare pentru Cupa Mondială.

Spania este forța dominantă a ultimilor 15 ani în baschetul european. Chiar dacă acea generație este la apus, baschetul iberic are resurse și a demonstrat acest lucru în campania de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019, unde a avut un parcurs aproape perfect fără superstaruri, dar cu o serie de jucători de certă valoare, de la echipele din campionatul intern și care nu provin de la grupările angrenate în Euroligă (Spania are cel puțin trei reprezentante în fiecare sezon la acest nivel).

Israel este un stat îndrăgostit de baschet. Printre multele obiceiuri și tradiții preluate de la americani se numără baschetul. Această discplină se bucură de popularitate și implicit beneficiază de atenție deosebită din partea tuturor factorilor. În prezent, Israel este dublu campioană europeană la U20 și are un viitor ce se anunță deosebit de interesant în jocul de baschet.

Polonia este o țară ce ani de zile a avut reprezentantă în Euroligă. Acum nu mai are, însă participă anual cu o echipă în EuroCup și cel puțin una în grupele Basketball Champions League. De asemenea, are o regulă ce împinge jucătorii autohtoni, fiind obligatorie utilizarea a cel puțin doi polonezi în permanență în teren în competiția internă.

Așadar, răspunsul la întrebarea de mai sus este clar:

Prezența României în calificările FIBA EuroBasket 2021 înseamnă că baschetul masculin din țara noastră rămâne la un nivel respectabil. Nu pierde contactul cu Europa. Mai mult, chiar dacă pornește cu ultima șansă în Grupa A din FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers, echipa României are posibilitatea să acumuleze experiență. Să joci în compania unor echipe de tradiție și care de ani de zile se învârt în aceste cercuri este cu siguranță o oportunitate deosebită. În special pentru cei tineri. Pentru cei la care este în continuare mult loc de îmbunătățire și de progres.

Până la urmă acești tineri jucători și-au creat și obținut această șansă. Să beneficieze de ea. Și să nu uităm vorba legendarului Ghiță Mureșan în cadrul interviului acordat FRB TV în urmă cu câteva zile: România nu este o echipă care să aibă resurse necesare pentru a acoperi cu brio absențele importante.

Cu toate acestea, România a fost de neînvins chiar dacă nu a jucat la capacitate maximă. I-a lipsit experiența și valoarea unor jucători precum Vlad Moldoveanu, Andrei Mandache, Rolland Torok sau Nandor Kuti.

Problemele rămân. Ne lipsesc antrenorii la nivel juvenil. Ne lipsește legislația. Ne lipsește infrastructura. Ne lipsește educația. Ne lipsesc exemplele sănătoase. Să nu uităm acest lucru. Dar, în pofida acestor probleme, prezența României în calificările FIBA EuroBasket 2021 și implicit șansa de a disputa niște meciuri internaționale de anvergură după cele disputate cu Italia, Croația și Olanda în calificările FIBA World Cup 2019, respectiv cele cu Spania, Croația, Muntenegru, Cehia și Ungaria la FIBA EuroBasket 2017, reprezintă un prilej de bucurie. În special pentru jucătorii care au participat în precalificări, pentru cei vizați să evolueze în această campanie, dar și pentru simplul pasionat de baschet.

1 comentarii On Semnificația prezenței în FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.