Sean Denison, una dintre cheile succesului înregistrat de CSM CSU Oradea

O piesă extrem de importantă în succesul CSM CSU Oradea din partea a 2-a a sezonului competițional 2017/18 a fost canadianul Sean Denison. Acesta s-a întors la formația alături de care fusese finalist al LNBM în 2014, respectiv medaliat cu bronz în 2017.

După o încercare eșuată în Liga VTB, Denison s-a întors acasă, în Canada. El nu a avut angajament până în luna ianuarie a anului 2018. S-a întors la formația antrenată de Cristian Achim pentru a cuceri primul titlu de campion național, ajungând astfel să ocupe fiecare treaptă a podiumului LNBM în cei trei ani petrecuți în această competiție.

Denison a fost în toate cele 99 meciuri disputate la nivelul Ligii Naționale de baschet masculin un jucător extrem de important pentru echipa orădeană. Curtat în prima parte a sezonului 2017/18 de o contracandidată a bihorenilor la supremație în baschetul românesc, canadianul a decis să revină la formația alături de care a debutat în această competiție.

Rolul său a fost același la formația antrenată de Cristian Achim indiferent în ce alcătuire a jucat: să se apere, să alerge pe tranziție și pe contraatac întrucât nu prea există alți jucători de 2.10 metri capabili să întrețină un astfel de ritm, respectiv să aducă energie echipei în ambele faze ale jocului. Mobilitatea, calitatea atletică, abilitatea de a se deplasa și de a face în teren lucruri pe care alți jucători cu asemenea talie nu reușesc, au adus un plus evident formației bihorene.

Firește, în sezonul 2017/18 el a fost utilizat la poziția 4, spunându-se adesea că Denison nu poate să facă față la această poziție. În primele sale două sezoane, Sean a evoluat la poziția 5 în LNBM. Prea puțini cunosc însă faptul că baschetbalistul canadian a jucat doi ani la universitatea Santa Clara alături de John Bryant, de două ori MVP al Bundesligii germane, acesta fiind utilizat la poziția 5, iar Sean la poziția 4. La fel s-a întâmplat în a 2-a jumătate a sezonului 2015/16, când a evoluat în Polonia, unde un alt jucător a acoperit poziția 5.

Desigur, un rol deosebit de important în succesul echipei orădene l-a jucat aspectul tactic, staff-ul tehnic al bihorenilor găsind soluțiile optime de a-l utiliza pe Denison alături de Arturas Valeika, unul dintre cele mai mobile tandemuri de oameni mari din LNBM. Sean a avut cifre similare celor avute în primele două sezoane la Oradea. Procentajul său a fost mai bun la aruncările de două puncte și a avut cea mai mare medie de aruncări de pe semicerc, înregistrând o scădere în ceea ce privește vizitele la linia de pedeapsă.

În playoff, Denison a bifat 12 prezențe, având nouă partide în care a avut cel puțin 10 la eficiență. El a reușit cea mai bună prestație stagională în meciul în care a devenit campion, totalizând 16 puncte și 12 recuperări (6 ofensive) pentru 23 la eficiență în meciul în care trofeul și medaliile de aur erau pe masa oficială, iar echipa sa a avut nevoie de mai multe minute din partea lui dat fiind faptul că Bogdan Țîbîrnă se accidentase în penultimul meci.

Dincolo de cifre, în directă legătură cu calitățile și impactul pe care l-a avut în jocul echipei sale, Denison a fost întotdeauna o piesă de nădejde pentru simplul fapt că nivelul său de implicare și jocul prestat nu au fost influențate niciodată de numărul de acțiuni jucate pentru el. Un aspect deosebit de important, scăpat adesea din vedere de public. Mulți jucători sunt afectați, în mod voluntar sau involuntar de numărul de mingi pe care le primesc în faza de atac, de rolul atribuit în ofensivă și de precizia cu care deschid meciurile. Denison nu a avut niciodată astfel de probleme.

Alături de fundașii Kris Richard și Vaidas Kariniauskas, canadianul Denison a fost unul dintre jucătorii legitimați spre jumătatea sezonului 2017/18 care a făcut parte din rotația de bază și a jucat un rol decisiv în succesul lui CSM CSU Oradea. Așadar, bihorenii au câștigat campionatul schimbând fundașii și profilul poziției 4 la jumătatea sezonului, aspecte dublate de revenirea lui Martin Zeno, absent practic până în luna aprilie.

Foto: Roby Boros

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.