Hai România!

România susține primul meci la EuroBasket 2017 pe data de 1 septembrie. „Vulturii” se duelează cu Cehia, în ultimul meci al zilei de deschidere a Grupei C, găzduită la Sala Polivalentă Cluj-Napoca. Meciul demarează la ora 20.30, fiind transmis în direct pe TVR 2.

Formația antrenată de către Marcel Țenter este cotată cu ultima șansă la orice rezultat pozitiv în cadrul întregului Campionat European. Este o realitate, un adevăr, o situație pe care nu o putem ascunde. Așadar, e limpede de unde pornim și care ne este statutul la acest eveniment.

În ultima perioadă prea multe voci s-au exprimat în termeni extrem de critici despre echipa națională. Însă, într-un mod cu totul absurd, cu toate că nu există așteptări, criticile și presiunea nu contenesc în direcția echipei României. În aceste condiții, Vlad Moldoveanu&co ar putea avea o experiență mai puțin plăcută la EuroBasket 2017, probabil highlight-ul carierei pentru o însemnată parte a componenților echipei naționale a României.

În realitate lucrurile ar trebui să stea puțin altfel. Din moment ce o echipă pornește cu ultima șansă, situație general acceptată de toată lumea, inclusiv în Power Ranking-ul organizatorului competiției (FIBA), dar și în al celei mai populare publicații de specialitate online din Europa la ora actuală (eurohoops.net), situația firească este ca tricolorii să nu fie sub presiune atunci când intră pe parchet. Chiar dacă formația gazdă joacă întotdeauna cu dorința (sau teama) de a-și mulțumi proprii favoriți, de unde poate rezulta o situație deloc confortabilă pentru amfitrioni.

Cu siguranță România nu are experiența acestui gen de competiții. Pe de altă parte, o echipă mică, care nu se poate compara cu niciunul dintre adversarii de la EuroBasket 2017, se bucură în general de simpatia publicului. Prin urmare, ținând cont de aceste lucruri, ar fi mai firesc ca băieții lui Țenter să fie sprijiniți și încurajați. Nu numai pe parcursul celor 40 minute de joc ale unui meci sau a celor 200 de minute ale întregii participări a României în Grupa C. Ci în perioada premergătoare turneului final, dar și după această aventură. Oricum s-ar încheia ea.

Am auzit cu toții vorbe, că această echipă nu e bună. Că nu e antrenată cum trebuie. Că nu e manageriată cum se cuvine. Ba că întreg sistemul baschetbalistic din România e greșit sau că nu funcționează așa cum s-ar cuveni.

Eu subliniez două lucruri:

1. România nu a mai jucat un meci la EuroBasket (și în nicio altă competiție de asemenea anvergură) la masculin de 30 ani. Trei decenii! Cam câte generații?

2. România nu a organizat în prealabil niciodată un astfel de eveniment în baschetul masculin. Știți când o face? Atunci când cerințele FIBA sunt mai mari ca oricând. Atunci când sportul cu mingea la coș este mai dezvoltat ca oricând.

Aceste lucruri chiar sunt importante. Chiar contează. Nu înseamnă că acești jucători, antrenori, manageri și/sau conducători sunt perfecți sau nepătați. Poate nici foarte buni nu sunt pe domeniile lor. Însă baschetul românesc actual ne oferă nouă, consumatorilor de baschet și sport, cel mai bun nivel baschetbalistic posibil în Europa.

Reamintesc faptul că așa cum România e cotată cu ultima șansă de absolut toată lumea, tot așa Spania este favorita principală absolută. Iar Croația este considerată între formațiile cu mari șanse la o medalie în acest turneu. Așadar nu una, ci chiar două echipe de top au venit la Cluj-Napoca să ne ofere ceva ce noi nu am mai văzut în țara noastră.

Să fim mai pozitivi și mai înțelegători cu cei care chiar depun niște eforturi (vă pot spune, deloc mici) este la îndemâna noastră. Chiar dacă situația nu va fi cea mai fericită pentru vulturi. Probabil e prea puțin, dar ne stă în putere să facem asta.

Foto: www.fiba.basketball

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On Hai România!

  • Sunt perfect de acord cu dvoastra. Trebuie sa îi susținem și nu are nici un rost sa punem presiune degeaba. Nu putem acum, după 30 de ani sa emitem pretenții nerealiste.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.