România învinge în Croația!

România a oferit o replică solidă în Croația, în runda a 3-a din cadrul primei faze a campaniei de calificare la FIBA Basketball World Cup 2019. Meciul desfășurat la Zadar, transmis în direct la DigiSport, s-a încheiat cu scorul de 58-56 în favoarea Vulturilor.

Antrenorul Markovski a început meciul cu Watson, Mandache, Kuti, Orbeanu și Olah. Tricolorii au deschis jocul mai bine, instalându-se la conducere pe fondul reușitelor de la distanță semnate Kuti și Nicoară. Cel din urmă a intrat la poziția 4, în locul lui Orbeanu, însă a întâmpinat probleme în defensivă, având și probleme cu greșelile personale. Mandache și Kuti au jucat întreg primul act, cel din urmă având apariții și la poziția 1, atunci când Watson a fost pe bancă. Croații au mizat pe oamenii mari și au dominat lupta la recuperare, având și șapte vizite la linia de pedeapsă. Scorul la prima pauză era de 16-16.

Sfertul 2 a demarat cu Dragoste, Kuti, Nicolescu la perimetru, respectiv Orbeanu și Cățe la interior. Jocul liber a avantajat în debutul acestei secvențe formația României, însă ambele echipe au întâmpinat dificultăți în faza de atac. Vulturii au avut mai multe abateri de 24 secunde și de teren, apărarea echipei gazdă fiind extrem de eficientă. Croația a jucat cu Sakic și Peric, doi jucători de poziția 4, plus Bilan, un pivot. România a reușit să înscrie primul coș din acțiune în actul al 2-lea după șapte minute de joc, însă a izbutit să se mențină la un singur punct în spate. Gazdele au terminat repriza mai bine și s-au desprins la 28-21, după un coș marcat în ultima secundă.

Repriza secundă a demarat cu un parțial de 6-1 în favoarea ex-iugoslavilor. Compatrioții noștri au avut în continuare probleme în faza de atac și a avut dificultăți la recuperare. După un timeout, România a reușit să marcheze de trei ori consecutiv, dar blocajul defensiv și recuperarea au continuat să reprezinte probleme pentru vulturi. Nicolescu a transformat de pe semicerc pentru a strânge la 34-29, în minutul 26, moment în care gazdele au cerut timp de odihnă. După reluare Cățe a marcat pe contraatac cu un slam dunk prin care a adus România la o posesie. Watson a ratat șansa de a strânge la un singur punct, dar același Cățe a reușit acest lucru de la linia de pedeapsă și a completat un parțial de 11-0. Nicoară a fost sancționat cu cea de-a 4-a greșeală personală în minutul 27. Cățe a reușit un capac colosal pe încercarea de slam dunk a lui Peric, însă Mandache a irosit șansa egalării. România a avut probleme în momentele în care Watson a fost odihnit, niciun alt purtător al mingii neavând capacitatea de a o aduce în jumătatea adversă de teren fără emoții. Sfertul 3, unul foarte bun pentru România, s-a încheiat cu scorul de 38-37 în favoarea Croației.

Emi Cățe a adus România în avantaj la prima posesie din secvența a 4-a. Orbeanu a suferit o accidentare, motiv pentru care Nicoară a fost retrimis în teren în minutul 32, în pofida celor patru greșeli personale. Cele două echipe s-au succedat la conducere, Nandor Kuti apărând de mai multe ori la finalizare, iar Radu Paliciuc a găsit ținta de pe semicerc. În plus, Bobe Nicolescu a marcat prin slam dunk pentru a desprinde echipa României la patru puncte în minutul 35 al confruntării. Croații au avut mari probleme la aruncările de pe semicerc, însă tricolorii nu au găsit soluții să se desprindă pe tabela de marcaj. Peric a punctat pe contraatac. Ambele echipe au continuat cu procentajele modeste, însă Kuti a așezat mingea în coș pe o pătrundere în forță, iar Cățe a fost trimis la linia de pedeapsă. Gazdele au avut probleme și la linia de pedeapsă, iar Mandache a punctat de pe semicerc și a mărit avantajul României la opt puncte cu două minute înainte de final.

Croația a marcat un coș de trei puncte în penultimul minut de joc pentru a strânge la o singură posesie. Antrenorul Markovski a cerut timp de odihnă. Mandache a ratat la prima acțiune ofensivă după reluare. Căpitanul echipei naționale a fost apoi sancționat cu greșeală personală. Cățe s-a remarcat inclusiv la blocajul defensiv și a obținut o vizită la linia de pedeapsă, unde a fost imprecis. Nicoară a cules recuperarea ofensivă, însă el a marcat o liberă. Titus s-a apărat eficient la Peric, iar Cățe a recuperat defensiv. Mandache a ratat, iar gazdele au marcat pe tranziție prin Zoric, de pe pivot, pentru a strânge la un punct cu 14 secunde înainte de final. Markovski a cerut timp de odihnă. Mandache a repus la Kuti, iar un ricoșeu norocos a dus mingea în posesia lui Watson. Americanul, un jucător deosebit de cerebral, a transformat ambele libere cu 9.5 secunde înainte de final. La reluare Mandache a comis fault imediat, în jumătatea adversă de teren, oprind timpul de joc, lucru deloc favorabil României. Croații au marcat ambele libere pentru a strânge la un punct. Cățe a fost trimis la linia de pedeapsă, marcând o liberă. Gazdele au ratat ultima aruncare și România a învins, scor 58-56.

Reamintim că România a fost lipsită de Vlad Moldoveanu și Rolland Torok la acest meci. Ambii sunt accidentați. De cealaltă parte au absentat Marko Popovic și Rok Stipcevic, accidentați, respectiv jucătorii cu angajament în NBA și Euroligă.

În urma acestui rezultat România are 2-1 la general, iar Croația ajunge la 0-3. Luni (26.02), România primește vizita Italiei. În schimb, Croația se duelează cu Olanda.

Foto FIBA.basketball

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On România învinge în Croația!

  • Mă bucura enorm prestația tinerilor, care cresc de la un meci la altul.
    Rezultatul este nemaipomenit, jn primul rind pentru ca ne da dreptul sa credem în viitorul baschetului romanesc.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.