Rolul românilor ca timp de joc în primele două meciuri ale finalei LNBM

BC Mureș are în componență trei jucători din echipa națională a României. Niciunul dintre ei nu a avut un rol important prestabilit în Meciurile 1 și 2 ale finalei LNBM. Totuși, Adrian Tudor a avut un număr important de minute în prima partidă, iar Andrei Căpușan a avut o contribuție consistentă în timp limitat la aceeași partidă.

Un meci de baschet are 40 minute. Două meciuri de baschet se întind pe durata a 80 minute de joc efectiv. În permanență pe teren se află cinci jucători pentru o echipă. Așadar, 80 de minute înmulțit cu cinci ne dau 400.

Acesta este numărul de minute pe care antrenorii celor două finaliste le-au avut de împărțit în partidele desfășurare la Sala Olimpia din Ploiești.

Iată numărul de minute alocate jucătorilor autohtoni din lotul lui BC Mureș:

Adrian Tudor a avut 27 minute, toate în Meciul 1.

Andrei Căpușan a avut 13 minute.

Laszlo Lazar a avut 10 minute.

Naturalizatul Laszlo Polyak a avut 8 minute, toate în Meciul 1.

Românii de la BC Mureș au totalizat 58 minute în primele două meciuri. Adică au avut aproximativ 15% din totalul timpului de joc.

Aici trebuie să facem următoarele precizări:

Adrian Tudor și Laszlo Polyak au jucat în Meciul 1 deoarece Filip Adamovic nu a avut drept de joc. Nu putem să știm câte minute ar fi jucat dacă viza medicală a bosniacului ar fi fost actualizată, însă putem să presupunem că cei doi nu ar fi cumulat prea mult timp în teren.

Andrei Căpușan a avut zece minute foarte productive în Meciul 1, dar el a fost trimis în teren atât de mult deoarece Ivan ivanovic a fost descalificat, iar jucători precum Vaidotas Peciukas și Goran Gajovic au avut nevoie de minute de odihnă, plus că niciunul nu este suficient de puternic sau de mare pentru a putea juca pe termen lung împotriva lui Cătălin Burlacu.

Concluzia este că doar Laci Lazar a beneficiat de minute de joc conform planului. Niciun alt jucător autohton din rotația lui BC Mureș nu are un număr de minute atât de mare precum cel consemnat în primele două partide ale finalei. Pe de altă parte, putem să spunem că ne-am fi așteptat la mai multe minute pentru Laci, apropiat de încrederea acordată orădeanului de către Audrius Prakuraitis în sezonul regulat. Totuși, prestațiile și determinarea lui Ousmane Barro justifică deciziile antrenorului în ceea ce privește poziția 5. Surprinde însă lipsa de încredere acordată celorlalți doi autohtoni consacrați.

De cealaltă parte, CSU Asesoft Ploiești are doar doi autohtoni în rotația de bază. De altfel, prahovenii nu au folosit niciun alt jucător român în afara experimentaților Cătălin Burlacu și Levente Szijarto. Aceștia au strâns 93 de minute pe parchet. Așadar, 23% din timpul de joc.

Levente Szijarto a avut câte 14 minute pe parchet în ambele partide. Nu e deloc coincidență faptul că media sa stagională este de 14:50 minute/meci.

Cătălin Burlacu a avut 35, respectiv 29 minute de joc. În Meciul 1, Cătălin a avut de acoperit la poziția 5 deoarece Chris Cooper s-a accidentat, iar la final de meci Ivan Zigeranovic a suferit o lovitură, astfel încât prahovenii au avut nevoie de numărul 10 sub coș. Rezultă o medie de 32 minute pe meci în seria din finală, cu pezte zece minute în raport cu media stagională. Vorbim, totuși, despre Burlacu, cel mai important jucător român al generației sale și liderul celei mai forței dominante în baschetul românesc. În plus, Cătălin a avut o accidentare în acest sezon competițional, media sa de minute fiind influențată în jos de această situație, până la momentul în care a revenit în formă sportivă obișnuită.

Concluzia este că numărul de minute alocate jucătorilor autohtoni de la Asesoft este apropiată de cea stagională. Astfel, putem afirma că Sașa Ocokoljic a împărțit minutele conform planului prestabilit.

Ideea este că minutele românilor din rotația lui BC Mureș în finală nu se compară cu ce s-a plănuit în pregătirea jocurilor. De cealaltă parte, Asesoftului i-a ieșit perfect planul de alocare al minutelor pentru români. Desigur, trebuie ținut cont și de randamentul jucătorilor în fiecare partidă, însă știm că rolul unor jucători este mai important de alte argumente sau rațiuni pur baschetbalistice.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.