Rick Pitino a fost suspendat din funcția de antrenor al Louisville Cardinals

Rick Pitino nu mai este antrenorul echipei Louisville Cardinals. Legendarul tehnician a fost suspendat din funcție pe termen nelimitat întrucât se află în mijlocul unei anchete FBI care investighează corupția din sportul universitar.

Mai exact ancheta se concentrează în jurul unui jucător care își face debutul în NCAA în această toamnă. Numele lui este Brian Bowen, recrutat cu succes de Louisville. ESPN notează că în procesul de recrutare al acestui jucător s-au folosit în mod ilegal 100.000 dolari. Suma e posibil să fi ajuns la Bowen și/sau familia acestuia.

Anumite documente din dosarul instrumentat de FBI fac directă referire la Jim Gatto, director al companiei Adidas, cu privire la o discuție purtată de acesta cu un antrenor (nu a fost nominalizat), cu câteva zile înainte ca Bowen să aleagă universitatea Louisville. De altfel, Gatto a fost arestat în cursul săptămânii trecute. Pittino susține că în acea convorbire a discutat cu reprezentantul Adidas despre contractul de sponsorizare al lui Terry Rozier, jucător aflat sub contract cu Boston Celtics, pregătindu-se de cel de-al 2-lea sezon al carierei în NBA.

Reamintim faptul că așa numiții student-athletes, indiferent de disciplina în care evoluează, sunt scutiți de taxa de școlarizare, parțial sau în întregime și beneficiază de cazare, masa, echipament, tot ce tine de partea medicala și așa mai departe. În schimb, ei nu pot fi plătiți, nu pot beneficia de niciun fel de avantaje financiare precum premiere, prime de victorii sau performanță, cadouri în bani sau obiecte de valore și așa mai departe. Discuția este una extrem de complexă, în condițiile în care universitățile și o serie de individualități înregistrează venituri astronomice, iar sportivii nu pot beneficia de alte avantaje decât cele legate stric de școlarizare. De altfel, remunerarea studenților ar schimba statutul sportului universitar în sport profesionist.

Fără îndoială acest lucru, în condițiile în care anumite discipline, inclusiv baschetul, sunt la nivel de industrie producătoare de bani pentru universități, iar antrenorii sunt recompensați cu salarii în șapte cifre, a reprezentat o problemă în special pe parcursul ultimilor ani. Bănuielile cu privire la modul incorect în care școlile înstărite au recrutat cei mai talentați absolvenți de liceu s-au intensificat în ultimii ani, cu precădere după profesionalizarea sportului și în condițiile în care interesul material a devenit principalul element în societate. Cu atât mai mult după ce NBA a impus o regulă potrivit căreia absolvenții de liceu nu se pot înscrie în NBA Draft. Ei trebuie să parcurgă măcar un sezon în NCAA ori într-o ligă profesionistă de pe planetă (alta decât NBA) înainte să devină eligibili pentru a participa la Draft.

În vârstă de 65 ani, Pitino este originar din New York. El are o experiență de peste 40 sezoane în baschetul american, cuprinzând șase stagiuni ca antrenor principal și două ca asistent în NBA, respectiv 30 de sezoane ca antrenor principal în NCAA. Pitino a preluat-o pe Lousiville în anul 2001.

Pitino nu este singurul antrenor anchetat în acest caz. Mai mulți tehnicieni au fost reținuți și sunt anchetați în condițiile în care aceștia se află în custodie. Între cei acuzați se află Lamont Evans de la Oklahoma State, Emanuel Richardson de la Arizona, Tony Bland de la USC, respectiv Chuck Person de la Auburn. Potrivit ipotezelor prezentate de presa americană, antrenorii au acționat cu știința conducătorilor secțiilor de la univeristățile în cauză.

Rick Pitino este singurul antrenor din istoria NCAA care a calificat trei universități diferite la Final Four. Are un titlu universitar cu Kentucky și unul cu Louisville. Are 770 victorii și o rată de succes de 74% în liga universitară nord-americană.

Alhaji Mohammed, unul dintre cei mai celebri jucători de baschet care au activat în România, a jucat pentru Rick Pitino la Louisville Cardinals între 2001 și 2004.

Se pare că înlăturarea lui Pitino este definitivă și va fi oficială după epuizarea celor zece zile de preaviz, chestiune prevăzută în contractul reputatului tehnician. Totuși, avocatul legendarului antrenor a spus că se va ajunge în instanță pentru a apăra imaginea și implicit venitul pe care contractul cu Louisville urma să îl genereze clientului său.

Între timp, Rick Pitino a oferit un interviu în cadrul căruia a declarat că așteaptă rezultatul investigației și că este o situație în care nu poate să facă nimic altceva decât să fie cât se poate de discret. El a precizat că a scos la vânzare casa din vecinătatea locului său de muncă și s-a mutat în Miami cel puțin până la încheierea investigațiilor.

David Padgett a fost numit în funcția de antrenor principal al echipei masculine de baschet de la universitatea Louisville.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.