Rick Pitino explică deosebirile dintre Euroligă și NBA

Rick Pitino, antrenorul principal al lui Panathinaikos Atena, a vorbit la conferința de presă ce a urmat meciului pierdut la Barcelona, în etapa a 18-a din sezonul regulat al Euroligii masculine – ediția 2018/19, despre arbitrajul din această competiție. Totodată tehnicianul american a făcut o comparație cu NBA-ul din acest punct de vedere, fiindcă tot este în vogă acest subiect.

Rick Pitino, într-un timeout

Iată ce a declarat Pitino despre arbitrajul din Euroligă:

„Cred că arbitrii sunt extraordinari. Nu am încasat niciun fault tehnic până acum. Sunt de părere că arbitrii oricărei competiții fluieră așa cum le cere comisarul sau conducerea ligii. Eu cred că la nivel de conducere, Euroleague Basketball așa dorește să fie oficiate meciurile. Prin urmare, arbitrii fluieră așa cum sunt instruiți și o fac impecabil. La fel se întâmplă în NCAA și în NBA. Arbitrii fluieră așa cum le cere conducerea ligii.

Noi am fost dominați în acest meci sub panouri (n.r. – Pitino s-a ridicat de pe scaun și i-a făcut un boxout ofițerului de presă al gazdelor pentru a arăta modul în care echipa lui a fost dominată). Așa se joacă baschetul aici. Trebuie să ai jucători mari și fizici. Toată lumea trebuie să se adapteze la acest lucru. Euroliga este extraordinară. Iubesc această competiție și mă voi bucura de acest lucru pentru încă cinci luni.”

Comparativ cu NBA-ul, Pitino a precizat:

„Euroliga este atât de competitivă datorită calității jucătorilor și a antrenorilor. În urmă cu mulți ani am fost nominalizat într-o comisie alături de Chuck Daly, Hubie Brown, Larry Brown, Pat Riley și alții pentru a găsi soluții întrucât conducerea NBA era nemulțumită de faptul că numai o echipă marca în medie peste o sută de puncte pe meci. Așadar, David Stern (n.r. comisarul NBA la acea vreme), ne-a convocat și nominalizat într-o comisie a cărei misiune a fost să găsească soluții de a face jocul mai productiv din punct de vedere al numărului de puncte. După ce s-au exprimat toate opiniile, după discuții îndelungate, s-a tras linie. Concluzia a fost că jocul nu trebuie să fie atât de fizic. Așadar s-a concluzionat că trebuie să se fluiere mai multe faulturi.

De atunci a început să se fluiere fiecare bump, fiecare hand check, fiecare contact. Evident că numărul de puncte a început să crească. La distanță de câțiva ani de la adoptarea acestei maniere de arbitraj s-a ajuns de la o singură echipă din 30 cu medie de peste 100 puncte pe meci la o singură echipă din cele 30 cu medie sub 100 puncte pe meci. Întreaga ligă, adică 30 de echipe, sute de jucători, antrenorii, arbitrii, toată lumea s-a adaptat la un joc mai în viteză, mai fin, fără contact. Acesta este NBA-ul de azi. Repet, este dorința conducerii ligii de a favoriza ofensiva, de a avea echipe care marchează multe puncte. Atunci când se întâmplă așa ceva, este firesc ca toată lumea să se adapteze, iar în NBA asta a însemnat ca toată lumea să se focuseze pe ofensivă.

Euroliga este excepțională, dar nu se adaptează la ceea ce s-a întâmplat în NBA. Poate nici nu trebuie să o facă. Poate că Euroliga trebuie să fie Euroligă, iar NBA-ul să fie NBA.”

Cu siguranța explicațiile lui Pitino sunt comerciale, exact pe stilul de unde el vine, însă e limpede că acestea prezintă o cu totul altă poveste decât afirmațiile tranșante ale lui Svetislav Pesic, conform cărora „NBA nu este baschet”.

1 comentarii On Rick Pitino explică deosebirile dintre Euroligă și NBA

 • Foarte clara explicatia lui Pitino.
  Si in plus, in Euroliga si in alte competitii incepe din ce in ce mai mult sa se copieze modelul ‘ofensiv’
  Deja au fost schimbate anul trecut cateva regului dupa NBA pentru a incuraja atacul si vor continua. Modern = inainte nu inapoi! Si cu sutul de 3 punce au fost aceleasi discutii acum ceva ani…
  Spectatorii isi doresc spectacol si cosuri marcate nu aparari sofisticate si lupte greco-romane.
  E vorba de alt sport.
  Dinozaurii nu vor sa inteleaga deoarece le afecteaza stilul de joc deja invatat dar ei vor dispare.
  La altii, strugurii sunt acrii.
  Cam aceleasi diferente sunt si intre campionatele noastre (LNB si campionate de juniori) si Euroliga/Cupe Europene si Campionatele Europene.
  Arbitri locali fluiera foarte greu incurajand luptele fizice iar cand echipele romanesti atat de club cat si nationale joaca cu arbitri straini fie in cupele europene fie in competitiile inter-nationale sunt socate, literalmente SOCATE, de ce fluiera ‘astia’ fault!?
  Ar trebuie adoptat si arbitrajul local la ce se intampla in Europa macar.
  S-ar putea incepe cu faulturile antisportive care opresc contraatacurile. Arbitrii locali se tem sa fluiere sau nu au inteles regula.
  Si comentariile de la TV ar trebuie adaptate la modernitate si la jocul de baschet din 2019.
  E greu, la marginea imperiului ajunge mai greu informatia dar totusi nu mai suntem pe vremea romanilor.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.