Reveniri în LNBM – Timba Timișoara după doi ani, Politehnica Iași după cinci

Timba Timișoara și Politehnica Iași au promovat în primul eșalon baschetbalistic al României. Ambele revin în Liga Națională, acolo unde au mai evoluat recent.

Bănățenii au jucat în prima ligă între 2012 și 2015. În schimb, moldovenii au o bogată tradiție în sportul cu mingea la coș din țara noastră. Ultima prezență a ieșenilor în LNBM s-a consemnat în perioada 2010-12. Așadar, cele două formații amintite nu s-au duelat niciodată în primul eșalon bashetbalistic al țării.

Formația din Timișoara, condusă de către Sebastian Răducanu și antrenată de Bogdan Murărescu, se remarcă prin faptul că aproape întreaga sa existență este legată de cei doi în aceste roluri. Chiar dacă funcția lui Răducanu s-a modificat în organigrama clubului de-a lungul timpului, el a fost omul care s-a ocupat de partea organizatorică și este artizanul principal al faptului că Timba a rezistat de-a lungul timpului în peisajul baschetbalistic al României.

De cealaltă parte, Politehnica Iași este un club cu o tradiție bogată în sportul românesc. Este unul dintre brandurile de seamă ale zonei Moldovei. Totodată, este clubul care a dat baschetului românesc o serie impresionantă de nume importante. Pe de altă parte, cu precădere în ultimii ani, această grupare a vut mari dificultăți la nivel de conducere.

Notabil este modul în care cele două formații au promovat.

Timba și-a asigurat prezența în primul eșalon în urma victoriilor obținute în primele două zile ale turneului final de la București, pentru ca matemtic să-i fie asigurată promovarea după eșecul suferit de Poli Iași în deschiderea zilei a 3-a. Astfel, elevii lui Murărescu au avut asigurată promovarea înainte de a intra pe parchet în ultima zi de întreceri a sezonului competițional. Desigur, timișorenii ar fi avut și alte variante pentru a promova. După două victorii în primele două zile, acestora le-ar fi fost suficientă o înfrângere în condiții decente și chiar mai puțin decât atât (până în 38 puncte diferență).

În schimb, Poli Iași a avut nevoie de succesul Timbei pentru a-și asigura promovarea. Moldovenii pierduseră două din cele trei meciuri la turneul final, astfel încât aveau neapărată nevoie de înfrângerea lui CN Aurel Vlaicu în confruntarea cu bănățenii. Lucru care s-a întâmplat după o repriză de prelungiri, după o revenire a „urșilor” de la -14 puncte pe tabela de marcaj.

Pentru cei mai puțin familiarizați cu baschetul românesc sau cei cu memorie scurtă, le reamintesc (celorlalți nu e cazul pentru că știu deja) faptul că în sezonul 2014/15, în penultima etapă a sezonului regulat, Timba Timișoara era matemtic retrogradată însă a obținut o victorie în compania lui Gaz Metan Mediaș. Acest rezultat a anulat orice șansă de calificare în playoff a formației de pe Târnava Mare și implicit a asigurat lui CSM Oradea accesul în fazele eliminatorii ale competiției.

Desigur, la acea vreme s-a vehiculat că Timba a jucat cât de bine a putut (lucru ce i-a adus victoria în meciul cu Gaz Metan) pentru că era neclar dacă va primi un wildcard de participare în următoarea ediție a LNBM și avea nevoie de o imagine cât mai bună în ochii Biroului Federal, ai FR Baschet și ai celorlalte cluburi din Liga Națională. De această dată chiar nu a mai existat niciun fel de dubiu cu privire la faptul că Timba pur și simplu a jucat pentru a câștiga. Lucru care e necesar și suficient în sportul de performanță. Indiferent de nivelul competiției.

Așadar, meciul de duminică (04.06.2017) nu este primul pe care Timba Timișoara l-a tratat cu seriozitate, respectând competiția și mai ales noțiunea de competiție sportivă. Poate că de-a lungul timpului formația din Banat a avut pete sau experiențe mai puțin pozitive, însă faptul că de-a lungul timpului a demonstrat în repetate rânduri că o interesează victoria, aduce un plus de imagine clubului de pe Bega.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.