Revelația sezonului 2017/18 în Euroliga masculină

Zalgiris Kaunas este surpriza plăcută a sezonului competițional 2017/18 în Euroliga masculină. Pornită la drum cu cel de-al 15-lea buget din totalul de 16 echipe participante, cu datorii pe care le plătește din trecut, formația din Lituania a reușit o performanță uluitoare, calificându-se la Final Four-ul programat a se desfășura în cursul lunii mai, la Belgrad.

Fără să beneficieze de finanțare publică, Zalgiris Kaunas se bucură totuși de un ajutor colosal din partea statului lituanian. Primăria din Kaunas a cedat clubului Zalgirio Arena, una dintre cele mai moderne săli multifuncționale din Europa. Absolut toate încasările obținute intră în club. Acest lucru reprezintă un ajutor enorm, cunoscut fiind faptul că lituanienii sunt îndrăgostiți iremediabil de jocul de baschet.

De altfel, oamenii din conducerea lui Zalgiris au demonstrat că se pricep la sportul modern de performanță. Cu banii pe care i-au încasat în sezonul precedent, pe lângă faptul că au acoperit din datoriile amintite, a fost închiriat un avion pe care Zalgiris Kaunas îl utilizează ca charter. Prin intermediul acestuia au fost evitate orele pierdute în aeroport, legăturile între zboruri și așa mai departe. Jucătorii au beneficiat de mai mult timp pentru odihnă. Un aspect extrem de important, imposibil de cuantificat în rezultate.

Sarunas Jasikevicius, cel care din postura de jucător a cucerit Euroliga cu trei echipe diferite, este artizanul acestui rezultat din punct de vedere baschetbalistic. Aflat la cel de-al 2-lea sezon complet în calitate de antrenor principal, lituanianul în vârstă de 42 ani a construit o echipă redutabilă. Firește, el beneficiază de sprijinul necondiționat al conducerii administrative, acolo unde un rol important îl are un alt fost mare jucător, Robertas Javtokas.

Saras a ales piesele cu mare grijă, a stabilit împreună cu conducerea clubului o strategie prin care îi răsplătește pe jucători în funcție de rezultatul echipei, alegând să ofere aproape tuturor baschetbaliștilor contract pe un sezon cu opțiune pentru al 2-lea. Însă cel mai important este că a găsit piesele, le-a dispus conform viziunii sale și a limitat greșelile. Fiecare eroare a fost plătită de jucători cu schimbare. Dovadă în acest sens sunt schimbările permanente pe care Saras le face în timpul jocurilor.

O echipă fără experiență

Lotul de jucători cuprinde 14 baschetbaliști. Șase sunt străini, opt sunt lituanieni. 11 dintre jucătorii lui Zalgiris au debutat la nivel de Euroligă la această echipă. Cu alte cuvinte la momentul în care au semnat cu Zalgiris Kaunas nu aveau niciun fel de experiență la asemenea nivel. Nouă dintre componenții echipei se află de abia la cel de-al 2-lea sezon în Euroligă. Patru dintre jucători se află la sezonul de debut în această competiție. Doi dintre ei sunt oameni de bază. Este vorba despre pivotul Brandon Davies, respectiv extrema de forță Aaron White.

O dovadă a faptului că Zalgiris nu are finanțele necesare pentru a atrage nume consacrate ale baschetului european constă în faptul că niciunul dintre cei șase jucători străini nu a avut un rol major la o altă echipă de top înaintea venirii la această echipă. Davies și White sunt debutanți în Euroligă, Toupane și Pangos se află la cel de-al 2-lea sezon, Micic parcurge al 4-lea sezon, dar este la primul cu un rol important într-o echipă în această întrecere. În fine, Beno Udrih vine cu o experiență impresionantă din NBA – unde nu a fost însă om de bază niciodată, aflându-se la final de carieră.

Nu totul a mers uns pentru Zalgiris. Era și greu să se întâmple acest lucru. Jasikevicius a renunțat la jumătatea sezonului la Dee Bost, jucător ajuns între timp în Franța. Americanul cu cetățenie bulgară a fost înlocuit de către Udrih.

În ceea ce privește jucătorii autohtoni, singurul nume mare este Paulius Jankunas. Căpitanul și veteranul echipei. Un jucător cu 15 sezoane la activ în Euroligă, acolo unde are 295 meciuri disputate. Niciun alt jucător nu are o experiență apropiată de acesta. Arturas Milaknis este la cel de-al 8-lea sezon, iar Edgaras Ulanovas este la cel de-al 4-lea. Ambii au jucat doar pentru Zalgiris.

Aceasta este Zalgiris Kaunas. O echipă mică pentru standardele financiare ale actualei Euroligi. O echipă colosală prin intelect, atenție la detalii și dăruire pentru culorile verzi ale clubului. Adică un club profesionist, care demonstrează că banii pot fi substituiți de alte valori.

Foto: euroleague.net

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.