Primă privire asupra lui CSU Sibiu

CSU Sibiu este una dintre echipele care au încheiat campania de achiziții în linii mari. Noutăți din partea efectivului de jucători mai pot să apară, firește, însă ele ar urma să se consemneze la nivelul jucătorilor români, ori în eventualitatea în care unul (sau mai mulți) dintre străini nu corespund dintr-un motiv sau altul.

Înainte să vorbim despre efectivul de jucători, capitol la care mărturisesc că am multe necunoscute, cu precădere prin prisma faptului că au fost aduși șase jucători străini care nu au avut niciun contact cu baschetul românesc în prealabil, aș vrea să remarc două alte aspecte.

Formația de pe Cibin a operat modificări majore în staff-ul administrativ și a numit un nou antrenor principal. Toate aceste lucruri se consemnează imediat după anunțul oficial al lui Mircea Vulc de a renunța la funcția deținută în cnducerea clubului galben-albastru.

Frâiele clubului au fost preluate de tinerii Horațiu Floca și Laurențiu Buduleci. Aceștia se vor ocupa de partea administrativă a fostei campioane a României. Ei au început cu dreptul, organizând un meci între echipele Sibiului și Stelei din 1995, cu ocazia aniversării a 20 ani de la câștigarea primului titlu din istoria grupării sibiene.

La nivelul staff-ului tehnic, CSU Sibiu a decis să meargă pe mâna lui Dan Fleșeriu. Proaspăt absolvent al cursului FIBA Europe Coaching Clinic (care s-a întins pe parcursul ultimilor trei ani), tehnicianul originar chiar din Sibiu se află în fața primului angajament în Liga Națională de baschet masculin. El are experiență în competiția similară feminină, în calite de antrenor principal al echipelor CSM Satu Mare și CSM Târgoviște. Alături de dâmbovițence, Fleșeriu a câștigat două titluri naționale.

Fiind sibian, având rezultate notabile în baschetul feminin, cu licență FIBA de antrenor, Fleșeriu este o opțiune interesantă pentru CSU Sibiu. Din start trebuie subliniat faptul că baschetul românesc și Liga Națională au nevoie de antrenori români, tineri, dornici de afirmare și care au potențial de a se dezvolta.

Așa cum e și firesc, există semne de întrebare cu privire la o astfel de noutate. Desigur, Fleșeriu are nevoie de încredere, iar staff-ul administrativ al Sibiului i-l oferă după cum se poate observa. Provocarea este mare, dar se pare că situația este una bună pentru Fleșeriu.

Nu este vreun secret că CSU Sibiu nu este o echipă care din punct de vedere al bugetului să se anunțe o favorită la un rezultat ieșit din comun în următorul sezon. Lucru admis chiar de antrenor într-o declarație oficială în care a făcut comparații cu privire la o altă echipă și alți jucători din LNBM. Desigur, nu bugetele joacă, astfel încât Sibiul nu trebuie exclus din discuție.

În primul rând trebuie să notăm faptul că Sibiul are în componență un singur jucător român consacrat. Acesta este Octavian Popa Calotă. El a avut un statut special în ultimii doi ani, după revenirea de la Pitești și va fi, fără urmă de îndoială, un jucător de peste 30 minute pe meci în sezonul 2015/16, primul după reintroducerea regulii jucătorului autohton. De notat că stilul de joc al lui „Kevin” se potrivește celui agreat de jucătorii americani, tranziția și jocul ritmat pe faza ofensivă fiind armele sportivului originar din Focșani.

Pe de altă parte, lotul Sibiului nu conține alți jucători autohtoni consacrați. Aproape cert este faptul că în noul sezon competițional, Georgian Păun va fi unul dintre beneficiarii regulii autohtonului. Alături de el, nou venitul Cornel Cioacătă este o altă componentă pe care o putem vedea făcând parte din rotația de bază.

Rămâne de văzut dacă Ștefan Neagu va fi legitimat, ori dacă acesta va face parte din rotația Sibiului. Pe de altă parte, celalți români din lotul ardelenilor vor avea dificultăți în a prinde minute de joc, astfel încât șansa lor este să se antreneze foarte bine și să atragă atenția antrenorului în acest sens. Sunt șanse mici ca un român consacrat să mai fie legitimat la CSU în această vară.

Reamintim faptul că la nivelul Cupei României este obligatorie folosirea a cel puțin doi jucători români pe tot parcursul meciului. Galben-albaștrii întâlnesc BC Mureș în primul tur al acestei competiții.

Efectivul de jucători străini cuprinde șase jucători: doi fundași, două extreme și doi pivoți. Din start trebuie remarcat faptul că este o chestiune de opțiuni, de viziune și stil pe care Fleșeriu vrea să o imprime la Sibiu. Legitimarea a șase nord-americani (patru din SUA, doi din Canada), fără niciun jucător european, fie el ex-iugoslav sau de pe alte meleaguri) este exemplul elocvent cu privire la afirmația din propoziția anterioară.

Fundași sunt Kevin Hardy și Marek Klassen. Ambii sunt debutanți în baschetul profesionist.

Primul a jucat în prima ligă, iar cel din urmă în a 2-a ligă din NCAA. Fără îndoială există mari semne de întrebare cu privire la capacitatea acestor jucători de a se adapta în timp record la baschetul profesionist, cu atât mai mult cu cât ei se află la prima experiență baschetbalistică în afara SUA. Hardy este un jucător de apărare, dar care ar putea avea anumite probleme în ofensivă.

Klassen este canadian, această școală de baschet producând fundași cerebrali, chiar dacă nu foarte străluciți din punct de vedere statistic. Cert este că sunt multe necunoscute și un mare risc asumat de CSU Sibiu prin legitimarea a doi fundași debutanți.

Extreme sunt Lawrence Gilbert și Richard Amardi. Primul este jucător de poziția 3, iar cel din urmă va juca poziția 4. Ambii se află la prima experiență în baschetul european.

Gilbert a evoluat în Arabia Saudită, Columbia și Republica Dominicană, precum și în SUA. El are 29 ani, fiind cel mai vârstnic dintre străinii legitimați. De notat că el poate evolua și la poziția 4, astfel încât e posibil să avem parte de o structură scundă la CSU în cursul următorului sezon, cu Gilbert petrecând minute și la poziția 4. Este genul de jucător care poate să arunce de la distanță. De asemenea, pătrunde și pasează în faza ofensivă, fiind suficient de atletic pentru a apărea la recuperare la ambele panouri. Firește, se ridică semne de întrebare cu privire la abilitatea lui Gilbert de a face toate aceste lucruri la nivel de Liga Națională.

Amardi este jucător de poziția 4. El vine din Canada, acolo unde a jucat întreaga carieră. Este jucător cu talie bună, dar preferă jocul pe semicerc. A avut o medie de peste două reușite de trei puncte pe meci în sezonul precedent împreună cu un procentaj de peste 40%. El recuperează ofensiv, lucru ce se poate dovedi de mare utilitate noii sale echipe. Din nou trebuie spus, va fi interesant de urmărit cum se adaptează pe bătrânul continental la diferența de fus orar, la stilul de viață, dar și la baschetul jucat în România.

William Paul va fi principalul pivot al echipei. El vine de la semifinalista campionatului Danemarcei, Svendborg Rabbits. A fost principalul marcator și recuperator al echipei sale. De asemenea, este jucătorul care se poate mândri cu oarecare experiență în Europa. Este scorer, fiind capabil să înscrie de la mare distanță și semidistanță. De semenea, își marchează liberele cu procentaj de peste 80%, excelent pentru un pivot.

Nick Evans estre alt profil de jucător. El strălucește la recuperare ofensivă și marchează din apropierea coșului. Este inexistent din spatele semicercului, dar rămâne de văzut cum stă la aruncările de la semidistanță. O altă dilemă este nivelul de apărare.

Subliniez faptul că impresiile despre jucătorii străini sunt legate pur și simplu de cifre și statistici. Nu i-am văzut jucând pe niciunul dintre aceștia pe viu (am vizionat niște mix-uri cu o parte a acestor spotivi, lucru care nu poate fi luat drept etalon).

Fără îndoială, CSU Sibiu va avea talie și va avea prezență la recuperare. Putem să ne așteptăm, cel puțin pentru începutul sezonului, la un nivel ridicat de angajament. Desigur, sunt prea multe semne de întrebare cu privire la capacitatea fiecăruia dintre cei șase străini de a se adapta în LNBM și de a face față nivelului. Șase astfel de noutăți, adică jumătate din lot și cel puțin 60-70% din rotația de bază a echipei, este foarte mult. Munca antrenorului nu va fi deloc ușoară, iar Fleșeriu nu este de invidiat.

Notăm faptul că Sibiul va avea trei jucători străini de cel puțin 2.06 metri. Așadar, nu va duce lipsă de talie în rotația de bază, mai ales că și al 4-lea este prezentat ca având 2.00 metri. De asemenea, sunt mulți jucători, inclusiv cei cu talie, care aruncă de la distanță. Astfel, putem miza pe o echipă capabilă să marcheze. Rămâne de văzut cum va fi cu distribuția mingii. Nivelul de apărare în Liga Națională nu este strălucit, motiv pentru care Sibiul are capacitatea de a fi periculoasă din punct de vedere ofensiv.

Echipele alcătuite pe acest profil, încărcate de jucători americani aflați la primul angajament în România, au de obicei începuturi bune de sezon. De asemenea, din entuziasm și sprijinul extraordinar de care este capabil publicul din Sala Transilvania, o astfel de echipă poate să o țină în rezultate pozitive. Totuși, în timp această echipă a Sibiului ar trebui să arate semne de slăbiciune, mai ales după de partenerii de întrecere vor avea suficiente informații despre toți acești străini.

Lotul lui CSU Sibiu în acest moment:

Fundași – Octavian Popa Calotă, Kevin Hardy, Marek Klassen, Lucian Manițiu, Vlad Țincu
Extreme – Lawrence Gilbert, Richard Amardi, Georgian Păun, Cornel Cioacătă
Pivoți – Nick Evans, William Mathis Paul, Sorin Răducan, Daniel Banciu
Probe – Ștefan Neagu

Pe scurt, CSU Sibiu nu este o favorită la calificarea în grupa valorică 1-6 pentru a 2-a fază din sezonul regulat. Ca nivel de investiție, CV al jucătorilor, respectiv lipsa unui număr mai mare de jucători autohtoni consacrați sau cu experiență în LNBM sunt lucruri care întăresc această afirmație. Firește, rămâne să urmărim dacă poate să contrazică acest lucru, dar cine va subestima acest adversar ar putea avea surprize.

Vă invit să lecturați materiale pe același subiect, dar cu privire la loturile de jucători ale următoarelor echipe:

U BT Cluj-Napoca

Dinamo București

Energia Târgu-Jiu

BC Timișoara

1 comentarii On Primă privire asupra lui CSU Sibiu

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.