Primă impresie solidă pentru Vladan Vukosavljevic în uniforma Timișoarei

SCM Timișoara a schimbat din temelii lotul de jucători pentru sezonul competițional 2018/19. Una dintre noile piese ale alb-voleților este experimentatul Vladan Vukosavljevic.

În vârstă de 34 ani, Vukosavljevic sosește de la Tadamon Zouk, din Liban, acolo unde a jucat sub comanda lui Miodrag Perisic, cel care îi este antrenor în prezent la Timișoara. Vladan a fost coleg, pentru o scurtă perioadă, cu Sean Barnette (cei trei petrecând împreună câteva minute înaintea încălzirii pentru meciul propriu zis), cel pe care l-a reîntâlnit vineri (31.08), în cadrul unui meci din presezon ce a opus SCM Timișoara și CSM CSU Oradea. Rezultatul final al partidei a fost de 81-64 în favoarea bănățenilor. Jucătorul sârb a înscris 19 puncte în partida amintită, fiind cel mai bun marcator în condițiile în care în secvența decisivă nu a mai intrat pe parchet.

Născut la Jagodina, dar și-a petrecut copilăria la Svilajnac, Vukosavljevic a atras atenția încă de la primul joc în uniforma Timișoarei. Sigur, în primul rând atrage aspectul fizic, Vladan măsurând 2.06 metri și cântărind 144 kilograme (capitol la care lucrează pentru a coborî puțin în greutate).

În joc însă, Vukosavljevic a fost încântător la prima vedere. Firește, cunoscătorii baschetului ex-iugoslav își amintesc de acest jucător datorită perioadelor petrecute de acesta în uniforma echipelor Steaua Roșie Belgrad și Hemofarm Vrsac. El a fost component de bază al acestor formații în campionatul Serbiei, Liga Adriatică, dar și în EuroCup.

Cariera profesionistă a lui Vladan a demarat în anul 2001, când avea 17 ani. El a jucat pentru Svilajnac, Steaua Roșie, OKK Belgrad, Lovcen, Hemofarm, Oostende, Aliaga Petkim, Radnicki Kragujevac, Politekhmika Halychyna, Champville, Hoops Club, respectiv Tadamon. Așadar, a avut experiențe în spațiul ex-iugoslav, Belgia, Turcia, Ucraina, Franța, iar în ultimii trei ani a evoluat în Liban.

Dincolo de aspectul fizic și de CV, Vukosavljevic are un bagaj extrem de bogat. El știe să se folosească de corp, caută soluții și citește jocul adversarului direct, dar și ce joacă oponentul din punct de vedere colectiv. Dispune de o tehnică și procedee specifice poziției 5, este un foarte bun mânuitor de minge și acest lucru ajută inclusiv la viziune. Vukosavljevic a arătat inclusiv că poate să trimită mingea în coș de la depărtare, dar a oferit și mostre în ceea ce privește serviciul, lucru ce confirmă că el simte mingea extrem de bine.

Rămâne de văzut ce rol va avea în echipa timișoreană și cum se va descurca în specificul jocului din România. Adică miza foarte mare pe mânuitorii de minge, jocul destul de sărăcăcios în implicarea pivotului, jocul colectiv ce cuprinde în special acțiuni pentru shooteri, faptul că se mizează pe multe acțiuni individuale, felul în care jocul său se poate adapta din toate punctele de vedere în LNBM și așa mai departe.

Timpul ne va spune dacă Vukosavljevic poate să confirme în Liga Națională, însă este cert că vorbim despre un baschetbalist cu o formare specifică remarcablă, un produs demn de școala de baschet sârbească. Un jucător de rasă, cu educație baschetbalistică, IQ specific jocului de baschet, procedee încântătoare, experiență bogată, dublate de un fizic înspăimântător pentru adversar. E limpede că va avea suficiente provocări în LNBM, unde vor fi destui pivoți mai tineri și/sau mai atletici decât el.

Desigur, este prematur să vorbim despre lucruri mari în condițiile în care la ora actuală toată lumea urmărește punerea la punct a detaliilor tatice, încă se lucrează la partea fizică, mulți jucători resimțind efectele încărcării și a cantonamentului. Totuși, e limpede că Vukosavljevic este un baschetbalist de calitate.

Recomand cu încredere, tuturor celor care au ocazia, să urmărească cu atenție jocul lui Vladan Vukosavljevic.

2 comentarii On Primă impresie solidă pentru Vladan Vukosavljevic în uniforma Timișoarei

  • Ok, m-ați făcut curios. Să-l vedem la Tordai, contra lui Coop și Falker, dar și contra unui stil de joc bazat mult pe tranziție. Poate veniți la Sibiu pentru un scouting in 20-22 septembrie, dau o bere 😉.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.