Primă impresie solidă pentru Dinamo Știința București

Dinamo Știința București, marea necunoscută la startul GVA în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2018/19, a avut o prestație solidă în spectaculosul meci de deschidere al acestei grupe valorice, disputat în compania lui BC CSU Sibiu. Rezultatul final a fost de 92-96.

Formația antrenată de către Tudor Costescu a avut un joc colectiv solid, combinat cu prestații individuale impresionante din partea celor patru jucători străini. De asemenea, jucătorii U23 ai formației din capitală s-au achitat cu brio de sarcini, iar cele 16 puncte și 12 recuperări totalizate de cei patru români tineri utilizați în rotația de bază a lui Dinamo Știința vin să confirme acest lucru.

Dincolo de reușitele colective, de IQ-ul baschetbalistic și experiența evidentă a jucătorilor străini, trebuie evidențiată energia, ambiția, calitatea fizică și atletică a acestora. Cei patru au adus un aer proaspăt, de nou, de plăcere și în care presiunea exercitată încontinuu asupra jucătorilor și antrenorilor din LNBM îi împiedică pe majoritatea să se experime corespunzător și să se bucure de meseria pe care o au.

Cele etalate de cei patru jucători sunt elemente necesare și obligatorii pentru o echipă cu statutul celei pentru care evoluează în prezent. Trebuie salutat și evidențiat acest lucru, deoarece vorbim despre jucători care nu cunosc încă suficient de bine baschetul românesc. Cu siguranță, rămâne de văzut dacă această atitudine va continua chiar dacă se va întâmpla ca rezultatele echipei să nu fie cele mai bune sau cele dorite de jucători, staff și club.

Firește, Dinamo Știința București a beneficiat de avantajul necunoscutului, al imprevizibilului, al faptului că nimeni din LNBM nu îi cunoaște pe străinii acestei echipe. E adevărat, au jucat câteva meciuri amicale, însă e cu totul altceva să ai meci oficial. Nimeni nu știa cum vor acționa și reacționa acești jucători în condiții de joc oficial, cu miză.

Costescu, ajutat de pe margine de către Ionuț Bâscoveanu și Paul Helcioiu, a rotit opt jucători. Este vorba despre străinii Michael Deloach, Modestas Kumpys, Zoran Vrkic și Justin Baker. Alături de ei au evoluat Marcu Badiu, Daniel Ioniță, Anton Diaconescu și Andrei Calenic. Al 5-lea român, utilizat 20 secunde, a fost Mihnea Andrei.

De notat că toți românii din lotul lui Dinamo Știința București sunt sub 23 ani. Aici trebuie adăugat faptul că de-a lungul ultimilor ani, într-un fel sau altul – fie că a fost vorba despre proiectul sprijinit de Federația Română de Baschet, cu Goran Vrkic în calitate de coordonator, fie ulterior, după venirea lui Ionuț Bâscoveanu, Știința București a fost o prezență agreabilă pe plan sportiv în Liga 1 și în CN U20 masculin. Acolo unde a mizat pe tinerii jucători produși de cluburile din capitală. Lucru pe care Știința continuă să-l facă, fiind considerată principală favorită la titlul național U16 în sezonul 2018/19.

Sau, în cazul lui Diaconescu și Calenic, este vorba despre un trecut la CSM Steaua EximBank, unde au trecut pe sub mâna lui Bâscoveanu. Cu alte cuvinte românii din rotația de bază sunt foarte bine știuți de staff-ul tehnic al echipei.

Un alt element important de notat este că formația din capitală a jucat în patru străini, deși a legitimat șase. Cei doi care nu au evoluat sunt Luka Stefanovic (actualmente la FIBA 3X3 U23 World Cup in China) și Jakov Stojanovic. Este neclar de ce ei nu au evoluat, însă e limpede că niciunul dintre aceștia nu are experiență la nivel de LNBM. Desigur, se poate spune că nici ceilalți patru nu au experiență în campionatul României. Perfect adevărat, doar că aceștia au jucat în competiții cel puțin comparabile cu LNBM și chiar superioare acesteia. Lucru pe care Stefanovic și Stojanovic nu l-au făcut.

Cert este că prima impresie lăsată de noua formație din capitală a fost solidă. Încurajatoare și dătătoare de speranțe celor implicați în acest proiect. Totodată ne dă speranțe că vom avea în adevăratul sens al cuvântului opt echipe în GVA. Rămâne de văzut cum va continua această echipă după ce scouting-ul va deveni un element tot mai important pe măsură ce sezonul avansează.

Foto: Dinamo Știința București (Facebook)

1 comentarii On Primă impresie solidă pentru Dinamo Știința București

  • Acesta este doar ınceputul.sezonul asta Dinamo va juca playofful şi din sezonul urmator ptr podium.Costescu este cheia succesului,ambitios şi ştie meserie.va deveni(🙏)un Lucescu al baschetului.Forza DİNAMO

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.