Povestea și semnificația primului trofeu de Euroligă din istoria lui Maccabi Tel-Aviv

Maccabi Tel-Aviv este una dintre cele mai importante grupări din baschetul european. Formația amintită a câștigat Euroliga masculină de șase ori, a disputat 15 finale și a fost prezentă de 19 ori între primele patru echipe ale Europei la nivel de club.

Dincolo de performanța pur sportivă, Maccabi BC Tel-Aviv este unul dintre cele mai importante branduri ale Israelului.

Meciul care a pus Israelul pe hartă

1977. Anul în care Războiul Rece a atins punctul culminant. Uniunea Sovietică a boicotat Israelul pe toate planurile. Din acest motiv, confruntarea dintre Maccabi Tel-Aviv și CSKA Moscova, decisivă pentru calificarea în finala Euroligii masculine – ediția 1976/77, a fost mutată la Virton, Belgia. Locația stabilită a fost una neutră, departe de blocul sovietic, dar și Tel-Aviv.

În sezonul respectiv, la distanță de aproape cinci ani de la cea mai mare surpriză din istoria baschetului, consemnată la Jocurile Olimpice de la Munchen, unde URSS a învins SUA, CSKA Moscova avea în componență șase dintre campionii olimpici din 1972. Inclusiv pe legendarul Sergei Belov.

Cunoscuți pentru felul că au folosit sportul pentru a-și glorifica ceea ce au autointitulat drept supremația asupra Vest-ului și a democrației, comuniștii așteptau o victorie pentru CSKA într-un meci care atunci și inclusiv azi depășește cu mult suprafața de joc, baschetul și sportul. A fost o bătălie similară oricărei lupte armate. Era vorba despre Est (comunism, Uniunea Sovietică) și Vest (democrație, SUA – care sprijinea, atunci și acum, Israelul).

Uniunea Sovietică nu avea deja de un deceniu niciun fel de raport sau relație diplomatică cu Israel. Ba mai mult, a sprijinit, politic și militar, dușmanii Israelului, lumea arabă. Acestea fiind condițiile, însă cum baschetul a fost mereu o unealtă mult prea importantă inclusiv din punct de vedere politic, meciul s-a desfășurat pe teren neutru.

Meciul propriu zis a avut, în acel moment, dar mai ales ulterior, o semnificație simbolică imensă pentru toți israelienii. Fie ei suporteri ai lui Maccabi Tel-Aviv, ai baschetului, israelieni și pentru întreaga comunitate iudaică, de pretutindeni, inclusiv pentru cei care nu erau familiarizați cu baschetul.

Presa acelor vremuri titra, citând istoria și religia, că urmează să se întâlnească David (Maccabi) și Goliat (CSKA). Atât pentru faptul că Israel avea o populație de 4 milioane oameni, iar URSS una de 290 milioane, cât și pentru ce reprezentau cele două echipe în baschetul acelor vremuri, sovieticii având în componență o jumătate de echipă deja la acele momente înscrise în legenda sportului, niște veritabil monștri sacri pentru tot ce înseamnă sportul cu mingea la coș în spațiul sovietic și întreaga Europă.

Partida a fost transmisă la TV, fiind urmărită în toate locațiile posibile din Israel. Case, localuri și așa mai departe.

Confruntarea a fost adjudecată de Maccabi, scor 91-79.

Fericirea a cuprins întreaga țară, alături de evreii de pretutindeni. La peste 40 ani distanță de la acea partidă, semnificația acelei victorii este imensă. Sentimentul în acele momente a fost nu doar că Maccabi a învins CSKA, iar Israel a învins Uniunea Sovietică în sport, ci a fost o lovitură dată blocului comunist pe toate planurile posibile.

Tal Brody, liderul lui Maccabi Tel-Aviv în sezonul 1976/77, a declarat în fața camerelor de luat vederi: „Am pus Israelul pe hartă. Și acolo va rămâne. Nu doar în sport!”

Succesul a fost celebrat de sute de mii de oameni ieșiți pe străzile din marile orașe ale Israelului. Peste 150.000 oameni au invadat bulevardele din Tel-Aviv, oprindu-se în Piața Rabinului.

Șase săptămâni mai târziu, pe 7 aprilie 1977, la Hala Pionir din Belgrad, Maccabi Tel-Aviv și-a desăvârșit opera învingând, la fel de surprinzător, însă cu un impact politic și de imagine mult mai mic, pe Mobilgirgi Varese – forța de temut a vremurilor în baschetul european, echipă a cărei lider pe parchet a fost legendarul Dino Meneghin – considerat și azi cel mai mare jucător de baschet al Italiei și unul dintre cei mai importanți baschetbaliști ai Europei. Rezultatul final a fost de 78-77. Jim Boatwright a totalizat 27 puncte în meciul care avea să aducă primul trofeu de Euroligă din istoria lui Maccabi Tel-Aviv.

Primul trofeu de Euroligă din istoria lui Maccabi Tel-Aviv a venit la capătul unui sezon în care au participat echipe din 23 țări europene într-o perioadă în care Uniunea Sovietică și Iugoslavia erau unite. A fost primul rezultat de asemenea proporții penru sportul israelian. O performanță ce a contribuit nemăsurat la moralul oamenilor, Maccabi punând pratic o piatră la temelia a ceea ce înseamnă istoria Israelului, atât în plan sportiv, cât și extra. Peste 200.000 de oameni au celebrat victoria în seara câștigării trofeului, iar 150.000 s-au strâns să aștepte delegația lui Maccabi Tel-Aviv la aeroport la întoarcerea de la Belgrad.

În sezonul 1876/77, Euroliga masculină a avut un cu totul alt sistem competițional față de cel actual. Au luat parte campioanele a 23 țări, incluzând-o pe cea a Egiptului (care ulterior s-a retras), împreună cu deținătoarea trofeului. România a fost reprezentată de Dinamo București. Echipele au fost repartizate în șase grupe. S-a jucat în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă, rezultând șase etape. Prima clasată în fiecare grupă a avansat în faza semifinală. Aici a existat o grupă de șase echipe care s-au duelat în sistem fiecare cu fiecare în dublă manșă. Primele două clasate în această grupă s-au calificat în marea finală.

România a luat parte la acest moment istoric prin persoana profesorului Lonciu Davidescu. Acesta a făcut parte din staff-ul tehnic al lui Maccabi Tel-Aviv la primele două trofee de Euroligă din istorie.

Au urmat anii 80, atunci când această grupare a câștigat al 2-lea trofeu de Euroligă din istorie disputând alte patru finale, cucerind o Cupă Intercontinentală, zece titluri și opt cupe naționale.

Articole din aceeași categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.