Povestea nu se putea încheia altfel – Spania vs Franța, poate pentru ultima dată în această generație

Această poveste nu poate să se încheie altfel. Legendele baschetului european își dau, foarte probabil, o ultimă întâlnire în actuala alcătuire, miercuri (17.08). Ea se va consuma pe parchetul Carioca Arena din Rio de Janeiro, sub semnul celor cinci cerculețe.

Pau vs Tony. Spania vs Franța. O ultimă încleștare între jucătorii și echipele care și-au pus inevitabil amprenta asupra sportului cu mingea la coș din baschetul european în probabil cea mai bună perioadă din istoria disciplinei în această zonă a planetei.

Spania se duelează cu Franța în sferturile de finală ale concursului de baschet masculin în cadrul Jocurilor Olimpice 2016. Ultimele două campioane ale Europei se luptă direct pentru un loc în careul de ași al competiției de top din baschetul internațional. Este un duel între forțele dominante ale baschetului european în ultimul deceniu, acea perioadă în care sportul cu mingea la coș a atins cel mai înalt nivel calitativ din istorie.

Ibericii s-au clasat pe locul al 2-lea în Grupa B, iar francezii au ocupat locul al 3-lea în Grupa A. Ambele au câștigat câte trei meciuri. Spania a început turneul olimpic cu două eșecuri, iar Franța a pierdut primul și ultimul meci din faza grupelor.

Gasol_Parker

Jocurile Olimpice 2016 sunt cel de-al 7-lea concurs de mare amploare din ultimele opt desfășurate în cadrul cărora Spania și Franța se confruntă direct în fazele eliminatorii. De fiecare dată, cu excepția FIBA World Cup 2010, drumurile celor două super puteri ale baschetului continental s-au intersectat fie în sferturile de finală, fie în semifinale, fie în marea finală.

Trecem în revista lista confruntărilor Spania vs Franța din fazele eliminatorii ale competițiilor desfășurate din anul 2009 și până la această oară:

EuroBasket 2009, la Katowice (Polonia), Sferturile de finală – Spania vs Franța, scor 86-66

EuroBasket 2011, la Kaunas (Lituania), Finala – Spania vs Franța, scor 98-85

Jocurile Olimpice 2012, la Londra (Anglia), Sferturile de finală – Spania vs Franța, scor 66-59

EuroBasket 2013, la Ljubljana (Slovenia), Semifinale – Franța vs Spania, scor 75-72 (după prelungiri)

FIBA World Cup 2014, la Madrid (Spania), Sferturi de finală – Franța vs Spania, scor 65-52

EuroBasket 2015, la Lille (Franța), Semifinale – Spania vs Franța, scor 80-75 (după prelungiri)

Așadar, patru victorii pentru Spania și două pentru Franța în fazele eliminatorii ale competițiilor de anvergură din ultimii opt ani. Cine se va impune de această dată?

Va fi, foarte probabil, ultima confruntare directă între liderii actualei generații a celor două echipe – Pau Gasol pentru Spania, respectiv Tony Parker pentru Franța. Cei doi au fost adversari la toate concursurile de-a lungul impresionantelor cariere pe care le-au avut, atât la club, cât și la echipa națională. Este de așteptat ca ambii să renunțe la echipa națională după Jocurile Olimpice, urmând ca din sezonul 2016/17 să fie colegi de echipă la San Antonio Spurs.

Să nu îi uităm pe ceilalți veterani din cele două echipe – Rudy, Navarro, Reyes de o parte, respectiv Diaw, Batum, Pietrus de cealaltă. Alături de Rodriguez, Llull și Mirotic respectiv De Colo, Heurtel și Gobert.

Meciul dintre Spania și Franța se va desfășura miercuri (17.08), cu începere de la ora 20:30 (ora României), fiind transmis în direct la TVR.

Foto: eurobasket2015.org

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.