Phoenix Galați s-a retras din Liga Națională de baschet feminin din considerente financiare

Phoenix Galați a anunțat în cursul zilei de joi (02.11), în cadrul unei conferințe de presă, că retrage echipa feminină din Liga Națională de baschet și formația satelit din Liga 1. Cauzele acestei decizii sunt de ordin financiar, sprijinul de la bugetul local diminuându-se drastic potrivit comunicatului oficial emis de către clubul de la malul Dunării.

Pe parcursul ultimelor luni, conducerea clubului din Galați a făcut apel către mediul privat pentru a se găsi soluții de a nu perturba activitatea niciunei echipe din cadrul proiectului. Imposibilitatea de a acoperi gaura lăsată de diminuarea sprijinului de la bugetul local a condus spre această situație.

Decizia este cu atât mai regretabilă cu cât Phoenix Galați este unul dintre proiectele de urmat în sportul cu mingea la coș din țara nostră. Clubul a fost fondat de către Florin Nini, la începutul deceniului precedent, cu scopul de a oferi tinerilor gălățeni posibilitatea de a deprinde tainele sportului cu mingea la coș în mod organizat.

Clubul a crescut de la un an la altul. Phoenix a avut la un moment dat acoperite toate categoriile de vârstă în baschetul juvenil, atât la masculin, cât și la feminin. Pasul următor, de altfel firesc în cadrul proiectului, a fost deschiderea secției feminine de baschet la nivel de seniori, care a promovat în eșalonul de elită. Ulterior același parcurs l-a avut și echipa masculină.

Palmaresul clubului cuprinde 30 de medalii la nivel juvenil. Este vorba despre 11 titluri naționale, 11 medalii de argint și opt de bronz. Echipele de seniori au avut prezențe în playoff-ul Ligii Naționale, atât la masculin, cât și la feminin.

Președintele Phoenix Galați, Florin Nini a declarat următoarele în cadrul conferinței de presă desfășurate joi (02.11), potrivit site-ului oficial al clubului:

„V-am chemat în această conferință de presă pentru a vă anunța decizia de a desființa secția feminină de senioare a clubului Phoenix. Nu e plăcut, ne doare, recunoaștem asta. Trebuie să se înțeleagă că dacă era același buget ca cel din anul trecut, am fi putut continua cu ambele echipe cel puțin la același nivel de performanță, dar cum scăderea de finanțare a fost drastică a trebuit să ne reducem pentru moment activitatea. Ni s-a făcut o vină din partea Comisiei de Sport din faptul că aveam două echipe de seniori înscrise în campionat. Sportul înseamnă să te dezvolți, iar noi am dezvoltat clubul. Se vorbește mult de sportul de masă, că se dorește însă doar se vorbește, noi și îl și facem pentru că avem un Centru de Copii foarte puternic și bine dezvoltat. Copiii cresc și au nevoie de idoli pentru a le lua locul seniorilor de astăzi. De ani de zile am gândit și am pus la punct piramida, de la cele mai mici grupe până la nivelul seniorilor și până astăzi am fost singurul club din România care se putea lăuda cu așa ceva. Am devenit incomozi, ni s-a sugerat că mai bine renunțăm la o echipă pentru a o putea salva pe cealaltă. Nu vrem rezultate pocnind din degete, pentru că ați văzut echipe campioane ale României care au dispărut peste noapte. Noi nu vrem să dispărem definitiv niciodată, pentru că avem în spate copiii care vor crește.

Am avut mulți gălățeni la nivelul seniorilor, inclusiv la echipa de fete pe care o retragem din campionat aveam șase jucătoare gălățence. De bani era nevoie să ne putem dezvolta în baza unei strategii, e ca la școală, nu poți să treci din clasa a doua, direct în clasa a opta.

Aveam nevoie de acea suplimentare pentru a supraviețui, dar domnul Bugeac s-a opus. Mi-a făcut pledoarie pentru șah și pentru rugby. A făcut partizanat pentru alte cluburi și alte discipline sportive. Eu știu că trebuie să existe obiectivitate la comisie și să se vadă clar ce face fiecare și să se aloce bani pe merit.

În momentul de față nu am primit banii nici din cei 590.000 alocați în 25 septembrie. S-a zis că ședința va fi în august, a fost la final de septembrie și au mai trebuit încă trei săptămâni, apoi până s-au semnat documentele și s-a dat drumul la bani, însă doar la o parte. E imposibil de rezistat, avem foarte multe echipe înscrie în competiție și avem cheltuieli în fiecare săptămână cu organizarea meciurilor.”

Phoenix Galați a început stagiunea 2017/18 cu cinci înfrângeri din tot atâtea partide disputate în LNBF. În plus, echipa satelit a înregistrat deja o neprezentare, iar o a 2-a astfel de măsură ar fi condus la excluderea echipei satelit din Liga 1, respectiv depunctarea echipei din LNBF și sancționarea pecuniară a clubului.

Așadar, dispariția echipei feminine din cadrul Phoenix Galați reprezintă o veste negativă nu doar pentru proiectul aflat în derulare la malul Dunării și pentru pasionații de sport de performanță din localitate ci afectează în mod negativ imaginea întregului sport din România. În pofida faptului că acest proiect a demonstrat că poate să crească sănătos, de la bază spre vârful sportului de performanță, el nu a găsit sprijin de la autorități pentru a putea continua activitatea.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.