Pe scurt despre ședința conducătorilor de cluburi din LNBM

Vineri (19.04), la Cluj-Napoca, a avut loc o ședință a conducătorilor de cluburi din Liga Națională de baschet masculin cu conducerea Federației Române de Baschet. În cadrul acesteia s-a discutat despre actualul sezon și s-au făcut diferite propuneri pentru următoarea stagiune.

La această întâlnire au participat reprezentanții a 17 cluburi. Este vorba despre Mircea Cristescu (U-BT Cluj-Napoca), Horatiu Floca (BC CSU Sibiu), Serban Sere (CSM CSU Oradea), George Opris (CSM Sighetu Marmatiei), George Trif (CSM Tg. Mures), Laszlofy Botond (CSM VSKC Miercurea Ciuc), Ionut Berca, (ACS Tg. Jiu), Alin Sipos (CSO Voluntari), Andrei Talpes (ABC Athletic Constanta), Mihai Petrut (CSM Focsani 2007), Florin Atanasiu (CSM Phoenix Galati), Silviu Corodi (BCMU FC Arges Pitesti), Eugen Parvulescu (CSM Medias), Dragos Barbu (CSA Steaua Bucuresti), Vasile Galca (Dinamo Stiinta Bucuresti), Zoltan Safar (Agronomia Bucuresti) si conducerea Universitatea Cluj-Napoca.

Discuția s-a concentrat aproape în totalitate asupra modului de organizare a competiției. Au existat păreri împărțite cu privire la diferite aspecte organizatorice ori cu privire la sistemul competițional. S-au menționat părțile pozitive, dar și cele negative cu privire la modul de organizare al competiției.

S-a discutat despre faptul că anumite echipe nu au avut concurență în grupele valorice din care au făcut parte, astfel încât interesul publicului a scăzut. Au fost aduse în discuție și situații de infrastructură, anumite săli nefiind adecvate disputării unor meciuri de acest nivel.

Totodată s-a accentuat faptul că acest mod de organizare al Ligii Naționale a fost adoptat cu scopul de a ajuta cluburile nou înființate, respectiv pe cele mici, fără o bogată tradiție în această disciplină, totul cu scopul de a le ajuta să atragă finanțare fie din sector public ori privat, dat fiind faptul că respectivele echipe sunt înscrise în LNBM, statut pe care, pe criteriu exclusiv sportiv, nu l-ar putea dobândi.

Nu au lipsit nici discuțiile cu privire la branding și promovare a sponsorilor, respectiv de atragere a unor noi parteneri. Totodată s-au făcut referiri la taxe și la modalitatea de plată a acestora, respectiv la respectarea termenelor și a prevederilor regulamentare prestabilite.

Președintele FR Baschet, Horia Păun, a prezentat celor prezenți propunerile pentru sezonul competițional 2019/20. Acesta va avea două faze în sezonul regulat, similar actualei ediții de campionat.

Astfel, participantele ar urma să fie repartizate în grupe valorice după cum urmează:

Faza 1 – trei grupe valorice

Grupa valorică principală – opt echipe
Grupa valorică intermediară – opt echipe
Grupa valorică inferioară – restul echipelor înscrise

Faza 2 – patru grupe valorice

Grupa Roșie – șase echipe
Grupa Galbenă – șase echipe
Grupa Albastră – șase echipe
Grupa Verde – restul echipelor rămase

Grupa Roșie ar urma să fie alcătuită din primele șase clasate la încheierea grupei valorice principale în faza 1.

Grupa Galbenă va fi alcătuită din ultimele două clasate în grupa valorică principală, primele trei din grupa intermediară și prima din grupa inferioară.

Grupa Albastră ar urma să fie compusă din ultimele cinci clasate în grupa intermediară, respectiv locurile 2-4 din grupa inferioară.

O astfel de alcătuire a grupelor ar preveni situația consemnată în actualul sezon, când grupa valorică intermediară a avut doar patru echipe, una dintre ele fiind incapabilă să facă față celorlalte combatante. De aici a rezultat o luptă aproape inutilă pentru calificarea în faza a 2-a, respectiv posibilitatea ca anumite echipe să economisească bani, aceștia fiind investiți în jucători exclusiv pentru faza a 2-a a sezonului regulat, în timp ce alte echipe au investit constant pe tot parcursul stagiunii.

Cupa României ar urma să aibă un sistem competițional asemănător cu cel din sezonul 2018/19. S-a subliniat că există intenția de a organiza Final Four-ul Cupei României separat de All Star Game, însă trebuie ținut cont și de calendarul internațional, acesta implicând participare în cupele europene pentru anumite cluburi, respectiv participarea echipei naționale a României în campaniile de calificare pentru EuroBasket și/sau World Cup.

Nu este exclus ca în grupa valorică inferioară să se adopte un regulament care să interzică utilizarea jucătorilor străini și să fie încurajată promovarea jucătorilor autohtoni tineri. Totodată s-a discutat despre oportunitatea reînființării Ligii 1 pentru a permite cluburilor cu mulți jucători tineri în componență să dispute cât mai multe jocuri. Cert este că un club nu va putea să înscrie mai multe echipe în Liga Națională, nici măcar în grupe valorice diferite.

O altă discuție a fost legată de obligativitatea cluburilor de a avea o echipă proprie la nivel de juniori, fără parteneriate cu alte structuri sportive. De asemenea, s-a propus menținerea regulii adoptate anul trecut, care obligă echipele din LNBM să aibă cel puțin două echipe înscrise în sezonul 2019/20 în competițiile juvenile, fiind permise parteneriatele cu alte cluburi.

Nu s-a discutat despre numărul de jucători străini, dar cel mai probabil acest subiect va fi propus în următoarea ședință a Consiliului Director. Este de așteptat de regulamentul utilizat în sezonul 2018/19 să fie păstrat și pentru următorul.

În cadrul ședinței conducătorilor de club s-au făcut doar propuneri, decizii urmând a fi luate de către Consiliul Director.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.