CSM CSU Oradea a obținut cel de-al 2-lea titlu național din istorie

CSM CSU Oradea este prima echipă de la întreruperea hegemoniei lui CSU Asesoft Ploiești care câștigă două titluri de campioană a României. Formația roș-albastră a câștigat Liga Națională în sezoanele 2015/16 și 2017/18.

CSU Asesoft Ploiești a câștigat 11 titluri naționale în decurs de 12 sezoane. Acest lucru s-a întâmplat între 2003/04 și 2014/15. Oradea a triumfat în 2015/16 și 2017/18, cele două performanțe ale bihorenilor fiind intercalate de triumful lui U-BT Cluj-Napoca. De altfel, în ultimii 18 ani doar cinci echipe au fost campioane în României. Alături de cele 11 titluri ale prahovenilor, respectiv cele două campionate cucerite de bihoreni, U-BT Cluj-Napoca (2011, 2017_ și West Petrom Arad (2001, 2002) au obținut câte două titluri, iar Dinamo București (2003) a câștigat unul.

În altă ordine de idei, Steaua CSM EximBank este cea de-a 6-a echipă care a disputat cel puțin două finale consecutive de campionat. Alături de BC Mureș, formația din capitală a fost învinsă în ambele. BC Mureș a pierdut ultimul act în 2015 și 2016, iar Steaua în 2017/18. Aradul a jucat trei finale consecutive între 2001 și 2003, pentru ca Dinamo București să aibă patru finale în succesiune între 2002 și 2005. Primii au câștigat două din cele trei serii disputate pentru trofeu, iar cei din urmă au învins o dată în cele patru finale susținute. Echipa din Cluj-Napoca a pierdut finala din 2010 și a câștigat-o pe cea din 2011.

CSM CSU Oradea și CSM Steaua EximBank au disputat prima finală de campionat în istorie. Niciodată cele două echipe nu s-au confruntat direct în ultimul act. Interesant este că CSM Oradea și Steaua București au disputat finala Superligii Naționale la polo în acest sezon competițional. În cadrul acestei discipline a triumfat formația militară cu 3-0 la general.

Dinamo București continuă să fie cea mai titrată echipă din baschetul masculin românesc cu 22 titluri. Ultimul datează din 2003. Locul 2 aparține Stelei București cu 21 trofee, ultimul consemnat în 1991. Podiumul este completat de CSU Asesoft Ploiești cu 11 trofee, ultimul consemnat în 2015. Universitatea Cluj-Napoca are în palmares cinci titluri naționale. Ultimul datează din 2017.

Urmează un grup de patru echipe cu câte două titluri naționale. Este vorba despre Metalul București (1951, 1952), West Petrom Arad (2001, 2002), CSU Sibiu (1995, 1999), respectiv CSM Oradea (2016, 2018). În fine, BCM U Pitești are un titlu național, obținut în anul 2000.

Așadar, în 68 ediții de campionat desfășurate s-au consemnat nouă campioane ale României. Trei provin din București și însumează 45 titluri naționale. Ploiești, Cluj-Napoca, Arad, Sibiu, Oradea și Pitești sunt celelalte orașe care au câte un club devenit campion al României, fie o dată, fie de mai multe ori.

Foto: www.oradealife.ro

1 comentarii On CSM CSU Oradea a obținut cel de-al 2-lea titlu național din istorie

  • Oradea și Cluj domina baschetul autohton după dispariția Asesoft.
    Steaua a avut buget și valori individuale însă echipa nu a avut un joc colectiv prea bun și nici apărarea nu a fost la un nivel ridicat.
    Clujul a avut valoare însă nu a putut sa o confirme.
    În final tandemul Richards -Zeno a fost imbatabil.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.