Oradea a mai câștigat un pariu

Martin Zeno a confirmat încă o dată că este un jucător determinant în echipele care joacă pentru a câștiga trofee. Americanul a cucerit cel de-al 2-lea titlu de campion al României și al 5-lea din întreaga carieră profesionistă. Drumul parcurs însă de omul originar din Sulphur, Louisiana, a fost mai greu ca oricând.

Nord-americanul evoluează la CSM CSU Oradea din luna februarie a anului 2016, fiind elementul cheie în triumful bihorenilor din sezonul 2015/16, la primul titlu al acestora. Zeno a fost la fel de important în câștigarea LNBM – ediția 2017/18.

Accidentat la genunchi în luna septembrie, la primul meci oficial al sezonului 2017/18, la Botevgrad, Zeno a avut șapte luni de coșmar. Împreună cu staff-ul tehnic, cel medical și cu conducerea administrativă a clubului a luat decizia de a încerca să se recupereze fără intervenție chirurgicală. A revenit în luna decembrie, însă la cel de-al 3-lea meci disputat accidentarea a recidivat.

În mod firesc s-a luat decizia unei intervenții chirurgicale asupra genunchiului afectat. Conștient de faptul că ratarea în întregime a sezonului ar echivala cu declinul, dacă nu chiar finalul, carierei sale de baschetbalist, Martin Zeno a depus un efort uriaș pentru a se recupera în timp util și să fie apt pentru playoff-ul campionatului.

Iar aici nu fac referire absolut deloc la ce implicații psihologice pot avea două accidentări la genunchi suferite într-un interval atât de scurt. Menționez însă acest lucru pentru a sublinia cât mai clar faptul că Zeno, pe lângă calitatea baschetbalistică, este un tip redutabil din punct de vedere mental. Trebuie să fie, cum altfel să răzbești într-o familie cu 12 frați?

Similar cazului Will Franklin, tandemul Cristian Achim – Șerban Sere a avut încredere deplină în jucător, dar și în oamenii care au pus umărul la procesul de recuperare al jucătorului accidentat. Similar cazului Franklin timpul a confirmat de ce acești oameni au asemenea încredere în jucător.

Zeno a revenit pe parchet în data de 11 aprilie anul curent. Două luni mai târziu, mai precis pe 12 iunie, Oradea devenea campioană.

Americanul s-a reaccidentat pe 28 decembrie 2017, în victoria cu CSM Steaua ExiBank, scor 89-81. El a revenit în eșecul din 11 aprilie 2018 cu același oponent, scor 68-82. Și-a completat cel mai dificil sezon al carierei cu 3-1 la general în seria cu exact același adversar, CSM Steaua EximBank.

Zeno a disputat 20 partide în ediția 2017/18 a Ligii Naționale. El a disputat 17 partide între 11 aprilie și 12 iunie. A încheiat stagiunea cu medii statistice de 14.2 puncte, 3.9 recuperări, 2.4 pase decisive și 1.3 intercepții pentru 13.5 la eficiență în 24:16 minute pe partidă. A avut procentaje de 50% la aruncările de două puncte, 34% la trei puncte, respectiv 78% la linia de pedeapsă.

CSM CSU Oradea a câștigat 16 din cele 20 partide disputate de Zeno. Fără american, Leii Roșii au avut 15-9. De notat că numărul 3 de la Oradea a jucat în 17 din ultimele 18 meciuri ale echipei sale din sezonul 2017/18. Bihorenii au câștigat 13 partide.

De notat că după accidentarea lui Muhamed Pasalic și revenirea lui Martin Zeno, CSM CSU Oradea a disputat 16 partide cu următorii jucători străini: Vaidas Kariniauskas, Kris Richard, Martin Zeno, Goran Gajovic, Dean Denison și Arturas Valeika. Cele două meciuri în care bihorenii au jucat în altă formulă au fost meciul din TOP 6 de la Sibiu, pierdut cu 92-93 (jucat fără Zeno, menajat), respectiv Meciul 1 din primul tur al playoff-ului, pe teren propriu cu Pitești, pierdut cu 62-66 (jucat fără Kariniauskas, răcit). Așadar, în formula cu cei șase străini enumerați, CSM CSU Oradea a jucat 16 partide și a câștigat 13. Asta în condițiile în care anterior Zeno nu jucase niciodată alături de Kariniauskas și Richard (cât de bine arată cei doi americani împreună pe parchet!), iar alături de Gajovic și Valeika jucase patru, respectiv trei meciuri.

Trebuie subliniat că succesul echipei orădene a fost unul colectiv. Principalul factor a fost scouting-ul, urmat îndeaproape de apărare și de capacitatea echipei de a pune în aplicare planul de joc la fiecare meci. Prestațiile lui Kris Richard, Sean Denison și Vaidas Kariniauskas în ambele faze ale jocului, aportul impresionant al lui Arturas Valeika în defensivă, respectiv contribuțiile celorlalți jucători din lotul echipei orădene au fost impresionante și nu pot fi contestate. Însă prezența pe parchet a lui Zeno a adus formației antrenate de Cristian Achim un plus de siguranță, de încredere și mai ales de știință în ceea ce privește abordarea meciurilor decisive. Zeno este fără îndoială jucătorul care trăiește pentru astfel de jocuri!

Un aspect extrem de important în jocul lui Zeno a fost întotdeauna motivația. El a găsit-o în acest sezon, unul cumplit din pricina accidentărilor. Cele șapte luni pe tușă se pare că au reprezentat o sursă de motivație. Revenit după două accidentări la genunchi, ceea ce înceamnă o scădere a mobilității, a exploziei, a forței, Zeno a fost aproape de neoprit în pătrundere.

Antrenorul Cristian Achim a fost ridiculizat de o parte a suporterilor echipei orădene, dar mai ales de cei ai echipelor adverse, ori a publicului neutru pentru că a rostit în mod obsesiv în timeout cuvântul „penetration”. Cine a văzut finala, a văzut playoff-ul, a urmărit jocul lui Zeno și înțelege ceva din jocul de baschet, nu mai are de spus nimic. Acțiunile în care Zeno a pus mingea în pământ și a atacat adversarul, apropiindu-se de coș în dribling, indiferent că vorbim despre acțiuni unu la unu, mismatch, contraatac ori tranziție, s-au finalizat fie cu coș, fie cu prezența la linia de pedeapsă. Fără a pomeni cât de letal este Kris Richard în „penetration”.

Martin Zeno, absolvent al universității Texas Tech, unde a jucat sub comanda lui Bob Knight – unul dintre cei mai importanți, dar și duri antrenori din NCAA, a câștigat un titlu de campion în Cipru și două în Finlanda, iar de acum are două titluri și în România. El a fost un factor determinant în toate finalele pe care le-a disputat. În finala LNBM 2018, Zeno a avut medii statistice de 16.3 puncte, 4.3 recuperări, 3.5 pase decisive, 2.5 intercepții și 1.7 posesii pierdute pentru 17.0 la eficiență.

În vârstă de 32 ani, Zeno deține recordul absolut de puncte marcate într-un meci din Basketball Champions League. El a înscris 42 puncte în partida câștigată la prelungiri de CSM CSU Oradea, asupra lui Kataja Basket.

Foto: Roby Boros

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.