Opinie despre decizia transmisiei meciurilor etapei a 27-a în LNBM

Meciul dintre U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu, contând pentru etapa a 27-a din Liga Națională de baschet masculin – ediția 2017/18 va fi transmis pe internet, prin intermediul FRB TV (canalul YouTube al Federației Române de Baschet). Partida se dispută miercuri (11.04), cu începere de la ora 19:00.

Confruntarea dintre primele două clasate în ierarhia la zi a Ligii Naționale de baschet masculin – ediția 2017/18 nu va fi transmisă la TV. DigiSport, partenerul oficial al Federației Române de Baschet pentru transmisiuni TV, a decis să transmită celelalte două jocuri ale rundei din TOP 6. Este vorba despre confruntarea ce opune pe BCM U FC Argeș Pitești și BC SCM Timișoara, în cursul zilei de miercuri (11.04), cu începere de la ora 18:00, respectiv cea care aduce față în față pe CSM CSU Oradea și CSM Steaua EximBank, în aceeași zi, de la ora 20:00.

Fără să am o poziție oficială din partea FR Baschet, ori a DigiSport, cred că există o explicație logică pentru decizia de a nu transmite pe TV tocmai Derby-ul Ardealului. Încerc să o prezint mai jos.

Runda se joacă în întregime pe parcursul unei singure zile. Acest lucru se datorează unei sume de factori. Pe de o parte pentru că venim tocmai după Sărbătorile Pascale. Echipele care evoluează în deplasare trebuie să călătorească, lucru care se face la modul general în LNBM cu o zi înainte de meci. Cu alte cuvinte, toate echipele au fost acasă în cursul zilei de luni, atunci când a fost sărbătoare. Desigur, termenul de sărbătoare nu există în sportul profesionist, adică toată lumea s-a antrenat în cursul zilei de luni (și duminică) însă s-a luat decizia de a nu programa meciuri în cursul zilei de marți pentru a nu pune jucătorii și antrenorii să călătorească în cursul zilei de luni.

Cum spuneam în sportul profesionist nu există sărbătoare. Am văzut cu toții că Meciul 1 al finalei din Liga Adriatică s-a disputat luni (09.04), într-o zi de sărbătoare pentru majoritatea protagoniștilor acelei partide. Au fost o mulțime de evenimente sportive cu ocazia sărbătorii Paștelui ortodox. Exemple găsim foarte repede la o simplă căutare pe internet. Deosebirea constă însă în costuri. Și vă ofer un exemplu dela un nivel foarte ridicat.

Pasionații de handbal știu foarte bine prin ce a trecut Rhein-Neckar Lowen, campioana în exercițiu a Germaniei, pe data de 24 martie, din cauza obligațiilor pe care le are față de postul de televiziune DSF, deținătorul drepturilor de televizare pentru campionatul național al Germaniei (un fel de NBA al handbalului). Pe scurt, datorită sumelor uriașe de bani pe care postul TV amintit le varsă în conturile echipelor de handbal din Bundesliga, campioana Germaniei s-a văzut nevoită să joace în cadrul aceleiași zile (24 martie 2018) cu echipa a 2-a un meci din Liga Campionilor (pe care l-a pierdut la diferență de 24 goluri, ceea ce a echivalat automat cu eliminarea în optimile de finală ale competiției), deoarece a fost obligată să dispute un meci de campionat pe terenul penultimei clasate. Contractul este atât de clar și de ferm încât echipele din campionatul Germaniei sunt obligate să joace conform solicitărilor postului TV și mai mult, sunt obligate să joace în cea mai bună formulă posibilă. O decizie de a juca cu echipa a 2-a în meciul de campionat ar fi atras sancțiuni drastice împotriva clubului menționat și e posibil să fi avut repercusiuni asupra întregului campionat german. Prin urmare, Rhein-Neckar Lowen a fost nevoită să sacrifice participarea în Liga Campionilor deoarece ambele competiții au programat-o să joace pe 24 martie anul curent.

Firește, în campionatul României la baschet masculin nu există astfel de clauze și nici sumele plătite către cluburi nu sunt formate din 6-7 cifre.

Celălalt factor care a condus, în opinia subsemnatului, la decizia de a programa toată etapa în cursul unei singure zile constă în faptul că la finele săptămânii este programată o altă rundă. Una care începe vineri (13.04), cu meciul dintre U-BT Cluj-Napoca și CSM Steaua EximBank. Ambele vor juca la distanță de mai puțin de 48 ore de la etapa intermediară, însă acest lucru este convenabil ambelor formații. Pe de o parte Clujul nu călătorește între meciuri. Pe de alta CSM Steaua leagă deplasările din Vest, miercuri la Oradea, vineri la Cluj-Napoca. Celelalte partide din runda a 28-a se vor disputa sâmbătă (14.04).

Sunt de părere că decizia de a transmite meciurile de la Pitești și Oradea, în detrimentul celui de la Cluj, pe DigiSport este logică din perspectiva costurilor. DigiSport deține care de transmisie la Oradea, Brașov și București. Nu are la Cluj-Napoca. Este mai simplu și mai puțin costisitor să produci transmisii TV în felul în care a ales DigiSport pentru această etapă. E dificil să transmiți în aceeași zi două meciuri dintr-o zonă în care ai un singur car. Bine-nțeles, nu este imposibil, doar că implică anumite costuri. Care, cu tot regretul, nu se justifică. Tocmai pentru astfel de situații a apărut FRB TV.

Un argument pentru care consider că transmisia pe internet a meciului de la Cluj-Napoca este inspirată

Dincolo de faptul că în majoritatea caselor din România există conexiune la internet, a cărui calitate este bună spre foarte bună, indiferent de furnizor. Dincolo de faptul că avem posibilitatea să urmărim transmisiunea meciului de la Cluj-Napoca în direct pe internet, există avantajul că acel meci, transmis de FRB TV, rămâne public și disponibil în lista de înregistrări a canalului. Cu alte cuvinte oricine poate să revadă meciul în întregime sau o singură fază, oricând poftește imediat după terminarea transmisiunii. Lucru care în cazul transmisiunilor DigiSport nu e valabil (aproape toate meciurile se difuzează în reluare, dar acest lucru se întâmplă noaptea sau dimineața, la ore puțin accesibile acelei categorii care are serviciu sau școală).

Calitatea transmisiunilor FRB TV este bună spre foarte bună. Nu există unghiuri multiple de transmisie. Foarte adevărat. Nu auzim ce vorbesc antrenorii și jucătorii în timeout. Nu avem la fel de multe reluări în timpul meciului (care câteodată ne scot din sărite la DigiSport). Însă imaginea este solidă, iar comentariul este de calitate.

În plus, să urmărim transmisiunea de pe internet la TV este la îndemâna celor care au investit într-un televizor performant. Dar aici nu voi insista deoarece implică anumite costuri pe care nu toată lumea și le permite.

Revin însă la DigiSport. Cu riscul de a fi considerat, încă o dată, avocatul acestui post TV. De la apariția canalelor DigiSport, baschetul a devenit disciplina numărul 1 în jocurile colective transmise din România. Excepția este fotbalul, însă e și dificil să concurezi cu el. Am mai subliniat și în trecut, dar o voi repeda ori de câte ori consider că este necesar. Ceea ce a făcut DigiSport pentru baschetul românesc este imposibil de apreciat în cuvinte. Să produci atâtea transmisiuni dintr-un campionat în care echipele dispar și/sau se chinuie să-și ducă zilele este ceva cu adevărat remarcabil.

Desigur se poate discuta foarte mult despre anumite transmisiuni nerealizate, difuzate cu întârziere sau decalat din cauza unor alte transmisiuni achiziționate de DigiSport. Foarte adevărat. Din păcate majoritatea nu cunosc cifrele. Eu am o mică idee, chiar dacă nu am imaginea completă și clară, astfel încât îmi permit să spun că înțeleg foarte bine de ce o transmisiune de fotbal, tenis sau altă disciplină are prioritate în fața baschetului. Nu spun că îmi convine, dar spun că înțeleg. Chiar dacă pe moment mă enervez. Totuși, trebuie știut faptul că pentru a produce un număr atât de mare de transmisiuni precum DigiSport implică niște costuri majore. Și încă o dată o spun, nu există altă televiziune în România care să aibă resursele necesare pentru a produce atâtea transmisiuni sportive (baschet, fotbal, handbal, volei, tenis etc) precum DigiSport.

Meciul dintre U-BT Cluj-Napoca și BC CSU Sibiu de miercuri (11.04), cu începere de la ora 19:00, poate fi urmărit în link-ul alăturat.

Transmisii TV și online în următoarea perioadă (rubrica se actualizează):

Transmisiuni TV

2 comentarii On Opinie despre decizia transmisiei meciurilor etapei a 27-a în LNBM

  • Foarte corectă analiza. Am un singur amendament, referitor la reluările meciurilor de baschet. Sunt fie la 2 noaptea, fie la 10 dimineața ( în cel mai fericit caz), dar nu sunt convins ( chiar nu se pune problema de costuri) că sunt mai mulți telespectatori la a șaptea reluare a rezumatului campionatului belgian de fotbal ( sau francez,sau italian, chiar spaniol ), decît la o reluare pe Digi 4 la ora 18, a unui meci de baschet Sibiu – Oradea sau Cluj – Steaua !

  • Sincer, as prefera ca toate meciurile sa fie transmise pe youtube de catre federatie.
    M-am saturat ___________ digi carora nu le pasa deloc despre baschet si isi bat joc de acest sport si de noi. Mai bine sa le transmita, care poate pune niste oameni competenti sa comenteze un meci de baschet. Prefer sa vad o inregistrare pe youtube la orice ora, nu sa ma uit la reluarile lor de la ore de _____ (gen 12 noaptea).

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.