Noul Parker

Baschetul european continuă să mustească de talent. După ce în ultimii ani, sportul cu mingea la coș de pe bătrânul continent a furnizat către NBA nume precum Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokic, Kristaps Porzingis, Bogdan Bogdanovic sau Luka Doncic, iar la ora actuală gruzinul Goga Bitadze se anunță următorul mare talent care va lua calea Statelor Unite ale Americii, se pare că și Franța este pregătită să furnizeze următorul nume de referință al generației de mâine.

Născut în anul 2001, înalt de 1.92 metri, evoluând la pozițiile 1-2, Theo Maledon este acesta. El evoluează la LDLC Asvel Villeurbane, acolo unde lucrează sub comanda tandemului Zvezdan Mitrovic – Mirko Ocokoljic.

Maledon este considerat, pe bună dreptate, cel mai promițător jucător sub 18 ani din Europa la ora actuală. El a explodat în cursul acestui sezon în cadrul unei echipe ce evoluează sub presiunea rezultatului. LDLC Asvel Villeurbane este obligată să demonstreze că își merită locul în Euroligă, competiție în care a primit wildcard pentru următoarele două sezoane.

Chiar dacă wildcard-ul se acordă în funcție de alte criterii și nu de cel pur sportiv, Asvel Villeurbane are un buget ce o obligă la a câștiga campionatul Franței, dublat de un parcurs solid în EuroCup și cât mai multe meciuri câștigate în drum spre aceste obiective. Formația din Lyon are cel mai mare buget din istoria baschetului francez, iar acesta va crește în următorul sezon.

Theo Maledon, considerat unul dintre cei mai promițători jucători care la ora actuală nu evoluează în Euroligă

În plus, dincolo de presiunea pe rezultat, Maledon are concurență acerbă la pozițiile 1-2, pe care le acoperă cu brio la primul sezon în care face parte din lotul unei echipe de seniori cu normă întreagă. Theo a debutat în EuroCup pe parcursul sezonului trecut, când a bifat două prezențe pe plan continental. În sezonul 2017/18, el a acumulat nouă prezențe în campionatul din Franța, alături de cele 30 apariții în competiția U21 a Hexagonului.

Maledon a petrecut doi ani în cadrul Centre Federal, un proiect al forului de specialitate din Franța. El a fost legitimat de Asvel Villeurbane în vara anului 2017. Alături de participarea în diferitele acțiuni ale echipelor naționale juvenile ale Franței, Theo a acumulat experiență internațională prin participatea în Euroliga juniorilor (Adidas Next Generation Tournament) în trei sezoane.

În sezonul 2015/16 a jucat pentru INSEP, iar în sezonul 2016/17 a făcut-o pentru Centre Federal BB. În sezonul 2017/18, Maledon a evoluat pentru Asvel Villeurbane în cadrul turneului juniorilor organizat sub egida Euroleague Basketball. Alături de naționalele juvenile ale Hexagonului, Maledon a câștigat medalia de aur la Campionatul European U16 Divizia A din anul 2017, la Podgorica, Muntenegru. De asemenea, a cucerit argintul la Campionatul Mondial U17 în 2018, la Santa Fe, Argentina.

În cadrul primului sezon cu normă întreagă la nivel de seniori, sub presiunea rezultatului și cu o concurență acerbă pentru câștigarea minutelor, lipsit de experiență, dar deosebit de inteligent, foarte bine antrenat și extrem de ambițios, Theo Maledon a jucat în toate meciurile lui LDLC Asvel Villeurbane în cele două faze ale grupelor din EuroCup, pe care le-a promovat cu brio, avansând în playoff-ul competiției. Acolo unde va încerca să aibă un parcurs cât mai lung și de succes.

Maledon are medii statistice de 6.8 puncte, 2.5 recuperări, 1.9 pase decisive pentru 6.5 la eficiență în 17:26 minute pe partidă la nivel de EuroCup, anticamera Euroligii. El are procentaje de peste 40% atât la aruncările de două puncte, cât și la cele de pe semicerc. Theo are și 80% la linia de pedeapsă.

În schimb, în LNB Pro A – primul eșalon baschetbalistic al Franței, Maledon are 18 meciuri jucate, fiind titularizat în 11 dintre ele. Aici are medii statistice de 7.6 puncte, 2.3 pase decisive și 2.0 recuperări pentru 8.7 la eficiență. El are procentaje de peste 60% la aruncările de două puncte, respectiv 97% la linia de pedeapsă!

Prestațiile din acest sezon, respectiv traiectoria sa în baschetul din Hexagon, i-au adus lui Maledon prima convocare la echipa națională a Franței. El a făcut parte din lotul echipei antrenate de către Vincent Collet în calificările FIBA Basketball World Cup. Theo a participat la cantonamentul Franței din fereastra a 5-a a amintitelor calificări, însă nu a apucat încă să debuteze. Ar putea să o facă însă în ultima fereastră, programată la finele lunii în curs.

Este prematur să ne gândim că următorul pas pentru acest tânăr este NBA-ul. Rămâne de văzut cum va termina sezonul în curs. De asemenea, el poate să amâne participarea în Draft și s-ar putea să fie tentat de un nou sezon alături de Asvel Villeurbane. Tentația de a participa în Euroligă, competiție ce îl poate căli și care îi poate servi ca o experiență extrem de utilă, pare să fie pasul cel mai indicat și sigur pentru un tânăr al cărui viitor în baschet se anunță nu doar promițător, dar și deosebit de atractiv.

Material publicat în revista CSU Fans Magazin – numărul 196

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.