Noile prevederi ale regulamentului jocului de baschet – Timpul de atac

FIBA a adoptat un nou set de reguli și le implementează în toate competițiile de la startul sezonului competițional 2018/19. Conform acestora s-au disputat primele două meciuri oficiale susținute de CSM CSU Oradea în acest început de sezon și va fi implementat în Cupa României și Liga Națională, competiții ce urmează să înceapă.

În acest text vă prezentăm modificările de afectează timpul de atac.

Repunerea mingii după schimbarea posesiei ca urmare a opririi timpului de joc

Cronometrul de atac trebuie resetat, ori de câte ori jocul este oprit de către un arbitru, pentru o abatere sau o greşeală (turnover – pași, dublu dribling, mingea iese în afara terenului, fault ofensiv, atac expirat etc) comisă de echipa care controlează mingea. În aceste situații, posesia mingii se schimbă, ea revenind echipei aflate în defensivă la momentul intervenției arbitrului.

În această situație există două opțiuni. Dacă repunerea mingii se face:

în terenul din spate (backcourt), cronometrul de atac va fi resetat la 24 secunde.
în terenul din față (frontcourt), cronometrul de atac va fi resetat la 14 secunde.

Repunerea mingii după timeout cu 2:00 minute sau mai puțin din sfertul 4 (plus prelungiri)

Când cronometrul de joc indică 2:00 minute sau mai puţin în sfertul patru şi prelungiri, urmare a unui timp de odihnă acordat echipei îndreptăţite la posesia mingii din terenul ei din spate, antrenorul acestei echipe are dreptul să decidă dacă repunerea mingii în joc va fi efectuată din terenul ei din faţă sau din terenul ei din spate.

Dacă repunerea mingii în joc va fi administrată în terenul ei din faţă (frontcourt), cronometrul de atac va fi resetat după cum urmează:

– dacă 14 sau mai multe secunde sunt afişate pe cronometrul de atac la momentul când cronometrul de joc a fost oprit, cronometrul de atac va fi resetat la 14 secunde.
– dacă 13 sau mai puţine secunde sunt afişate pe cronometrul de atac la momentul când cronometrul de joc a fost oprit, cronometrul de atac nu va fi resetat, ci va continua de la momentul în care acesta a fost oprit.

Dacă repunerea mingii în joc va fi administrată în terenul din spate (backcourt) al echipei, cronometrul de atac va fi resetat la o nouă perioadă de 24 secunde sau va continua de la momentul în care acesta a fost oprit aşa cum este stabilit prin reguli.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.