Noah Klieger, unul dintre cei mai renumiți jurnaliști de baschet ai Europei, s-a stins din viață

Noah Klieger, unul dintre cei mai longevivi jurnaliști de baschet ai Europei, s-a stins din viață la vârsta de 92 ani. Supraviețuitor al lagărului de concentrare de la Auschwitz, Klieger a ajuns în FIBA Hall of Fame pentru contribuția adusă jocului de baschet.

Klieger a participat, scris și relatat de al 31 ediții EuroBasket, 11 ediții World Cup și opt ediții ale Jocurilor Olimpice. Israelianul a făcut parte din FIBA Media pentru mai bine de jumătate de secol și a fost membru onorific al FIBA Europe. A fost inclus în FIBA Hall of Fame în anul 2015. Dincolo de activitatea în slujba jocului de baschet și a jurnalismului din această disciplină sportivă, Noah Klieger a fost premiat cu titlul de „Cavaler al Legiunii de Onoare”, cea mai înaltă distincție oferită de statul francez.

Născut la Strasbourg, în Franța, Klieger a colaborat cu mai multe publicații de notorietate din Europa, incluzând L’Equipe, alături de care a debutat în 1953. De asemenea, a făcut parte din redacția celui mai mare ziar al Israelului, Yedioth Ahronoth, între 1957 și până la deces.

Între relatările lui Klieger se numără și marile performanțe ale echipei de baschet a lui Maccabi Tel-Aviv, mândria Israelului în sport. Între cei despre care Klieger a scris se numără regretatul Lonciu Davidescu, respectiv Titi Popa. Ambii au evoluat, ca antrenor, respectiv jucător, la clubul galben.

Baschetul european a dus întotdeauna lipsă de informații așa cum de altfel ar fi meritat. Klieger a fost un pionier al jurnalismului în sportul cu mingea la coș pe bătrânul continent și a devenit o legendă a acestei ramuri atât de importante. De fapt, în ziua dispariției unuia dintre cei mai mari jurnaliști din istoria baschetului european, un procent mult prea mare de oameni implicați în baschet continuă să fie incapabil să priceapă importanța presei în această disciplină.

De altfel, în zilele noastre o poză modificată sau un artificiu grafic este mai apreciat decât un text, oricât ar fi el de bine scris și de documentat, indiferent de semnatar. Firește, acest trend nu este sesizabil doar în baschet ci în orice ramură.

Comunicatul FIBA referitor la trecerea în neființă a lui Noah Klieger poate fi lecturat AICI, în limba engleză.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.