NCAA modifică sistemul în ceea ce privește drepturile „studenților-atleți”

NCAA, organizația care păstorește competițiile sportive la nivel universitar, adică sportul amator, în Statele Unite ale Americii, a stabili un nou regulamnt în ceea ce privește situația sportivilor. După ce știe, sportivii în ligile universitare nu pot fi remunerați și nici premiați, orice cadou, în bani, obiecte sau alte asemenea, fiind sancționate cu suspendare de conducerea ligii universitare.

Conducerea NCAA a prezentat modificări ale regulamentului, acestea creând deja confuzie, iar reacția oficialilior de la echipele din liga profesionistă nu a fost pozitivă. Potrivit anunțului făcut pe site-ul oficial, așa numiții student-athletes vor avea mai multă libertate și flexibilitate să decidă dacă și când doresc să treacă în liga profesionistă ori să-și continue activitatea academică. De asemenea, s-a anunțat că ei pot beneficia de sprijin financiar dacă decid să renunțe la școală și intenționează să-și reia studiile ulterior.

Iată lista modificărilor:

– Liceenii pot efetua vizite mai frecvente în campus-uri, costurile acestor vizite fiind suportate de colegii cu condiția ca acestea să fie vizite oficiale. Vizitele pot să înceapă din vara înaintea celui de-al 3-lea an de liceu.

– Liceenii de elită și studenții pot fi reprezentați e un agent, care îi poate ajuta cu sfaturi înainte de a lua decizia să treacă în sportul profesionist.

– Agenții trebuie să fie certificați și licențiați în cadrul unui program NCAA, cu standarde în ceea ce privește comportamentul și cu consecințe în caz de abateri.

– Studenții pot participa în NBA Draft pentru ca apoi să revină în NCAA dacă nu sunt selectați în NBA. Este o modificare față de situația actuală, care permite studenților să declare că participă la Draft și pot lua prte la acțiuni organizate de NBA, însă trebuie să se retragă din NBA Draft cu cel puțin 10 zile înaintea târgului de jucători dacă intenționează să rămână eligibil să-și continue activitatea academică și implicit să joace în NCAA.

– Universitățile din NCAA Division 1 vor fi obligate să suporte toate cheltuielile studenților care decid să treacă în liga profesionistă, iar ulterior revin pe băncile facultății pentru a-și finaliza studiile. NCAA va stabili un fond pentru universitățile care nu se pot descurca cu aceste cheltuieli din venituri proprii.

Modificările vin după ce FBI a desfășurat o amplă anchetă a cărei rezultat a evidențiat o sumedenie de nereguli, abuzuri și abateri de la reguli. Una dintre problemele remarcate a fost intenția NCAA de a pune reponsabilitatea evaluării jucătorilor din licee către USA Basketball, organizația care păstorește echipele naționale. Acest lucru a condus la diferite ipoteze potrivit cărora antrenorii echipelor naționale, incluzându-l pe Mike Krzyzewski, ar fi avut acces la informații despre jucători pe care alți antrenori din NCAA nu le au.

În schimb, NBA deține toate uneltele necesare pentru a organiza evenimente în care să participe jucătorii din liceu, precum Chicago pre-draft combine și Portsmouth Invitational camp. Cei mai buni jucători de la aceste campuri, stabiliți de către specialiștii NBA, vor avea libertatea să semneze cu agenți, aceștia având firește posibilitatea să ofere informații echipelor din NBA dincolo de ceea ce se vede pe terenul de baschet.

Se pare că mai mulți oficiali de la echipe din NBA s-au declarat surprinși de modificări și de rapiditatea cu care acestea sunt aplicate. Trebuie notat că toate modificările ce implică NBA vor fi aplicate de abia după ce conducerea ligii (adică patronatul), împreună cu sindicatul jucătorilor profesioniști vor ajunge la un acord și vor stabili când noile reguli se aplică. Potrivit lui John Calipari – unul dintre cei mai importanți oameni din baschetul universitar nord-american – noile prevederi ar putea intra în vigoare cel mai devreme în 2022. De altfel, orice modificare se aduce în NBA, ea trebuie acceptată atât de patronat, cât și de sindicat, urmând ca la semnarea noului contract colectiv de muncă noile reguli să fie prevăzute în acest document.

Este încă mult prea devreme pentru a concluziona dacă aceste măsuri vor fi în beneficiul tinerilor în condițiile în care în vremurile actuale (în sport și absolut toate domeniile de activitate) aspectul financiar este primordial. Pe de altă parte, lipsa de educație și de cunoaștere atinge cote alarmante în rândul tinerilor jucători din NBA, numărul celor care declară faliment la scurt timp după încheierea carierei de jucător (în cadrul căreia au încasat sume uriașe de bani) este în creștere, de asemenea, alarmantă.

Articole din aceeași categorie

1 comentarii On NCAA modifică sistemul în ceea ce privește drepturile „studenților-atleți”

  • Americanii au inteles mai demult ca fara scoala sportul este mai sarac si se poate transforma in drama
    Sper sa acordam si noi mai multa prioritate inteligentei in sport.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.