Naționala U18 feminin merită felicitări. FRBaschet, nu.

Duminică s-a încheiat Campionatul european U18 feminin, divizia B, găzduit de București. Selecționata țării noastre s-a clasat pe locul 6, cu un bilanț de 5 victorii și 3 înfrângeri. Un progres evident față de rezultatul obținut de aceeași generație în urmă cu 2 ani, locul 14, cu o victorie și 6 înfrângeri. Fetele antrenate de Mădălin Piperea au jucat cu îndârjire, s-au luptat pentru fiecare minge, au făcut risipă de efort la fiecare meci, au avut o atitudine pentru care atât ele, cât și staff-ul tehnic merită felicitări.

Nu același lucru poate fi spus și despre organizatorul competiției, Federația Română de Baschet care a fost protagonistul unui moment de un penibil cum rar întâlnești.

Campionatul European s-a desfășurat în două săli: Arena de Baschet, de 300 locuri, și Dinamo, de 2000 locuri. România, țară gazdă, singura selecționată din competiție care ar fi putut avea suporteri în tribune, a jucat în sala mai mică. Nu a fost comunicat un motiv oficial pentru care s-a luat această decizie, dar din comentariile făcute de apropiați ai Federației pe facebook am înțeles că a fost dorința jucătoarelor de a evolua în sala în care s-au antrenat. Acceptăm această logică, dar nu înțelegem de ce nu s-ar fi putut antrena la Dinamo. Lipsa pozițiilor în sală? Dar de când știa Federația de organizarea acestui turneu? Din lunea premergătoare startului, iar timpul a fost insuficient pentru a mai face ceva? Să fim serioși! Știa din 14 noiembrie 2014, adică de 8 luni de zile. Dacă dorea, FRB putea găsi poziții în Dinamo pentru antrenamentul naționalei. Dar nu a vrut să își asume responsabilitatea unei săli ce ar fi putut fi goală, a ales calea cea mai comodă și s-a ascuns în spatele dorinței lotului.

frb porti inchiseȘtiind că va juca în Arenă, o sală ce se umple repede cu cei 300 de bucureșteni fani ai baschetului care au aflat de competiție, cu oficialii și componentele altor loturi naționale, FRB a făcut tot posibilul ca restul lumii să nu afle despre turneu, a ales să nu depună niciun efort pentru a aduce spectatorii la sală. Promovarea premergătoare competiției a fost inexistentă, în ciuda prevederilor din manual de organizare al FIBA (AICI, Youth event manual, pagina 43).

Din păcate pentru forul suprem al baschetului românesc, naționala a câștigat, victoriile au adus promovare, lumea a aflat de competiție și s-a îndreptat spre sală, înghesuindu-se în gradenele Arenei. Mai mult, au apărut clipuri de promovare cu jucătoare ce chemau publicul în tribune, lucru foarte mișto, dar total nepotrivit în context. Și lumea a venit. S-au umplut tribunele, iar când nu au mai avut loc jos, oamenii au stat în picioare, cum s-a întâmplat la meciul cu Turcia, din faza a 2-a.

Nu era însă voie să se stea decât în tribune. Sunt legi care reglementează modul de organizare al competițiilor sportive, există prevederi clare ce trebuie respectate pentru ca evenimentul să se desfășoare în condiții de siguranță maximă atât pentru jucători cât și pentru suporteri. Nimic de comentat aici. DAR, procedura este următoarea: se umple sala, lumea nu mai este lăsată să intre (asta în cazul în care nu se împart bilete, cum e legal și cum s-a făcut la sala Dinamo). Fie că ești un junior de la un club obscur, fie că ești Sorin Ardelean și nu ai invitație (da, Sorin Ardelean a fost în grupul căruia i s-a cerut să părăsească sala. Cei care îl cunoșteau s-au înghesuit și i-au făcut loc lângă ei, în tribună). Nu mai intri. Punct. În niciun caz nu se umple sala până la refuz pentru ca la pauză lumea să fie dată afară, iar porțile curții Federației să fie legate (foto). Repet, un moment penibil, cum rar mai poate fi văzut în ziua de azi.

Federația a ales comoditatea, a ales să nu depună niciun efort pentru a aduce, în număr cât mai mare, specatorii la sală. A ales să organizeze un campionat european pentru CV-ul jucătoarelor (că doar ele au vrut să evolueze în Arenă, unde aveau cele mai mari șanse de victorie, nu?) și pentru imaginea sa în fața FIBA, nu pentru iubitorii baschetului din țară sau pentru promovarea acestui sport în comunitate. Aceste decizii s-au întors împotriva ei, iar pe cât de bine arată în ochii FIBA, pe atât de prost dă în cei ai fanilor români și a  celor ce nu au niciun interes pe lângă ea.

Foto: Adi Bente (facebook)

4 comentarii On Naționala U18 feminin merită felicitări. FRBaschet, nu.

  • Frumoasa generatie si felicitari jucatoarelor si staff-ului! Asa se joaca baschet, cu atitudine, asa se apreciaza efortul de pierzi sau castigi. A cata oara FRB face incursiunea in penibil?! Cu toate ca sunt platiti din bani publici sunt stat in stat, fac ce vor(si pe furis) si nu dau socoteala nimanui.

  • Si despre calificarea in Divizia A cand vorbim ?
    De ce a organizat Romania Turneul daca tinta nu era calificarea, iar promovarea baschetului nu s-a dorit ?

  • Rezultatul echipei nationale U18 feminin este intr-adevar unul bun, daca tinem cont de faptul ca in Campionatul National U18 feminin au participat doar 15 echipe, deci aria de selectie a fost foarte restransa…Insa daca aceasta clasare la Campionatul European U18 feminin, DIVIZIA B, se leaga strict de „reperele” invatate in Arena de Baschet, este din nou o mare pacaleala…Evident se pune intrebarea : Daca ar fi jucat in Sala Dinamo, contra Lxemburg, Danemarca, Grecia sau Islanda, castigau jocurile respective ? Inclin sa cred ca nu pe toate si sunt convins ca daca acest turneu era in alta tara n-ar fi castigat nici unul dintre aceste jocuri ! Iar acest fapt se va demonstra in viitor, cand aceasta echipa va evolua la U20.. Tactica balcanica, „romanizata” pe ici pe colo…In ceea ce priveste culmea penibilului, intr-adevar este o mare RUSINE sa-l dai afara dintr-o sala de baschet (culmea sala FRB) pe un fost baschetbalist de talia lui Sorin Ardelean…Rusine Paun, rusine Voinescu, mai ales ca este vorba de fostul vostru coleg de la Steaua si Echipa Nationala !Si totusi diverse „surse” indica faptul ca in viitorul apropiat vom mai lua la cunostinta si de alte decizii ale conducerii FRB, care tind de asemenea sa ajunga la culmea penibilului !

  • Uraaaaa suntem championi europeni la organizarea de turnee ,anul si turneul ,perfomanta ,calificare nu stim ce sunt alea …..sa vina banii de la FIBA asta e important

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.