Mulțumim, Dirk!

Dirk Nowitzki a spus adio jocului de baschet. Cel mai important și de succes jucător european din istoria NBA și-a încheiat activitatea în cea mai redutabilă competiție baschetbalistică de pe planetă după 21 sezoane.

Foto: Jerome Miron-USA TODAY Sports

Originar din Wurzburg, acolo unde a debutat încă de la vârsta de 16 ani, Dirk a făcut pasul spre NBA în vara anului 1998, fiind ales cu opțiunea a 9-a în NBA Draft de către Milwaukee Bucks. El a fost cedat la Dallas Mavericks, însă debutul s-a consemnat de abia la începutul anului 1999, deoarece liga a fost paralizată de greva jucătorilor profesioniști.

Nowitzki a jucat 21 sezoane pentru Dallas Mavericks. A jucat 1667 meciuri oficiale pentru această echipă, incluzând 145 în playoff. Dirk a avut cifre impresionante și sezoane fabuloase, însă cel mai important rezultat al carierei s-a consemnat în 2011, când a purtat gruparea texană spre titlul NBA după o finală câștigată în fața lui LeBron James, Dwyane Wade și Chris Bosh, care au format un trident de superstaruri la Miami Heat.

Germanul a fost desemnat MVP al finalei din acel an. Anterior, Nowitzki a disputat finala NBA în 2006, pierdută cu Miami Heat. Un an mai târziu a fost desemnat MVP al sezonului, însă Mavericks au fost eliminați surprinzător încă din primul tur al playoff-ului.

În paralel, Nowitzki a jucat pentru echipa națională a Germaniei. Alături de aceasta a obținut două medalii. Este vorba despre broznul mondial, în anul 2002, respectiv argintul continental, în 2005.

Dincolo de rezultat, statistici și performanțe, de longevitate sau de carismă, Dirk Nowitzki a intrat de mult în cartea de istorie a jocului de baschet pentru impactul pe care l-a avut asupra dezvoltării acestei discipline. Au fost alți jucători cu abilitățile sale, însă Dirk a schimbat definitiv baschetul prin calitatea incredibilă de a arunca la coș. Iar atunci când toată lumea se aștepta ca el să arunce, Dirk a început să se apropie de coș. A devenit o mașinărie letală.

Înalt de 2.13 metri, utilizat cu precădere la poziția 4, Nowitzki este indiscutabil un studiu de caz. El a schimbat percepția în ceea ce privește omul mare și a dat o nouă dimensiune jocului, atât pe faza de atac, cât și pe cea de apărare.

Prezența în teren a unui jucător atât de mare, capabil să marcheze din orice zonă a terenului a deschis noi oportunități pentru antrenori de a dezvolta acțiuni ofensive, creând mai multe spații pentru slasheri în condițiile în care nimeni nu putea să-și permită să ajute de la Nowitzki indiferent în ce zonă a terenului se afla acesta. Totodată, apărarea a avut de învățat de pe urma acestei situații, conducând inevitabil la revoluționarea jocului.

În timp, atunci când se va vorbi despre Dirk Nowitzki, vor fi pomenite statisticile și performanțele, longevitatea și toate lucrurile ce au dus la titulatura neoficială de cel mai bun jucător european din istoria NBA. Totuși, cel mai important când vorbim despre Nowitzki este legat de lucrurile pe care el le-a adus disciplinei. De altfel, el este cel mai bun european al tuturor timpurilor pentru faptul că a dat o nouă dimensiune jocului.

Astăzi, când vorbim despre omul mare la acest nivel, ne gândim la un jucător capabil să facă orice în teren. Astăzi, când facem comparații, ne raportăm la el!

Fără Dirk Nowitzki, jocul de baschet nu ar fi fost atât de bogat.

Mulțumim, Dirk!

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.