ACTUALIZARE. Managerul Barcelonei a demisionat!

Ora 15:00

Joan Creus, managerul secției de baschet de la FC Barcelona și omul care a jucat cele mai multe minute în întreaga istorie a Ligii ACB, a informat conducerea administrativă a clubului catalan că renunță la funcția pe care a ocupat-o pe parcursul ultimilor opt ani. Creus și-a informat șefii înainte de a se lua o decizie cu privire la viitorul antrenorului. Prin urmare mutarea la nivelul băncii tehnice se pare că va fi luată la nivel administrativ și nu de către managementul secției de baschet.

Ora 10:00

Sarunas Jasikevicius ar putea fi noul antrenor al lui FC Barcelona. Informația a fost publicată pe site-ul eurohoops.net, citând surse proprii. Mutarea s-ar consemna la scurt timp după încheierea Ligii ACB, pierdută de catalani cu 3-1 în fața marii rivale.

Barcelona a încheiat sezonul 2015/16 cu trofeul de SuperCupă a Spaniei, pentru ca în cupă să fie eliminată din primul tur, iar în Euroligă să rateze calificarea la Final Four după 2-3 în playoff cu Lokomotiv kuban. Catalanii au încheiat un sezon fără trofeu major în pofida faptului că au beneficiat de avantajul terenului propriu în ultimul act al Ligii ACB.

Potrivit sursei citate, Sarunas Jasikevicius va semna un contract cu valabilitate pe doi ani cu opțiune de prelungire pentru al 3-lea. Fost jucător al Barcelonei, lituanianul s-a retras din activitatea de jucător în vara anului 2014. El a preluat imediat funcția de antrenor secund al lui Zalgiris Kaunas, pe care a deținut-o preț de un sezon și jumătate, sub comanda lui Gintaras Krapikas. Acesta a fost concediat în luna ianuarie a acestui an, moment în care Saras a făcut pasul înainte și a devenit în premieră antrenor principal.

Jasikevicius a acumulat o experiență de 12 meciuri în TOP 16 din Euroligă și a ghidat-o pe Zalgiris spre un nou titlu de campioană a Lituaniei. Astfel, după ce a câștigat un prim trofeu și la distanță de aproximativ jumătate de sezon de la demararea activității de antrenor principal, Jasikevicius ar putea să facă pasul spre unul dintre cele mai râvnite posturi de antrenori din baschetul european la nivel de club.

Trebuie notat faptul că Sarunas Jasikevicius a contribuit la câștigarea primului trofeu de Euroligă din istoria Barcelonei. El este apreciat de suporteri și management deopotrivă. În plus, Saras a fost mai mereu pe placul antrenorilor pentru felul în care a înțeles jocul de baschet și modul în care a strâns echipa în jurul lui, impactul unui astfel de profil de jucător fiind extrem de important în succesul unei echipe. După ce și-a încheiat activitatea de jucător a devenit limpede că Saras va fi interesat de munca de antrenor. În prealabil el a fost ofertat de Panathinaikos Atena, alt club pentru care a jucat, însă el a refuzat acea propunere, invocând faptul că nu este încă pregătit să preia echipa. Acest lucru se întâmpla în urmă cu un an.

Despărțirea de Pascual s-ar consemna imediat după ce Barcelona cedează al 2-lea titlu național consecutiv în fața marii rivale, lucru ce nu s-a mai întâmplat de la începutul anilor 90. De asemenea, gruparea blaugrana a fost eliminată în primul tur al turneului de cupă, o premieră pentru întreaga istorie a respectivei competiții. În fine, Barcelona a fost învinsă pentru a 2-a oară consecutiv în playoff-ul Euroligii, pe o serie de cinci meciuri.

Managementul Barcelonei s-a gândit la schimbarea antrenorului înaintea încheierii finalei Ligii ACB. Dovadă în acest sens este faptul că deși încă neoficială, schimbarea de la nivelul băncii tehnice a catalanilor este iminentă. E posibil ca nici măcar câștigarea campionatului să nu îl fi salvat pe Xavi Pascual.

Crescut și format în calitate de antrenor în cadrul lui FC Barcelona, Pascual a petrecut ultimii 12 ani la acest club. Vorbim despre un tactician sclipitor, în jocul Barcelonei regăsindu-se adesea elemente nemaiîntâlnite în jocul de baschet ori folosite în alt mod decât optează alți tehnicieni. De altfel, Pascual este unul dintre cei mai apreciați antrenori în rândul colegilor de breaslă pentru stilul inovativ și curajul de a aduce ceva nou sportului cu mingea la coș.

El a avut aproape opt ani în funcția de antrenor principal, perioadă în care a câștigat Euroliga o dată și a bifat patru titluri de campion, trei cupe, respectiv trei supercupe ale Spaniei. În plus, Pascual a disputat 23 finale (1 în Euroligă, 9 în Liga ACB, 7 în SuperCupa Spaniei, 6 în Cupa Spaniei). De asemenea, Barcelona s-a calificat de cinci ori la turneul final al Euroligii masculine cu Pascual la timonă.

În altă ordine de idei, Dejan Radonjic – antrenorul Stelei Roșii Belgrad în cei doi ani de succes înregistrați de sârbi la nivel de Euroligă – poartă discuții cu Laboral Kutxa Vitoria în vederea preluării funcției de antrenor principal al formației ce a participat la Final Four-ul Euroligii în sezonul tocmai încheiat.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.