LNBM 2018/19, Grupa Roșie – Modul de alocare al minutelor pentru străini, autohtoni (peste și sub 23 ani)

După 18 etape în ediția 2018/19 a Ligii Naționale de baschet masculin aruncăm o privire asupra distribuției minutelor în fiecare din cele șase echipe angrenate în Grupa Roșie. Vorbim despre timpul de joc alocat străinilor, respectiv autohtonilor.

Observăm că fiecare din cele șase echipe are un număr cumulat de 3600 minute. La prima vedere constatăm că jucătorii români primesc 27% din totalul timpului de joc. Rezultă că străinii beneficiază de restul de 73%! Aceasta este media la nivelul Grupei Roșii.

Mai mult de jumătate din timpul acordat românilor revine jucătorilor sub 23 ani. De altfel, până la această oră, jucătorii români sub 23 ani joacă în 15.1% din totalul timpului de joc. Așadar, românii peste 23 ani bifează sub 12% din totalul timpului de joc.

SCM U Craiova acordă cele mai multe minute de joc străinilor. La polul opus se situează U-BT Cluj-Napoca. Invers proporțional, Clujul acordă cele mai multe minute jucătorilor români, iar Craiova acordă cele mai puține minute sportivilor autohtoni.

Știm că potrivit regulamentului, un jucător român trebuie să se afle în permanență pe parchet. Asta înseamnă că cel puțin 20% din totalul timpului de joc trebuie acordat jucătorului român. SCM U Craiova acordă 20.4. Doar două echipe acordă peste 30%, însă este vorba despre U-BT Cluj-Napoca și CSM CSU Oradea, formații ce mizează de la începutul sezonului pe câte un naturalizat cu experiență.

Un lucru interesant se consemnează la numărul de minute acordate românilor sub 23 ani. BCM U FC Argeș Pitești acordă cele mai multe minute tinerilor autohtoni, iar SCM Timișoara se situează la polul opus.

În schimb, SCM U Craiova acordă, din totalul minutelor distribuite românilor, cel mai mare procent românilor tineri. La polul opus este CSM CSU Oradea, formație care mizează foarte mult pe un jucător naturalizat cu bogată experiență și care a disputat jumătate din meciurile de până acum fără principalul autohton tânăr.

Probabil că în cazul ideal, adică cu Vlad Moldoveanu și Bobe Nicolescu sănătoși pe tot parcursul sezonului, procentul de minute al jucătorilor români ar fi fost un pic mai mare. Rămâne însă, cât se poate de evident, faptul că jucătorul străin beneficiază de credit, fiind mai rutinat, mai bine pregătit și are un rol mai important în orice echipă din Grupa Roșie.

1 comentarii On LNBM 2018/19, Grupa Roșie – Modul de alocare al minutelor pentru străini, autohtoni (peste și sub 23 ani)

  • Evident ca jucatorii romani au o valoare inferioara celor straini, iar cei U 23 sunt in marea lor majoritate si mai jos. Minutele acordate tinerilor sunt fortuite, insa regula U 23 are un scop si acesta este unul pozitiv.
    Tinind cont ca banii care hranesc baschetul nostru sunt provin prepoderent de la primarii sau consilii judetene cred ca scopul acestei reguli este corect si de bun simt.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.