LNBM 2017/18 – Programul ultimelor două etape și calcule

Două etape au mai rămas de disputat din faza a 2-a a sezonului regulat în Liga Națională de baschet masculin – ediția 2017/18. Aruncăm o privire asupra acestor situațiilor posibile existente pentru fiecare din cele opt echipe calificate în playoff-ul competiției.

Programul ultimelor două meciuri pentru fiecare echipă
Sibiu Cluj Steaua
Timișoara (d) Oradea (d) Pitești (d)
Cluj (a) Sibiu (d) Oradea (a)
Oradea Timișoara Pitești
Cluj (a) Sibiu (a) Steaua (a)
Steaua (d) Pitești (a) Timișoara (d)
Galați Craiova
stă Timba (d)
Craiova (d) Galați (a)
Variante posibile

BC CSU Sibiu are 23-7 la general și se situează pe primul loc al clasamentului. Formația antrenată de către Dan Fleșeriu are asigurat cel puțin locul 2 la încheierea sezonului regulat indiferent ce se întâmplă în ultimele două etape. Galben-albașrii au 2-2 cu CSM Steaua, însă beneficiază de avantajul coșaverajului la egalitate în doi. Chiar și la o eventuală egalitate în trei, cu Cluj și Steaua (altă variantă de egalitate în trei nu are Sibiul), formația de pe Cibin va încheia pe locul 2, caz în care bucureștenii sunt pe primul loc. Sibiul poate câștiga sezonul regulat dacă învinge Clujul în ultima etapă sau dacă învinge în penultima la Timișoara, iar campioana în exercițiu cedează la Oradea.

U-BT Cluj-Napoca are un bilanț general de 22-8 și ocupă locul al 2-lea. Elevii lui Mihai Slvășan pot încheia în cel mai rău caz pe locul al 4-lea, însă ar ajunge pe această poziție cu largul concurs al unui mult prea puțin probabil joc al rezultatelor în ultimele două etape (nu vom dezvolta acest subiect asupra căruia vom reveni înaintea ultimei etape, doar dacă va fi cazul). Campioana continuă lupta pentru locul 1, pe care îl poate obține cu două victorii (cea de la Sibiu trebuie câștigată la opt puncte diferență, dacă galben-albaștrii înving la Timișoara, ori la un singur punct cu condiția ca Sibiul să cedeze în Banat). Clujul poate să încheie și pe locul 2, dar poate să coboare și pe locul al 3-lea, dacă termină la egalitate cu CSM Steaua EximBank (1-3 în confruntările directe).

CSM Steaua EximBank are 21-9, aflându-se pe ultima treaptă a podiumului cu două etape rămase de disputat. Formația antrenată de Jukka Toijala ajunge pe primul loc la o eventuală situație de egalitate în trei (la care se ajunge dacă Steaua câștigă ultimele două meciuri, Clujul învinge o dată, iar Sibiul își pierde ambele jocuri rămase). Bucureștenii mai pot spera la locul 2, poziție pe care o vor obține dacă își câștigă ambele meciuri, iar U-BT Cluj-Napoca suferă cel puțin un eșec. La egalitate în doi, între protagonistele ultimei finale LNBM, avantajul este al Stelei (3-1). Militarii au un avantaj semnificativ în lupta pentru locul 3, o victorie în plus și 2-1 în duelurile directe cu CSM CSU Oradea. Acesta se poate schimba doar dacă orădenii înving la 12 puncte diferență în duelul direct din ultima etapă, la București.

CSM CSU Oradea are 20-10 și ocupă locul al 4-lea. Bihorenii mai au șanse minime la locul 2, pe care îl pot obține cu condiția a două victorii la diferențe de 10 puncte cu U-BT Cluj, respectiv 12 puncte cu CSM Steaua EximBank, dublate de eșecul campioanei la Sibiu. Locul 3 va fi ocupat de bihoreni cu condiția să învingă CSM Steaua la 12 lungimi și să obțină cu o victorie în plus față de militari în ultimele două runde. Bihorenii își pot păstra poziția actuală cu o victorie sau cu o înfrângere a Timișoarei în ultimele două runde. CSM-ul mai poate să coboare pe locul 5 în cazul în care își pierde ultimele două meciuri, iar BC SCM Timișoara se impune jocurile sale.

BC SCM Timișoara are 18-12 și se situează pe locul al 5-lea. Leii din Banat au două variante posibile. Locul 4 cu condiția să-și câștige ambele meciuri rămase de disputat, amândouă pe teren propriu, dublate de două eșecuri pentru CSM CSU Oradea. Orice altă variantă plasează formația alb-violetă pe locul 5.

BCM U FC Argeș Pitești are 14-16 și ocupă locul 6. Nu-și poate modifica poziția în clasament indiferent ce se petrece în ultimele două runde.

Phoenix Galați are 17-12 la general și se situează pe locul 7. Moldovenii pot rămâne pe această poziție dacă înving la Craiova în ultima etapă. Ei vor retrograda pe locul al 8-lea dacă cedează în fieful oltenilor.

SCM U Craiova are 16-12 la general și ocupă locul 8. Echipa lui Rami Hadar urcă pe 7 dacă câștigă în ultima etapă pe teren propriu la jocul cu Galațiul. Meciul de la Timba nu are importanță. Un eșec cu Phoenix în ultima etapă menține Craiova pe locul 8.

De știut

Întrucât am fost chestionați de mai mulți cititori pe marginea acestor subiecte, vom face câteva precizări cu privire la tabloul playoff-ului, conform regulamentelor și normelor în vigoare pentru Liga Națională de baschet masculin.

 • Chiar dacă va încheia cu un bilanț general inferior echipelor de pe locurile 7 și 8 (provenite din a 2-a grupă valorică), BCM U FC Argeș Pitești va termina sezonul regulat pe locul al 6-lea. Phoenix Galați și SCM U Craiova au întâlnit adversari de o valoare net inferioară în faza a 2-a, perioadă în care argeșenii s-au duelat cu principalele forțe ale baschetului românesc.
 • În primul tur al playoff-ului se joacă în formula: locul 1 vs locul 8, locul 2 vs locul 7, locul 3 vs locul 6, respectiv locul 4 vs locul 5. Mai departe, indiferent ce se întâmplă în primul tur, tabloul playoff-ului prevede că învingătoarea 1/8 se duelează cu învingătoarea 4/5, iar învingătoarea 2/7 întâlnește învingătoarea 3/6.
 • Se joacă pe sistemul cel mai bun din cinci partide în sferturile de finală, semifinale și finală. Se joacă pe sistemul cel mai bun din trei partide în finala mică (locurile 3-4).
 • Chiar dacă se consemnează victorii pentru echipele mai slab poziționate (de exemplu: locul 7 elimină locul 2), acestea nu vor lua locul echipelor pe care le înving. Cu alte cuvinte, în turul al 2-lea al playoff-ului, locul 7 nu va beneficia de avantajul terenului propriu în seria cu învingătoarea 3/6.
 • În playoff se joacă cu zi de pauză între meciurile duble (pauză de o zi între Meciul 1 și 2, respectiv Meciul 3 și 4).

7 comentarii On LNBM 2017/18 – Programul ultimelor două etape și calcule

 • Sunteți sigur ca în cazul în care echipa de pe un loc inferior elimina una de pe un loc superior, nu îi ia locul in fazele următoare? Pana acum știu ca așa era. Este o noutate foarte importanta.

 • Un pronostic, ceva?

 • Hai ca incep eu:
  1. SB
  2. Steaua
  3. Cluj
  4. Oradea

 • O alta varianta ar fi
  1.Steaua
  2.Sibiu
  3.Oradea
  4.Clun
  Deși Cj sîn Oradea au loturile cele mai bune, însă..

  • Matematic, nu cred ca e posibila varianta ta: Sibiu si Cluj nu pot pierde ambele meciuri, avand meci una cu alta in ultima etapa, Iar Oradea nu poate trece pe 3 fara o victorie cu Steaua in ultima etapa, caz in care din nou Steaua nu mai poate ajunge pe unul.
   Ideea era sa punem ce se poate, nu ce ne dorim…:)

 • Eu m-am hazardat sa dau un pronostic final.

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Nu vor fi publicate comentariile care sunt în afara subiectului articolului sau pe care le considerăm ca fiind ilegale, discriminatorii, injurioase sau neadecvate. Linkurile utile în context sunt binevenite.

Sliding Sidebar

Despre Noi

24secunde este un site dedicat, în special, analizelor și comentariilor despre baschetul românesc.

Publicăm și știri, unele mai detaliate, puse în context și însoțite de câte cu un paragraf cu un comentariu, altele scurte, grupate sub titulatura ”Ultima oră”.

24secunde.ro este întruchiparea unei pasiuni, drept urmare principalul nostru țel nu este traficul.

Normal că vrem să avem, zilnic, mii de cititori care să lase tot atâtea comentarii, dar nu acesta este obiectivul nostru primordial.

În primul rând, vrem să vă oferim texte de o calitate foarte bună.

În al doilea rând, vrem să creem o comunitate în care să se discute despre problemele reale ale baschetului românesc și despre soluțiile de dezvoltare a acestuia, fără antipatii legate de echipa favorită, orașul de domiciliu sau alte astfel de lucruri derizorii.

Sperăm să reușim toate acestea, iar 24secunde.ro să devină un reper în presa de baschet din România.